Help de bevolking van Oekraïne

Zondagmiddag: Muziekcafé Gigant: The+Medics

Dinsdag 18 november 2014

Door Pedro Waldenaar

Rob Ulrich

Meteen maar met de deur in huis vallen: Deze band heeft potentie; deze band heeft alles in zich om het te gaan maken: The MedicsHet is zondagmiddag 16.15 uur; in het cultuurkwartier van Apeldoorn; in het muziekcafé Gigant treden The+Medics op. Weer zo’n optreden dat past in de traditie van Gigant: vernieuwend, een goed oog en vooral oor voor de laatste ontwikkelingen op o.a. muzikaal gebied. Gigant café is een mooie plek om kennis te maken met kersverse talenten. We gaan er maar eens voor zitten. Voor gaan zitten? Als dat gaat lukken bij deze band!

En al gauw blijkt dat niet te lukken: dit is een band die stormachtige muziek maakt waarbij de muziek de pan uit swingt. De bandleden stralen enorme energie uit; spelen hun liedjes vol vuur. Deze vijfkoppige band blijkt in staat te zijn muziek te maken waarbij het voorste publiek wordt veroordeeld tot luisteren; tot mee swingen; tot mee deinen. Alles in dienst van de muziek; er is geen ontsnappen meer aan.

Optredens in o.a. De Wereld Draait Door; de single City opgenomen in de ontzettend populaire voetbalgame FIFA 12, tussen artiesten als Foster The People en The Strokes. Wat wil je nog meer! Het is te begrijpen; met zoveel energie en talent dat de band een zware periode heeft doorgemaakt. Bijna was er sprake van opheffing; maar gelukkig: vanmiddag staat; nee speelt deze band het publiek de tent de uit.

De titel van hun laatste album “Choose Your Battle” past precies in de sfeer die zij bij mij oproepen: een prettig soort oorlog; waarin de krachten met elkaar worden gemeten en het vuurwerk tot aan de hemel komt. Vuurwerk is het; knallend met even een rust ertussen en dan weer volop aanwezig.

Het trilt en het zindert in Gigant café; de bandleden roepen een zeer prettig soort energie op; hier wil je voorlopig niet meer weg; nog maar een glaasje en op naar het volgende nummer met veelzeggende titels als: Dance into the Dark; Under My Skin. Een bijzonder nummer is nummer We Are Not Alone; dit nummer gaat over een vluchtkerk die voorheen in Amsterdam bestond. Het gaat over de slachtoffers; de asielzoekers en hun hulpverleners: de ene heeft de ander nodig en kunnen niet zonder elkaar. Maatschappij kritisch via bombastisch gespeelde muziek. Dat is knap.

Het laatste nummer, A World Ago, had voor mij niet hoeven te eindigen. Gigant muziekcafé: heel veel mensen aanwezig die zichtbaar genieten; een uniek concept en…..The Medics: Van deze band gaan we meer horen!

Setlist: a little bit of love; we don’t ask for much; snapshot; shake it off; something in the water; breathe in/out; exodus; prison; under my skin; city; turnaround; we are not alone en a world ago.

Bandleden: Daniel Langeveld – zang, Bryan Hokkeling – drums, Jarl Hector – gitaar, Johan van de Werken – bas & zang, Daniel Hallin – toetsen & gitaar & zang

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over cultuur

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?