The Pretty Things in Gigant Popzaal

Donderdag 4 juni 2015

Door Pedro Waldenaar

Henk Schrier

Het is zaterdagavond 30 mei 2015;  we hebben nog een vrije dag te gaan en er zijn The Pretty Things in de POPzaal van Gigant: het leven dat feest heet, kan niet op! De band The Pretty Things wordt vernoemd naar het nummer van Bo Diddley: Pretty Thing. Ik zou zeggen: Lekker ding! De band wordt in de begin jaren zestig opgericht; in dezelfde tijd als het ontstaan van de Rolling Stones.

En een lekker ding was de avond; stipt om 21.00 uur betrad de band het podium en ging het voluit. Het is muziek van tijdens de revolutie van de jaren zestig: stomende drums en volle gitaren maken het concert tot een spektakel. Het is net een stoomtrein: als de band op volle stoom is, voel je de cadans van de drums. Ik noem het dan ook stoomtreinmuziek: voor Boeren, Burgers en Buitenlui. Stoomtreinmuziek: een ode aan de voorbije jaren vijftig van de vorige eeuw: de muziek van deze band brengt een nieuw tijdperk: hard, enorm ritmisch en ja, inderdaad, stomende drums.

Het publiek is over het algemeen grijs en mannelijk; slechts een enkele dame en wat jeugd; die speciaal voor deze band uit Almelo zijn gekomen. Maar…gelukkig “het langharig tuig” is ook vertegenwoordigd. Vreselijk in de ban van deze band, stijf tegen het podium aangedrukt worden de liederen meegezongen; meegeschreeuwd, meegeklapt en meegedanst. Ontzettend leuk om naar te kijken: soms is het kijken naar publiek nog boeiender als het luisteren naar de band.

“Don’t bring me down”; hun grootste hit wordt nog meeslepend gespeeld; ruig en vol vaart; heerlijk om mee te deinen. En dan “Midnight to six man”. Ook zo’n lekker nummer; ik heb het nummer thuis gehoord; maar hier in Gigant klinkt het voller, volwassener!

Het lekkerste nummer vind ik LSD: de gitaarmuziek is werkelijk psychedelisch; uit de gitaar klinken de kleuren je tegemoet; een biertje erbij en je waant je werkelijk in de zevende hemel! Die reis hoeven we dan ook niet meer te maken.

The Pretty Things in Apeldoorn; in Gigant: het was een leuke, muzikale zaterdagavond; maar geen CD gekocht: ik ben blij dat ik heb het mogen meemaken; goed dat de mannen nog spelen; maar de jaren zestig zijn toch écht voorbij: luisteren en kijken naar deze band, voelt ook een beetje als op Bedevaart gaan. Apeldoorn Leeft en Beweegt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!