Wethouder Blokhuis ambassadeur voor ‘inhuisplaatsen’

Vrijdag 16 oktober 2015

Door Uitgeverij Stedendriehoek

Als kinderen uit huis geplaatst moeten worden, is een plek in een pleeggezin of een gezinshuis het beste. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een residentiële instelling namelijk veel schade oplopen.

Om dit ‘inhuisplaatsen’ te stimuleren, is oktober uitgeroepen tot actiemaand. Wethouder jeugd Paul Blokhuis (zie foto) is gevraagd als ambassadeur. “Het is van belang dat gemeenten gaan stimuleren dat er meer plekken komen in pleeggezinnen of gezinshuizen. Ik wil me daar graag sterk voor maken. Ik voel mij vereerd dat de Alliantie Kind en Gezin, een samenwerkingsverband van ruim dertig organisaties, mij als ambassadeur heeft gevraagd. Iedereen begrijpt dat als een kind om wat voor reden dan ook niet thuis kan blijven wonen, dat kind het beste af is in een zo normaal mogelijke omgeving. Daarom is het van belang dat gemeenten gaan stimuleren dat er meer plekken komen in pleeggezinnen of gezinshuizen. Ik wil me daar graag sterk voor maken.”

In Nederland wonen ruim 20.000 kinderen in een instelling, van wie naar schatting 170 kinderen uit Apeldoorn. In de Jeugdwet (oktober 2014) is bepaald dat plaatsing van een jeugdige in een instelling alleen nog maar kan, als dit aantoonbaar in het belang is van de jeugdige. Dit betekent dat er een opgave ligt voor gemeenten – die vanaf 2015 verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg – om voldoende plekken te creëren in gezinsvorm.

Ook Apeldoorn is bezig met het uitwerken van een aanpak voor meer ‘inhuisplaatsen’. Naar verwachting wordt die aanpak later dit jaar als onderdeel van de transformatieagenda jeugd gepresenteerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!