Wishbone Ash: na 45 jaar nog springlevend!

Woensdag 11 februari 2015

Door Rob Ulrich

Rob Ulrich

De band Wishbone Ash is in 1969 opgericht door Martin Turner. Later in dat jaar sloten de gitaristen Andy Powell en Ted Turner zich bij hem aan. De laatste twee bedachten ook de naam van de band: Wishbone Ash.

De meest succesvolle periode van Wishbone Ash lag in de jaren zeventig met als hoogtepunt het album Argus. Zoals bij veel bands was de koek op en stapte de oprichter in 1980 uit de band. Daarna volgde vele jaren met bandwisselingen, totdat Andy Powell in 1998 zich de naam Wishbone Ash toe-eigende. Na enkele solo-uitstapjes in de dancescene is Powell sinds 2010 weer volop met Wishbone Ash bezig. In eerste instantie via een reunie-tour, later was het 40 jarig bestaan van het album Live Dates de reden voor een tour.

Afgelopen zondag stond de band in Apeldoorn op het podium bij Gigant. Een goed bezette zaal met mensen die ruim boven de veertig waren konden genieten van een gelikt concert. Gelikt, omdat het geluid na al die jaren eigenlijk nog steeds dezelfde kleur heeft als in de jaren 70. Gitaren die tegen elkaar gekleurd het unieke geluid van Wisbone Ash kenmerkt. Vocaal deden gitarist Muddy Manninen en bassist Bob Skeat zeker niet onder voor Powell. Skeat deed dat dan ook steeds met een dikke glimlach. Voor de aanwezigen had de band een setlist met veel nummers van Live Dates maar ook enkele verrassingen, zoals het wat nieuwere Deep Blues. Natuurlijk ontbraken de juweeltjes The Pilgrim, The King Will Come en Blowin’ Free niet. Maar met Phoenix zette de band een nummer neer dat stond als een huis!

Het publiek genoot en het concert was veel te snel alweer voorbij. ‘We want more…’ kreeg een vervolg met een meet & greet met de fans. Bij een volgend concert van Wishbone Ash in Gigant zijn ze er zeker weer bij. Het was een mooie afsluiting van het weekeinde.

Wishbone Ash:
Andy Powell – gitaar, zang; Muddy Manninen – gitaar, zang; Bob Skeat – bas, zang; Joe Crabtree – drums

Setlist:
Real Guitars; Blue Horizon; The King Will Come; Warrior; Throw Down The Sword; Rock ’n Roll Widow; Ballad Of The Beacon; Baby What You Want Me To Do; The Pilgrim; Blowin’ Free; Jail Bait; Lady Whiskey; Phoenix; Deep Blues; Living Proof

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!