Help de bevolking van Oekraïne

Elektrische mobiliteit centraal tijdens EV Mobiliteit Challenge Apeldoorn

Donderdag 4 juli 2019

Door Dieuwke de Boer

Tijdens de EV Mobiliteit Challenge Apeldoorn maakten velen kennis met het fenomeen elektrische mobiliteit. Naast sprekers tijdens de bijeenkomst was er ook een super leuke Mobiliteits Challenge georganiseerd. Wij, Tegenlicht Meetup055, Architectuurcentrum Bouwhuis en Energieregisseur van het Energie café doen natuurlijk mee aan die Challenge. Wij stapten klokslag 12.00 uur in een prachtig mooie Jaguar i-Pace.

Onze I-Pace mag als eerste weg en eerlijk gezegd voelen wij ons behoorlijk cool in deze auto. We besluiten een leuke eerste hobbel te nemen door direct naar Utrecht te rijden. Lukt dat wel? Moeten we dan ‘tanken’ onderweg? En zo ja hoe lang duurt dat dan? En nog belangrijker , hoe werkt dat? Wij als ouderwetse benzinerijders hebben daar nog helemaal geen verstand van. Inmiddels rijden we in Utrecht en gaat de reis heel voorspoedig. Bij de start konden we 378 kilometer rijden en nu geeft de teller aan dat wij nog 250 kilometer kunnen rijden. Dus na 65 kilometer rijden heeft de auto dus zon 130 kilometer ‘verbruikt’. Die snelweg lijkt dus een kilometervreter. Yes! We zijn op onze eerste marker De Nicolai kerk. Daarna besluiten we door te rijden naar Rotterdam. De Kuip, dé stad, hét stadion, dé club! Op naar Feyenoord. Na in totaal zon 130 kilometer te hebben gereden komen wij aan bij De Kuip. We maken een paar mooie foto’s van de 2 elektrische auto’s voor dit magische stadion. Nu is het toch echt tijd om te gaan ‘tanken’.

Na even googelen vinden wij echt heel vlakbij een mooi oplaadpunt, zodat we beide auto’s kunnen voorzien van verse stroom. Tijdens het opladen bespreken wij hoe het leven werkt met een elektrische auto. Je moet wel voorbereid op weg. Je auto moet opgeladen zijn, want je kan niet overal even ‘tanken’. En dat is zeker niet in 5 minuten klaar. Je moet dan ook altijd goed bedenken dat je weer terug naar huis moet. Dus een (werk)lunch plannen en tegelijk de auto opladen lijkt een must. Eigenlijk krijg je dan een dagelijkse verplichte break. Elektrisch rijden zorgt op die manier voor een andere bewustwording van je tijd, je energie en je gewoontes.04

Wij vinden dat dus heel mooi dat elektrisch rijden bijdraagt aan het onthaasten in deze drukke en stressvolle tijden.

Tijd om terug te gaan. Maar dan….file!! Elektrische auto of niet, de files zijn er nog steeds. Tussen de stinkende, dampende, grijze diesels rijden we stapvoets Rotjeknor uit, op weg naar het veel minder drukke oosten van Nederland.

Maar ook daar te veel grijze diesels op de weg: tijd voor verandering!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?