Geen Vondelpark-praktijken, maar wél beweging in Park Zuidbroek
Door Marieke Nuijten
Dat was wel even 3 keer goed kijken. Bewoners en toevallige voorbijgangers in de wijk ‘Zuidbroek’ zagen afgelopen zaterdag, 27 februari een groep mensen in het park in Zuidbroek. Al viel de mensen menigte in het niets wanneer je ze vergelijkt met de beelden uit het Amsterdamse Vondelpark. De redactie van Apeldoorn Direct was één van die toevallige voorbijgangers en vroeg aan de trainer in het park, Maarten ter Horst van Bootcamp055 Apeldoorn, wat er nu eigenlijk precies gebeurde.
Maarten is docent Sport, Bewegen en Leefstijl in Zwolle (Deltion College). Daarnaast eigenaar en trainer van Bootcamp055. Samen met twee trainers verzorgen ze wekelijks meerdere trainingen in Apeldoorn. Daarnaast geeft hij nog een paar lessen bij sportschool Ten Tije Sport en Wellness beleving.
Wat zijn jullie aan het doen?
“Bootcamp (outdoor) training in een aantal tweetallen.”
Hoe lang hebben jullie ‘stil gezeten’?
“Tijdens de eerste lockdown zijn de outdoor trainingen een aantal maanden gestopt. In de tweede lockdown zijn we gestopt vanaf december tot aan afgelopen week (laatste week februari). In die tijd zijn er wél vier keer per week online trainingen gegeven en daarnaast ook fysieke duo trainingen (want dat mocht wel).”
In hoeverre is wat jullie hier doen legaal?
“In overleg met de gemeente Apeldoorn en vanuit de rijksoverheid is besloten dat training geven aan een tweetal mag. Tevens mogen er meerdere tweetallen tegelijk sporten. Als trainer moet je wel van groepje naar groepje lopen. Dus een groepsles mag niet, maar instructie geven aan één groepje wel. Wij lossen dit op door instructies per tweetal op papier te geven. Zo kan ieder tweetal ‘zelfstandig’ sporten en kan de trainer individueel coachen.”
Wat vindt handhaving van de manier waarop jullie bootcampen?
“Er komt regelmatig politie langsrijden, maar tot op heden hebben wij nog geen gesprek gevoerd. Mocht het wel tot een gesprek komen dan laat ik hen de besluitvorming vanuit de gemeente zien. Er zijn ook ongetwijfeld mensen die zich afvragen wat er gebeurt, maar we doen alles veilig en volgens de afspraken met het RIVM en de gemeente.”
Hoe kan het dat we hier mensen boven de 27 jaar zien sporten?
“Wij bieden trainingen aan voor alle leeftijdsgroepen. Vooral volwassenen sporten bij ons. Wij vinden het ook belangrijk om samen mensen fitter en gezonder te maken, dus niet specifiek de jongere doelgroep. Mijn motto is: ,,Samen sterker en fit!” Graag maak ik mensen op een leuke en gevarieerde manier fitter en sterker.”
Hoe zorgen jullie ervoor dat er ‘veilig’ gesport kan worden?
“Wij zorgen voor minimaal twee meter tussen de tweetallen en minimaal 1,5 tussen twee personen. Mensen mogen niet komen trainen met klachten. Ook worden alle materialen na de training gereinigd. We hanteren een maximale groepsgrootte van 10 personen (normaliter, buiten corona tijd zijn dit er 16). Mensen hebben via onze nieuwsbrief, app en Whatsapp de maatregelen doorgekregen. Er wordt niet gemengd tussen de groepen en er vindt geen groepsvorming plaats. Mensen verlaten het terrein (schoolplein of park) één voor één, op aanwijzing van de trainer.”
Welke aanpassingen hebben jullie het afgelopen jaar al moeten doen?
“Van outdoor groepstraining naar duo training én online trainingen. Om laatstgenoemde trainingen leuk te houden proberen we veel te variëren en af en toe iets speciaals te organiseren (Bingo bijvoorbeeld). De maatregelen zijn nog wel eens gewijzigd, dus bij iedere verandering moeten er opnieuw afspraken met de gemeente worden gemaakt. Dit zorgt voor aanpassing in trainingen. De geldende rittenkaarten en abonnementen zijn voor onze leden verlengd of stopgezet.”
Hoe zijn de reacties van jullie leden op het hervatten van de lessen?
“Zodra we hoorden dat er weer training gegeven mochten worden, werd er volop ingeschreven. Mensen zijn blij weer iets te kunnen doen (buiten). Ik kreeg al veel ‘klachten’ van spierpijn de afgelopen dagen (en daar waren ze blij mee).”
Wat vind je zelf van de huidige maatregelen?
“Ik begrijp de maatregelen en ik snap dat er bepaalde afspraken gelden. Wat ik niet goed begrijp is dat de afspraken per gemeente verschillen. Zo kon je tijdens de tweede lockdown in sommige gemeenten wel sporten in groepjes van 2. Ik hoop dat handhaving en gemeente op één lijn zitten qua afspraken.”
Hoe staat het er eigenlijk voor met jullie leden aantallen?
“Er zijn mensen die bewust even niet komen trainen en mij dat laten weten. Wij vinden het fijn dat een ieder zijn eigen keus kan maken. Mocht een training buiten nog niet prettig voelen, dan kan er wel deelgenomen worden aan een online training. Als we straks weer ‘normaal’ training mogen geven, kunnen we de balans opmaken. Wij hebben vooral veel klanten met rittenkaarten, dus het is lastig aan te geven of zij allemaal weer terug komen. Maar dat verwachten we wel.”
Hoe heb je zelf het hoofd helder en boven water weten te houden de afgelopen tijd?
“Zelf ben ik iemand die flexibel is. Hierdoor hebben we in de eerste lockdown al snel weten te schakelen naar online lessen en een aantal duo trainingen. Dit kon weer ingezet worden in de tweede lockdown. De abonnementen en strippenkaarten hebben we verlengd, zodat mensen niet volledig de dupe zijn geworden van de situatie.”
Wat zou er volgens jou anders kunnen of mogen aan het huidige beleid?
“Als overheid en gemeenten zou ik in ieder geval voor één beleid kiezen. Geen verschillen per gemeente dus. Ik nodig graag een aantal mensen van het RIVM uit om een les mee te doen. De manier waarop wij en vele andere aanbieders training geven, gebeurt zeer verantwoord en veilig. Mensen worden fitter en sterker. Dit zorgt voor een beter immuunsysteem en minder klachten. Het is een uitlaatklep en is tevens een verantwoord ‘uitje’ in deze corona tijd. Dus ik zou zeggen: promoot juist het (buiten) sporten om zo mensen samen fit en gezond te krijgen en houden.”