In Beeld: Maarten ter Horst, trainer bij en eigenaar van Bootcamp055

Zaterdag 5 juni 2021

Door Marieke Nuijten

Het is begin dit jaar, 27 februari op precies te zijn, wanneer we Maarten tegen het sportieve lijf lopen in ‘Park Zuidbroek‘. Eindelijk mag hij weer ‘live’ lesgeven. Maarten is trainer en eigenaar van ‘Bootcamp055‘. Maar bewegen is niet zijn enige uitlaatklep. We dagen Maarten uit voor een wedstrijdje ‘vraag en antwoord’. Een spel zonder winnaars of verliezers. Met als enig doel: Maarten beter te leren kennen. En die uitdaging durft Maarten wel aan!

Over Maarten
Geboren: 15 februari 1981
Burgerlijke staat: Samenwonend met Jessica en papa van 2 jongens, Just 9 en Sep 6 jaar.
Als je me echt goed zou kennen, zou je van me weten dat: Ik sportief, chaotisch, rustig en flexibel ben.
Ik praat graag over: Reizen, sport en eten.
Mijn gekste eigenschap is: De chaoot in mij.
All inclusive of backpacken: Backpacken.
Naar een onbewoond eiland naam ik deze 3 dingen mee: Telefoon, TRX (handig om een palmboom) en een waterfilter.
Het is carnaval, ik trek aan: Dat ligt eraan waar ik ben.
Deze persoon verdient een lintje: Mijn moeder, die staat altijd voor iedereen klaar. Zij is een voorbeeld voor anderen.
Als ik een dag onzichtbaar was: Dan ging ik langs bij het Koningshuis.
Hoe ziet je bucketlist eruit: Daar staan wat reizen op.
Kies 1 gerecht uit voor de rest van je leven: Pokébowl.
Mijn quote of lijfspreuk: ‘Maak je niet druk, alles komt goed.’

Vertel eens, wie is Maarten?

“Geboren en getogen in Apeldoorn. Rond mijn 17e ben ik richting Groningen vertrokken voor mijn studie aan de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding). Ik ben een  jaar in Brazilië geweest om ontwikkelingswerk voor mijn afstudeeropdracht te doen. Na mijn afstuderen ben ik weer teruggekomen in Apeldoorn en heb ik bij diverse sportscholen gewerkt. Uiteindelijk ben ik de PABO gaan doen. Ik heb behoorlijk wat jaartjes voor de klas gestaan als groep- en vakleerkracht gymnastiek bij een basisschool in Apeldoorn. Na die periode ben ik bij mijn huidige werkgever terechtgekomen, het Deltion in Zwolle, waar ik werk als docent sport beweging en leefstijl. Sinds 9 jaar ben ik daarnaast eigenaar en trainer van Bootcamp055. Dat wordt steeds groter en serieuzer. Bij ‘Ten Thije Sport en Wellness Beleving’ geef ik ook nog een paar uur per week les. Ik woon samen met Jessica en onze 2 zoons in de wijk Zuidbroek.”

Chaotisch en chaoot heb je een paar keer uitgesproken. Kun je een voorbeeld benoemen?

“De mensen om me heen weten dat! Ik ben gemiddeld eens per week mijn portemonnee of sleutels kwijt. Vroeger was ik op vakanties met vrienden altijd die gast die zijn portemonnee kwijt was. Echt kenmerkend Maarten! Ik ben er door training inmiddels iets beter in geworden.”

Hebben wij even geluk dat je onze afspraak niet vergeten bent!

“Ik ben een planner, daar ben ik ook goed in. Mijn agenda staat bomvol met afspraken. Maar in combinatie met de chaoot die ook in me huist, is dat niet altijd een logische match.”

 

Mijn moeder is nog altijd fanatiek sportster en traint zelfs met mijn bootcampgroepen mee.

 

En je gezin? Vast net zo fit en vitaal als jij?

“Mijn visie op sport en gezondheid levert soms wel wat gedoe op. Voor mij is sporten een verslaving, wat soms tot irritatie bij anderen kan leiden. Jessica is wel sportiever geworden in de loop der jaren. Onze kids zitten op hockey en voetbal. Sporten is voor de kinderen een must. Maar het moet wel leuk blijven. Qua voeding liggen we op 1 lijn. We eten gezond en Jessica en ik doen aan ‘Intermittent Fasting’ (minder eetmomenten op een dag).”

