Airbnb scoort ook in Apeldoorn

Donderdag 9 maart 2017

Door David Levie

Airbnb haalde onlangs de kolommen van nagenoeg alle media. Het NOS Journaal meldde dat vooral verhuurders in westelijk Nederland van de opmars profiteren. Maar een blik op de site die op de regio Apeldoorn is afgestemd leert dat er nu al 300 adressen staan vermeld op de online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond.

Nog wat meer cijfertjes. In het afgelopen jaar boekten de 31.000 verhuurders in ons land 1.4 miljoen overnachtingen. Niet slecht, want vier jaar geleden waren dat er nog maar 75.000. Wereldwijd staan er op de websites volgens ingewijden ruim 2.000.000 privé-accommodaties in bijna 200 landen en 33.000 steden. Ter vergelijking: er slapen dagelijks meer mensen een nachtje in een Airnbnb dan in alle hotels van Hilton bij elkaar. En dat voor een organisatie die geen enkel hotel bezit.

Niet iedereen is even blij met de opmars van Airbnb. De regelgeving is nog maar nauwelijks op het fenomeen aangepast. Amsterdam legt om overlast te voorkomen wat beperkende maatregelen op, Londen pakt het wat steviger aan. Nederland wacht af wat er na de Tweede Kamerverkiezingen op het gebied van belasting, veiligheid, en te vaak verhuren gaat gebeuren. De horeca heeft behoefte aan een duidelijke landelijke regelgeving. Momenteel is in haar ogen de balans verstoord tussen concurrentie en het belang van werknemers en werkgevers in de hotellerie.

BEHOEFTE
Peter Klosse, de directeur-eigenaar van de Echoput bezocht al eens uit pure belangstelling het hoofdkwartier van Airbnb in San Francisco. ,,Airbnb beweegt zich in een andere markt dan wij’’, zegt de hotellier/restaurateur en docent (’smaakprofessor’) uit Hoog Soeren. Het product dat Airbnb levert is een ander product dat van een hotel. Die producten laten zich moeilijk vergelijken. Airbnb voorziet in een behoefte om ergens goedkoop te overnachten. Bij een hotel in het algemeen en bij ons hotel in het bijzonder vanwege de gastronomie gaat het om een totaalbeleving. Ik vind het op zich een interessante ontwikkeling waarover we niet al te panisch moeten doen. De wereld is nu eenmaal in beweging op alle fronten. Neem taxiverhuur Uber, daar is ook het nodige over te doen. Maar je moet wel voorkomen dat er misstanden gaan ontstaan. Enige regelgeving is naar mijn mening wel op z’n plaats.’’

Soortgelijke woorden komen uit de mond van Carla Maessen, de directeur van hotel De Keizerskroon. ,,Ik heb helemaal geen moeite met Airbnb zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Af en toe tegen betaling gasten in een kamer van een huis of appartement laten overnachten. Ik zie Airbnb niet als horeca en dus niet als concurrent. Maar het wordt een ander verhaal als er een woning wordt gekocht om er permanent mensen te laten overnachten. Dan gaat het mis. Met duidelijke regels is dat alles te voorkomen.’’

Morgen (vrijdag 10 maart) brengen wij een groot verhaal over een Apeldoornse bnb die sinds kort actief is en nu al gasten uit binnen- en buitenland ontvangt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!