Wijnproeven bij de boer zelf

Maandag 5 maart 2012

Door Tamara Cheizoo-Buis

Peter Vroon

Vrijdag was er bij de Wilde Pieters een wijnproeverij van Chateau het Loo. Als wijnliefhebber was ik natuurlijk nieuwsgierig, dus hup, met een clubje erheen.

Bij binnenkomst werd al snel duidelijk hoe het werkte: iedereen kreeg een proefglas en het was de bedoeling dat je die de hele tijd bij je hield. Tussendoor konden we het met water spoelen, zo werd ons verteld. Ook konden we de verschillende wijnsmaken met brood neutraliseren. Er waren in totaal 7 tafels waar verschillende wijnmakers uit allerlei landen hun wijnen presenteerden en je graag alles over hun product vertelden.

We begonnen keurig bij tafel 1 waar verschillende Oostenrijkse bubbels klaarstonden. De eerste was wat zurig, maar gauw daarna kregen we een heerlijke muskat, lekker! Ondertussen brachten mezzosopraan en pianist Debora van Straaten en Sidney Sitters een aantal aria’s ten gehore. Voor sommigen wat luid maar liefhebbers genoten zichtbaar. Via de biodynamische wijnen uit Kroatië aan tafel 2 en de charmante Spaanse verschijningen aan tafel 3 kwamen we uiteindelijk terecht bij mijn favoriet: Spanjaard Aurora Tubilia die, hoewel hij ‘maar’ 2 wijnen presenteerde, voor mij de meest smaakvolle wijn van de avond inschonk. Niet goedkoop maar wel heel bijzonder.

Onze tocht vervolgde zich en via Griekenland, nog een keer Oostenrijk kwamen we uiteindelijk bij nog een Spaanse wijnmaker terecht waar fotografen Peter Vroon en Inez Pleizier klaarstonden voor wie op de foto wilde. Vinoloog Esther Meijer leerde haar deelnemers leuke dingen over wijn leerde tijdens het wijnspel, iedere ronde kende een prijswinnaar.
We besloten de proeverij bij ‘mijn’ Spanjaard en gingen, met een bestelformulier op zak, richting het volgende restaurant.

Een mooie manier om kennis te maken met veel verschillende soorten wijnen en vooral leuk dat de wijnboeren zelf stuk voor stuk aanwezig waren. Chapeau!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!