We hebben hem gezien… op het cultuurplein van Gigant

Dinsdag 14 juli 2015

Door Pedro Waldenaar

We hebben hen gezien: Dany Lademacher’s Wild Romance op het cultuurplein van Gigant. Het is zaterdagavond 11 juli 2015; de vakantie is voor velen begonnen; het is een broeierige avond; een Wildplasser wordt het cultuurplein afgezet; het publiek stroomt toe én we hebben hen zien spelen én hoe: Dany Lademacher’s Wild Romance met een ode aan Herman Brood.

De poorten zijn al om 20.00 uur open; de stroom publiek komt langzaam op gang; de verkoop van de kaartjes stemt tot tevredenheid en Koos van Dijk, de manager van de band neemt om ongeveer 21.30 uur het woord door een van de vele rijke anekdotes over het leven van Herman Brood te vertellen. Het publiek luistert gespannen; geniet van het verhaal; de sfeer is feeëriek; sprookjesachtig.

En of je nu wel of niet gelooft in sprookjes: nadat Koos het toneel heeft verlaten verschijnt er een dame in Burlesque kleding en struisvogelveren; begeleidt door Frank Sinatra: That’s why the lady’s is a tramp. Er wordt geduwd en getrokken; fotocamera’s; mobieltjes gaan de lucht in terwijl een prachtige volle exotische dame zich ontdoet van een gedeelte van haar kleding. Een man raakt woedend teleurgesteld als blijkt dat de batterij van zijn mobiel leeg lijkt te zijn.

Na dit fantastische spektakel kondigt Koos een adempauze aan; even bijkomen en bijkletsen. Koos weet wat het publiek nodig heeft. En dan, ja, wat een geluk verschijnt de band op het podium en gaat het los. Een ontlading maakt zich meester en het publiek geniet; dit is Rock en Roll!!

In de muziek voel je het verzet van de jaren zestig en zeventig; een hekel hebben aan macht; aan grenzen; altijd willen zweven tussen hemel en aarde. En toch zijn het muzikale hoogtestandjes; neem bijvoorbeeld zo’n nummer als Saturday night: de tekst past naadloos bij het geluid; bij de muziek. Het is zaterdagavond 1978 én het is zaterdagavond 2015: 37 jaar later galmt het nummer Saturday Night op het cultuurplein van Gigant en in de hoofden van het publiek. Herman Brood en het nageslacht kan hier trots op zijn. Het was een mooie avond.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!