De Chef van…Watan

Zaterdag 21 januari 2017

Door Ben Eggermont

Aan de van Kinsbergenstraat nummer 11 is sinds een paar weken het eerste en enige Afghaanse restaurant ‘Watan’ (letterlijk vertaald betekent het land) in Apeldoorn gevestigd. Ali Afkaf, al 17 jaar in Nederland, zwaait hier samen met zijn vrouw als eigenaar en chef de scepter.

Hoe is het idee voor een Afghaans restaurant geboren?

,,Omdat het hier nog niet bekend is en in het zuiden van Nederland al wel, mijn oom heeft daar een restaurant. Het is een onbekende keuken en in Apeldoorn was nog geen Afghaans restaurant. Zo ben ik hier met mijn vrouw begonnen.”

Wat typeert de Afghaanse keuken?

,,Heel goed gekruid, maar niet te pittig. Alle producten worden vers gemaakt en er komt niets uit de vriezer. Het moet per dag gegeten worden. Ik maak de maaltijden ook per dag klaar. We gebruiken meestal lamsvlees of rund, kalf en kip of kalkoen.”

Hoe en waar heb je het vak geleerd?

,,Ik heb het eigenlijk van mijn oom en mijn moeder geleerd, mijn oom is zelf kok. Mijn moeder doet het echt op de oude traditionele manier zoals het vroeger was. Je moet luisteren, kijken en doen en niet uit boeken; veel proeven ook. Via recepten werkt niet, alles zit in mijn hoofd.”

Waarom moet Apeldoorn de Afghaanse keuken leren kennen?

,,Ik woon zelf in Veenendaal, ik heb hier rondgekeken en er waren geen Afghaanse restaurants. Er zitten hier veel restaurants: Italiaans, Grieks en dergelijke. Dus er was ruimte voor een Afghaans restaurant met verse producten. Ik ben één keer naar de Hanos geweest. Het enige wat ik daar heb gekocht is chocoladesaus en aardappels, het is niks voor mij.”

Op welk publiek wil je je richten?

,,Ik richt me op tweeverdieners en gezinnen boven de dertig jaar. Ik heb weinig gasten onder de dertig jaar. Jongeren zijn niet mijn doelgroep, zij gaan meer naar tapas- en shoarmazaken. Alles is goed betaalbaar de gerechten beginnen bij 14 á 15 euro. Alles is vers en van goede kwaliteit.”

Maak je gebruik van sociale media?

,,Ja, ik heb een website en Facebook gebruiken we ook. De website is vorige week in de lucht gegaan. Ik heb al een paar reserveringen gehad via de website, maar we hebben nog niet veel promotie gedaan. In de toekomst ga ik daar wel meer aan doen.”

Hoe weten de mensen je nu te vinden?

,,De meeste mensen komen bij ons via mond-tot-mondreclame van mensen die hier al zijn geweest. Ze zijn allemaal heel tevreden en zo moet het langzaam groeien.”

Afghanistan is wel een probleemgebied. Heb je daar nog last van?

,,Eigenlijk niet, de mensen weten wel hoe het zit. De Afghanen die in Europa en in Nederland wonen hebben over het algemeen geen slechte naam en zijn goed geïntegreerd. Er zijn er zo’n 50 tot 60 duizend Afghanen in Nederland.”

Hoe waren de eerste weken?

,,Het heeft in de huis-aan-huisbladen gestaan met een kennismakingsmenu. Het begint rustig aan te lopen en we proberen het uit te bouwen. Ik ben tevreden, omdat de gasten die hier geweest zijn tevreden zijn. En ik heb van niemand gehoord dat er iets niet goed was. Ze waren allemaal enthousiast en blij.”

Waar hoop je over een jaar te staan?

,,Ik hoop in ieder geval dat ik hier nog jaren kan blijven.”

Borani badenjan

gebakken aubergine, paprika in een tomatensaus

Borani badenjan

Ingrediënten

 • 1 1/2 half aubergine
 • 1 paprika (rood of geel)
 • 1 ui
 • 2 tomaten
 • 100 gram rundergehakt
 • 100 gram linzen
 • zout en peper naar smaak
 • 2 lepels yoghurt halve theelepel knoflook, zout en sambal/hete peper naar smaak

Bereiding

 • Als eerst de aubergine en paprika in dunne schijfjes snijden en in een andere pan de linzen laten gaarkoken.
 • Vervolgens alles bakken tot de aubergine een gouden kleur krijgt. Zwarte peper en zout erop strooien. Niet zoveel, want peper en zout moet ook in de saus gestrooid worden. Daarna in een pan 2 eetlepels olijfolie doen en uien erin bakken totdat ze een donkere kleur krijgen.
 • Daarna gehakt in de pan doen en het mixen. Ook gember en knoflook in kleine stukjes erbij doen en vervolgens tomaten in stukjes snijden en ongeveer 5 minuten bakken.
 • Linzen bij de saus in doen en de gebakken aubergine en paprika er bovenop leggen en nog 5 minuten stomen.
 • Na ongeveer 5 minuten is de Borani badenjan klaar.
 • Als laatste een sausje van yoghurt maken (yoghurt, knoflook, zout en gedroogde mint). Eerst de aubergine mooi leggen (vouwen) paprika er naast en tomatensaus er bovenop en een topping van de yoghurtsaus maakt het gerecht compleet.
 • Eet smakelijk!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

De chef van

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!