Zuidpool maakt diepe indruk op studenten van Aventus

Donderdag 27 maart 2014

Door Redactie

ROC Aventus

Zondag zijn Robbin Drost, Roderick Bunschoten en Micha Klaarenbeek (student Saxion) teruggekomen van de onvergetelijke Aventus Cleantech Zuidpoolexpeditie. Een expeditie met een missie. Want hoelang zal deze wildernis nog bestaan? De studenten hebben met eigen ogen gezien dat de tijd dringt om overal ter wereld een duurzame samenleving op te bouwen. 

Antarctica. Een gebied dat tot de verbeelding spreekt met ruige, ongerepte natuur, stilte en ruimte. Uitzicht op gletsjers, besneeuwde bergen, walvissen en pinguïns. Onbereikbaar voor velen. Maar niet voor de 3 studenten uit de regio Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer, Zutphen).

Zwerven tussen de ijsbergen van de Zuidpool
Het avontuur begon 3 weken geleden in het zuidelijkste puntje van Argentinië. Daar stapten de 3 studenten uit Nederland, met ruim 80 medepassagiers uit de hele wereld, op de boot van expeditieleider Robert Swan. Swan is poolreiziger en internationaal pleitbezorger voor duurzame en schone energie. Na een stormachtige overtocht kwamen ze aan in de verstilde, witte wereld van de bultruggen en pinguïns. ‘Onbeschrijflijk…. Het is alsof je op een andere planeet bent’, aldus Micha en Roderick, ‘Je voelt je in dit grootse landschap zo nietig!’

Smeltende gletsjers en afbrokkelende ijsbergen
Tijdens de reis zagen de studenten zelf hoe kwetsbaar deze indrukwekkende wildernis is. De boot ging vaak door een zee van ijsschotsen, terwijl deze er eigenlijk niet hadden moeten zijn. De gletsjers in Zuid-Amerika voorzien de bevolking van drinkwater. Door de temperatuurstijging smelten deze in rap tempo. ‘Ze zijn al voor de helft gesmolten!…. En daarmee verdwijnt dus ook het drinkwater’.

Slapen tussen de pinguïns
De natuur was genadeloos. De studenten zagen dat jonge pinguïns het dagelijkse diner waren van de walrussen. De natuur was nieuwsgierig. Een bultrug zwom ruim een uur met de studenten mee, draaikolkend naast en onder hun kleine bootje. De natuur was dichtbij. Tijdens de hikes liepen pinguïns en studenten samen op. Er goldt maar een ‘verkeersregel’ op de eilanden van de Zuidpool: Pinguïns hebben altijd voorrang! Tijdens een nacht buiten kamperen, onder de sterrenhemel, scharrelden deze dieren rustig tussen de slaapzakken van de studenten.

In de voetsporen van Robert Swan
‘Deze expeditie heeft me veranderd. Ik was al gericht op de natuur, maar nu richt ik me volledig op schone energie. Daar wil ik aan bijdragen’. Robbin wil zijn ervaringen delen met zijn medestudenten bij mbo-school Aventus. Ook pleit hij ervoor dat er meer projecten rond duurzame technologie op school komen. ‘De school moet het hele dak vol leggen met zonnecellen. Dat is pas een statement’, aldus Roderick. Aventus en Cleantech Regio Stedendriehoek delen de urgentie van de drie nieuwe ambassadeurs voor duurzame technologie. Daarom hebben beide organisaties het mogelijk gemaakt dat de studenten deelnamen aan deze educatieve expeditie. Studenten zijn de nieuwe generatie, zij kunnen het verschil maken in de ambitie van school en regio om over te schakelen naar een ecologisch en economisch houdbare toekomst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over cultuur

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!