Vroeger al het sportiefste jongetje uit de klas?

“Toen ik 30 werd, kreeg ik een fotoboeken van mijn moeder. In dat album kun je goed terug zien en lezen dat dat sportieve er al vroeg in zat. Zo ging ik vaak hardlopen voor schooltijd. Ik turnde, volleybalde en later ging ik op atletiek. Wanneer ik meedeed aan een schoolcompetitie scoorde ik altijd hoog. Dat sportieve heb ik vanuit huis meegekregen. Mijn vader was vroeger erg sportief. Mijn moeder is nog altijd fanatiek sportster en traint zelfs met mijn bootcampgroepen mee.”

Wanneer je zoals jij 24/7 met sport bezig bent, waarin vind jij dan nog een uitdaging?

“In de variatie. Ik start ’s morgens met baantjes trekken in het Boschbad. Dan ga ik richting Ten Thije om een les op te nemen. En als de avond nog twee ‘Small groups’ begeleiden. Tussendoor ga ik zelf de garage in om nog wat aan de slag te gaan met gewichten. In september ga ik meedoen aan mijn allereerste triatlon, zo heb in een doel om naartoe te trainen.”

Waar geef je liever les? Voor de klas bij het Deltion of in het park bij Bootcamp055?

“Van het verzorgen van bootcamplessen krijg ik enorm veel energie. Die energie kan ik in de lessen overdragen aan de mensen die er zijn. Door te zorgen voor interactie in de lessen, creëer je ook onderling interactie. En dat alles buiten en natuurlijk het liefst met een lekker zonnetje erbij!”

 

Ik zou best eens wat meer mogen delegeren.

 

Wie zou jij graag eens willen trainen en waarom?

“Dan gaan mijn gedachten naar iemand van het Koningshuis. Máxima lijkt me wel sportief. Ik ben wel benieuwd hoeveel burpees Máxima kan in 1 minuut. Überhaupt Máxima in een sportoutfit zien lijkt me redelijk uniek.”

Welke talenten zou je naast je sportiviteit graag willen ontwikkelen?

“Ik zou wel iets commerciëler mogen zijn. Lange tijd heb ik voor mijn bootcamp lessen gewerkt met een zogenaamd rittenkaart systeem. Er kon destijds zonder enige aanmelding worden meegedaan aan de lessen. Dat kun je je anno nu niet meer bedenken. Wanneer ik iets zakelijker zou zijn, zou ik absoluut nog kunnen uitbreiden. Maar ik ben meer van het sociale en leuke, zonder daarvoor de hoofdprijs te willen vragen. Dus: meer de ondernemer in plaats van de entertainer en lesgever. Wanneer ik kijk naar mijn rol als docent, dan zou ik af en toe best eens wat meer mogen delegeren.”

Maar met jou dus geen avondje vol mannenpraat?

“Ik praat veel liever over dingen die iemand energie geven. Een persoonlijk gesprek over wat iemand beweegt, vind ik veel belangrijker. Maar dat we het onderwerp sport aansnijden sluit ik niet uit, haha!”

Op welke plekken heb jij zoal carnaval gevierd dan?

“Ik heb een paar keer als indiaan carnaval in Brazilië gevierd.  Nou ja indiaan, het was een hoofdtooi met wat veertjes hier en daar. Verder had ik niet gek veel aan. Gezien de temperatuur in Nederland iets minder geschikt is voor het rondlopen in je adamskostuum, ben ik hier in Nederland in de huid van ‘Kapitein Jack Sparrow’ gekropen.”

 

Als de avond viel en onze job er op zat, begon voor ons het leven.

 

Klinkt gaaf carnaval in Brazilië, hoe dat zo?

