Duitse scholieren in 2020 bij herdenking bevrijding

Vrijdag 5 juli 2019

Door David Levie

Duitse scholieren zijn op 17 april 2020 aanwezig wanneer Apeldoorn bij het Sluisje aan de Vlijtseweg de bevrijding herdenkt. Dat wordt bevestigd door Sander Hurenkamp, een leerkracht van het Veluws College Mheenpark die nauw betrokken is bij een uitwisselingsprogramma van Apeldoornse scholieren (foto) en leeftijdsgenoten uit Düsseldorf. Het initiatief komt van de stichting Gelre Assocation International.

Een dag eerder zijn 17 Apeldoornse scholieren bij een soortgelijke herdenking in Düsseldorf. Daar werden op 16 april 1945 verzetsmensen doodgeschoten na te zijn opgepakt vanwege hun contacten met het oprukkende Amerikaanse leger. Zo wisten ze te voorkomen dat Düsseldorf plat zou worden gebombardeerd.

Canadese troepen konden op 17 april 1945 de stad Apeldoorn innemen zonder al te veel vernielingen te moeten aanrichten. Dankzij de moed van Apeldoornse verzetsmensen die op de hoogte waren dat de Duitse troepen zich opmaakten voor een aftocht in plaats van felle weerstand te bieden met de daaraan gekoppelde Canadese artilleriebeschietingen.

De Duitse bevelvoerder van Duseldorf, een fanatieke nazi die zijn gevangengenomen stadgenoten liet fusilleren – tien uur (!!!) voordat de Amerikaanse troepen de stad aan de Rijn innamen – kon na de oorlog zijn leventje na een korte gevangenisstraf rustig voortzetten. De vrouwen van de gefusilleerde verzetsmannen kregen in het naoorlogse Duitsland geen weduwenpensioen toegewezen aangezien de dood van hun geliefden zich in oorlogstijd had voltrokken. Die informatie geeft de Mahn und Gedenkstätte, een relatief nieuw museum annex infocentrum in het centrum van Düsseldorf dat op alle fronten (woord, geluid, beeld) afrekent met ‘’Wir haben es nicht gewusst.’’

Morgen (zaterdag 6 juli) is in de serie In Beeld een uitgebreid interview te lezen met Sander Hurenkamp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!