Zaterdagmorgen en mijn vrije tijd……

Maandag 8 september 2014

Door Wilco Westrik

Afgelopen week was ik koud en wel terug van onze vakantie uit Griekenland. Op de zaterdagochtend reed ik door de stad om wat boodschappen te gaan doen. Mijn aandacht werd getrokken door de Nieuwstraat: banners, lichtkranten en de nog opstartende en in hun nog oefensessie zijnde muzikanten. Het bleek te gaan om o.a. de cursus en vrijetijdsmarkt. Aan mij als bezoeker werd keurig voorgeschoteld wat er die dag in de bibliotheek, de Gigant, Markant en op het Cultuurplein te doen zou zijn.

Ik stopte even voor de Gigant om te luisteren naar de opbouw van de band, de demo’s die zij even zongen. Lekker wakker worden zo dacht ik nog en merkte dat ik met mijn hand op het ritme mee begon te tikken tegen mijn been. Een lange rij fietsen voor de bibliotheek deed mij naar binnen lopen om te zien wat er te doen was. Mijn houding heeft waarschijnlijk iets zoekends uitgestraald want een attente medewerker van de stand welke met Europa te maken had kwam spontaan op mij af met de vraag of en zo ja Europa iets voor mij betekende. Eh..ja…dat zeker maar ik ben eigenlijk op zoek naar iemand die mij wat meer kan vertellen over deze vrijetijds en cursusmarkt.

Al rap daarna was ik aan de praat met de organisator van dit alles binnen de bibliotheek. Lya van Gils was haar naam. Een spontane vrouw die de tijd nam om mij wegwijs te maken in hetgeen er die dag zoal gebeurde, het ontstaan van dit alles en welke rol zij zelf had in dit geheel. Vrije tijd waar veel éénpitters en verenigingen vol passie en overgave hun vrije tijdsinvulling aan de man wisten te brengen. 110 euro voor een kraam voor deze dag waar deze enthousiastelingen vertellen over vrije tijd. Een prima sfeer.

Vrije tijd en cursusmarkt 2014. Ik kwam nogal de nodige standjes tegen die gericht waren op het zich welbevinden, het individu, helend bezig waren. Yoga, Mindfullness. Een hele vleugel van de bieb gevuld met things to do in je vrije tijd gericht op ons welbevinden. Opvallend? Of juist niet in deze hectische individualistische tijd waarin alles sneller, groter, goedkoper moet verlopen.

Het was druk te noemen zo begreep ik van Mevr. van Gils. Na wat sfeer te hebben opgedaan verliet ik even later de bieb en werd mijn aandacht getrokken door het Cultuurplein waar muziek uit de geluidsboxen klonk. Het straatje tussen de Gigant en de bibliotheek alwaar mij heerlijke jazzy, funcky rock muziek tegemoet klonk. Lazy en easy listening wijze en no stress gehalte zo kwam het op mij over. Het plein straalde wat mij betreft een zeer ontspannen sfeer uit.

Een heerlijk kopje koffie geurde mij tegemoet uit een zeer oude zwart, rood en wit gespoten Citroen bestelbus. Grappige die vintage stylen en sferen. Al nippend aan mijn koffie en wegdromend bij de easy listening muziek overdacht ik mijn eigen vrije tijdsinvulling voor dit “nieuwe seizoen”. Sporten, muziek luisteren en het liefst gaan maken met een aantal muzikanten die elkaar beter willen leren kennen. Thuis gekomen vertelde ik mijn vrouw waar ik was geweest. Ik keek even later in mijn mailbox en zie daar.. een uitnodiging van een band die op zoek was naar een zanger. Mijn vrije tijd lijkt zich voorlopig te hebben gevuld. Nu nog wachten op een juiste match.

Kijk….zeg ik toch op zo’n moment…..”waar zo’n beurs toch al niet goed voor is”…..

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!