Help de bevolking van Oekraïne

Yori Swart speelt de sterren van de hemel

Zaterdag 29 februari 2020

Door Pedro Waldenaar

Het is vrijdagavond, de normale werkweek zit erop, buiten regent het, het lijkt wel echt begrafenisweer, maar in de bijna volle Altioszaal, speelt Yori Swart met haar begeleidingsband de sterren van de hemel. Yori is compleet het tegenovergestelde van het weer: haar enthousiasme en optimisme heeft duidelijk invloed op het publiek: het wordt een opgewekte, sfeervolle en gewoon ook leuke avond.

Yori Swart, 30 jaar oud, singer-songwriter, heb ik een aantal jaren geleden leren kennen als een begenadigde zangeres met een prachtige volle stem. Haar muziek houdt het midden tussen rock en stedelijke country: een lekker tempo met afwisselend een sereen geluid. Luistermuziek, die ontspant en je bijna doet wegdromen. Persoonlijke teksten waarin heel veel ruimte is voor het gevoel,  teksten die goed verstaanbaar zijn en daardoor het publiek raken, gezien het applaus.

Yori, met haar uitstekende begeleidingsband, is een alleskunner, die in een song rap van tempo en melodie kan wisselen, hoge en lage tonen snel kan afwisselen waardoor het blijft boeien. Toch zit hier ook een addertje onder het gras: door de vele wisselingen van tempo en melodie krijgt het geen tijd om te beklijven: het verdwijnt soms als sneeuw voor de zon. Bijna zou je tegen haar willen zeggen: Yori, gun je talent meer rust; want talent dat heeft ze zeker.

Theater Orpheus Altioszaal, Yori, 28 februari 2020

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?