“Ik heb daar een jaar ontwikkelingswerk gedaan. Een periode waar ik nog vaak en graag aan terugdenk, omdat het zoveel indruk op me heeft gemaakt. Ik werkte daar in de favela’s (sloppenwijk). Vroeg m’n bed uit om in een oude Volkswagen bus, volgeladen met sportmateriaal de kinderen in de sloppenwijk blij te maken. Je leerde ze op tijd te komen, het sociale aspect en het plezier van sport en spel. Als de avond viel en onze job er op zat, begon voor ons het leven. Dan gingen we erop uit. Korte nachten, lange dagen. Mijn gezin zou ik kennis willen laten maken met Brazilië, die rondreis staat ook op mijn bucketlist.”

Ook?

“Graag zou ik nog eens met beide broertjes in Brazilië carnaval vieren. En met een paar vrienden de ‘Trans Siberië Express’ treinreis maken. Iets wat ongetwijfeld eens gaat gebeuren is een tripje naar Barcelona met mijn zoon Just. Dan gaan we samen liften, dat heb ik beloofd. Wat naast al dat reizen een nog eens een droom van me is, is het realiseren van een eigen bootcampterrein.  Denk aan een mini boetiek sportschool, gericht op outdoor sporten en beleven.”

Stel: morgen bestaat er geen sport meer, wat ga je doen?

“Reizen in niet echt een dagelijkse bezigheid hé? Hoewel, misschien reisleider of reisorganisator. Iets in de gezondheid zou ook nog een optie zijn. Het moet in ieder geval iets met het ontwikkelen of begeleiden van mensen zijn.”

Wat doet dit COVID-jaar met jou?

“Het heeft me zelfbewuster gemaakt. En bewust van het feit dat je niet altijd aan hoeft te staan. Ik kan inmiddels iets gemakkelijker loslaten en lekker met de kids iets leuks gaan doen, ook al is dat ‘onder werktijd’. Dan log ik later op de avond wel weer in en maak het werk af dat is blijven liggen.”

 

Ik merk dat er in verschillende groepen een echt groepsgevoel ontstaat.

 

Beschrijf eens, hoe ziet jouw perfecte zondag eruit?

“Hij start met sporten, vervolgens loop ik Bussloo in voor een ‘koude dip’. Hoe lang dat water nog koud is moeten we nog maar even zien. Na de dip gaan we met het gezin ontbijten. We gaan lekker het bos in of stappen onze fietsen op voor een mooie tocht. Later die dag komen mijn ouders onze kant op voor een late lunch. Na afloop maken we een mooie wandeling in Park Zuidbroek. ’s Avonds steken we met vrienden de barbecue aan. En uiteraard een ‘popcorn-avondje’ (zoals de kids dat noemen). Op de bank met z’n allen een film kijken. Afsluiten doe ik met een warm bad, perfect!”

Wat zijn jouw favoriete Apeldoornse hotspots?

“Als ik vrienden van buiten de plaats Apeldoorn moet laten proeven, dan laat ik ze de ‘Apenheul’ zien. De ‘Julianatoren’ staat ook op het lijstje en het ‘Boschbad’ ook. ‘Berg & Bos’ en de ‘Kroondomeinen’ laat ik ze ook beleven. Een hapje eten doen we dan bij ‘Soap’, dat sfeertje en de omgeving vind ik leuk.”

Trek die twijfelaars eens over de streep. Waarom bootcampen?

“Bootcampen is super gevarieerd en je kunt op ieder niveau meedoen. Iedere bootcampclub heeft zo zijn eigen focus. De ene is meer gericht op kracht de ander op conditie. Wij zoeken daarin de balans op. Ook niet onbelangrijk, we sporten lekker buiten. Ik merk dat er in verschillende groepen een echt groepsgevoel ontstaat. Dat mensen elkaar onderling contacten wanneer er een les niet door kan gaan om samen te gaan wandelen of sporten, dat vind ik mooi!”

Wil je zelf nog iets kwijt aan de lezers van Apeldoorn Direct?

“De gemeente Apeldoorn heeft een aantal bootcamproutes gerealiseerd in Apeldoorn. Zelf heb ik meehelpen dit initiatief te promoten. Het doel is de jeugd te stimuleren naar buiten te gaan en aan de slag te gaan. Wie wil kan de bootcamp route beleven door met zijn mobieltje de codes te scannen en de oefeningen te doen. Maar de oefeningen zelf zijn niet erg complex en voor ieder niveau te doen. Ik raad iedereen aan het eens uit te gaan proberen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!