Dromen van carrière op witte doek

Maandag 11 september 2017

Door David Levie

De theaterschool van Tim Koldenhof Producties is van start gegaan met de cursussen Maak je eigen soap (vanaf acht jaar) en Film & Productie (vanaf 12 jaar). Het eindresultaat van tien weken heel hard werken is in de Vue Bioscoop aan de Nieuwstraat te zien. Dat laatste is helemaal nieuw. Apeldoorn Direct was bij de eerste filmsessie van tweeënhalf uur. Onder leiding van acteur Nils Verkooijen, bekend van speelfilms als Michiel de Ruyter en Knielen op een bed violen.

Zestien jaar was Joji Na toen hij aan de Kanaalstraat bij de redactie van de Apeldoornse Courant aanklopte met de mededeling dat hij een film wilde maken. Hij kreeg er een warm onthaal en heel veel gratis publiciteit. Die film met enthousiaste Apeldoornse jongeren kwam er en kreeg de titel Straatchaos mee. Een jaar later viel Joji met zijn nieuwe korte film Flirt in de prijzen. Het talentje ontwikkelde zich tot een volwassen acteur, maakte naam in het theater (dit jaar was hij nog in Moskou met de cast van De Stille Kracht), hij schreef de scripts voor de theaterreeks Cato en Klungelpiet en in de reclamewereld is hij inmiddels een bekende persoonlijkheid.

Anno nu heeft hij zijn handen vol aan zijn baan als directeur van een theaterschool in Apeldoorn met zo’n 850 leerlingen. Joji Na is de zakenpartner van Tim Koldenhof. De laatste focust zich op de evenementen-poot van het bedrijf dat van zijn naam is voorzien, maar waarin Joji een gelijkwaardige rol speelt. Na is de man die bekende mensen uit de wereld van de showbizz naar Apeldoorn haalt om les te geven aan zijn leerlingen. Hij is inmiddels 28 en nog net zo bezeten van acteren als het 16-jarige jochie dat met een short film zijn tot nu zeer succesvolle carrière inluidde.

Film vormde ook de basis van wat nu Tim Koldenhof Producties aan de Vlijtseweg heet. Film heeft ook altijd in het pakket van de theaterschool gezeten. Wat ze nu doen met twaalf-plussers en film is echter niet eerder vertoond. ,,We blijven vernieuwen’’, zegt Joji. Na Gigant (de theaterschool heeft er een filiaal in de binnenstad) is er samenwerking gezocht met Vue, de bioscoop die aan de Nieuwstraat een zevende zaal heeft gerealiseerd. Een zaaltje eigenlijk met een vijftigtal stoelen. Ideaal om daar een short film te laten zien met talentvolle jongens en meisjes die in tien weken mogen snuffelen aan vrijwel alles wat met voor en achter de camera te maken heeft. Van een script schrijven tot acteren.

Ook voor docent en acteur Nils Verkooijen is het spannend. ,,Uiteraard heb ik wel lesgegeven, ook hier in Apeldoorn, maar deze lessenreeks is nieuw voor mij. Maar het gaat lukken en ik heb er heel veel zin in.’’

Esmee van der Haar (13 jaar) kent drukke tijden. Ze zit op de Mavo en gaat haar vierde jaar in als leerling van de theaterklas. Nu komt de tienweekse filmsessie daar nog eens bovenop. ,,Het lijkt me superleuk.’’ Chris Kloosterman (13) zit op het Gymnasium. En hij voetbalt bij csv Apeldoorn. Puur voor zijn lol. Hij droomt niet van optredens in De Kuip, San Siro of Bernabeu. Hij heeft andere talenten die hij wil ontwikkelen. En aan de Vlijtseweg zet hij zijn eerste stappen richting het witte doek. Hollywood? Waarom niet? Hij zegt een perfectionist te zijn. ,,Dat is met theater niet te bereiken. Een fout kun je niet goedmaken. Bij de film is dat wel mogelijk. Dan neem je de scène nog een keer op, of nog een keer.’’

En dan is er nog een bijzonder duo waarin Joji Na zichzelf herkent. Net zo enthousiast, ambitieus en bevlogen als hij. Mervin van Brakel en Bart van Hedel heten ze. Dag en nacht zijn ze met film bezig. En ze krijgen ook al opdrachten. Apeldoorn zal nog veel van dit tweetal horen. Wordt Vervolgd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!