Theater-optreden Joia luistert als een prachtig muziekschilderij

Zaterdag 23 november 2019

Door William Lindner

In de Altioszaal van Theater Orpheus trad gisteravond, vrijdag 22 november, de in Rotterdam woonachtige zangeres Joia op met haar theater voorstelling ‘Zacht’. Na haar, met lovende recensies overladen debuutalbum *’Living It Now’, trok zij zich terug om aan haar nieuwe voorstelling te werken.

Een interessante zoektocht waarbij zij zich liet inspireren door het boek ‘Het tegenovergestelde van een mens’ van leeftijdgenoot Lieke Marsmans. Dit alles resulteerde in de voorstelling ‘Zacht’. In de theatervoorstelling gaat zij op zoek naar de kracht van zachtheid. Wat is zacht eigenlijk? Wat moeten wij ermee? In een tijd waar iedereen is gefocust op prestatie.

Het theateroptreden deze avond in Orpheus luistert alsof je kijkt naar de muzikale invulling van een mooi muziekschilderij. Een pallet aan verfijnde gedichten en songs werd deze avond als het ware uitgesmeerd/geschilderd tot een kleurrijk geheel door zangeres Joia Rath begeleid door de twee uitstekende multi-instrumentalisten Arne van Rietschoten (toetsen) en Max Abel (gitaar en drums).

Elk onderwerp wat door haar werd besproken en bezongen, werd ingeleid door het afspelen via de opgestelde sampler met fragmenten uitspraken/stellingen van beroemde personen, zoals Patti Smith en Brene Browne en Anthony Hegarty en van haarzelf. Een creatieve worstelende zoektocht met afwegingen over onder meer zacht of hard zijn, verliefd zijn, over stilte en bescheidenheid, over verlangens over dagdromen, over de grote liefde en meer… Dit allemaal prachtig ingevuld met gedichten en prachtige intieme liedjes. Met snel wisselende emoties. De ene keer tijdens haar verhaallijn zingend als een nachtegaal. De andere keer woedend en brullend als een tijger. In een breed pallet aan creatieve muzikale stijlen. ,,Wat een muzikale vormentaal, wat een ritmische vindingrijkheid!”
Inderdaad: ,,Joia combineert het intieme van een singer/songwriter met het expressieve van de Nederlandse kleinkunst. Eerlijk en persoonlijk..”
Met mooie liedjes zowel in het Engels als het Nederlands. Met onder andere nummers van haar album ‘Living It Now’ en het een prachtig gezongen ‘Van Liefde heb ik geen idee’, een mooie vertaling van Joni Mitchel’s ‘Both Side Now’. Het bijzondere nummer ‘Europa’, opgedragen aan een gezin met haar kind, kreeg aan het eind een daverend applaus.

Na afloop keek ik mijn collega-theaterbezoeker aan. En zeiden wij bijna in koor: ,,Wat een creativiteit zat in deze theatervoorstelling. Een prachtig muziekpallet. Het optreden van Joia en haar bandleden luistert als een prachtig muziekschilderij..”

Apeldoorn Direct doet niet aan sterrenbeoordeling over optredens.
Want dan is deze theatervoorstelling : *****
Gezien: 22 november 2019, Altioszaal, Theater Orpheus Apeldoorn.

*Het album “Living It Now” (inclusief lyrics) kan je hier beluisteren: https://joiamusic.bandcamp.com/album/living-it-now

Joia  Website: http://joiamusic.nl/
Joia staat voor powerpop met een flamboyante twist. Eind vorig jaar speelde de Rotterdamse zangeres samen met haar band in Paradiso in de finale van de Grote Prijs Van Nederland. Nu presenteert zij haar waanzinnige nieuwe album ‘Living It Now’.

Een ontwapenend grapje is snel gemaakt op het podium, maar zodra ze een nummer inzet met een stem die doet denken aan Fiona Apple is ze bloedserieus. “De liefde is groter dan hoe we die in deze tijd leven.” Een zangeres met een boodschap. Alhoewel haar nummers je meenemen op een golf van tijdloze nostalgia, zal de oplettende luisteraar telkens opnieuw verrast worden door de contrastrijke keuzes in de speelse arrangementen.

Over debuut-album ‘Living It Now’.
,,De Rotterdamse zangeres is een creatieve duizendpoot met geheel eigen ideeën en een unieke sound. Uniek en recht uit het hart.” (Music Maker)

Joia studeerde af met een 9 aan Codarts, releasde haar eerste videoclip Silver Plate in de Doelen, maakte de mini-documentaire ‘Anders anders’, schitterde in Paradiso als finalist van de Grote Prijs van Nederland 2016, speelde op de opening van CS Rotterdam voor koning Willem-Alexander, in het programma Virus op Radio 4 (met Giel Beelen) en was finalist in de Music Matters Award.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?