Visueel genieten van zwanen in Orpheus

Woensdag 27 september 2017

Door Gerard Oltmans

Het grootste zwanenmeer ter wereld is uitgegraven in Orpheus voor het sprookje van een fatale liefde op muziek van Tsjaikovski.  Dinsdag 26 en woensdag 27 september danst het Shanghai Ballet ‘Het Zwanenmeer’.

Een uitverkochte zaal hoort bij aanvang het verbod om geluids- en beeldopnames te maken. Het verbod op geluidsopnames kan ik niet plaatsen, het digitale geluid is goed, maar op de eerste de beste CD thuis klinkt het beter. Als fotograaf vind ik het jammer dat ik geen foto’s mag maken, maar het zorgt wel dat ik heerlijk ontspannen kan genieten van de voorstelling. Het begint mooi en voortvarend. Mooi ballet op bekende muziek. Maar tijdens de tweede akte ben ik verkocht. Odette de ‘Zwanenkoningin’ komt ten tonele en begint te dansen: wat een gratie, wat een beheersing… die armen die zo mooi de beweging van de vleugels weergeeft, het gefladder rondom de prins…. de paringsdans van een zwanenstel. Dit is ballet in optima forma, kijk naar de bewegingen en geniet van het moment. Ongelofelijk en hoe graag had ik hier foto’s laten zien van een corps de ballet dat, versterkt door hun gelijke lengte, zo mooi synchroon de dansbewegingen uitvoert. Wat een training moet er voor deze 48 danseressen aan vooraf gegaan zijn. De combinatie van deze grote groep ‘witte zwanen’ met de solisten is indrukwekkend. Het gebruik door het ballet van het gehele toneel, met zwanen die vanuit de mist overeind komen en hun ballet beginnen is indrukwekkend.

Ook de dansen na de pauze zijn staaltjes van perfectie. Je komt ogen tekort, prachtig uitgelicht op mooie choreografie.  Een visueel genot. Een voortzetting van het mooie ballet, maar die dans van het verliefde stel….die ga je nooit meer vergeten.

Hier moet je naartoe met je ouders en met je kinderen. Vertel ze hoe gracieus een zwaan in het ballet uitgebeeld kan worden en dat je dat vanavond, woensdag 27 september, nog wilt laten zien. Want er zijn nog wat kaartjes.

Het verhaal volgens de website van Orpheus

,,Het is allereerst een verhaal over emoties, over de zuivere liefde waarmee prins Siegfried de betoverde zwanenkoningin Odette kan redden. Als hij zich echter op een bal in het paleis laat verleiden door haar zwarte evenbeeld Odile, de Zwarte Zwaan, stort hij Odette en zichzelf in het ongeluk. In een even hartverscheurende als oogverblindende slotakte ontmoeten de Witte Zwaan en haar prins elkaar nog een keer bij het meer, omringd door Odettes lotgenoten.”

Dinsdag 26 en woensdag 27 september, Het grootste zwanenmeer ter wereld, Theater Orpheus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!