Houtatelier Régine maakt kans op IGNITE Award

Zondag 20 september 2020

Door Amrutha Mol

Voor sociaal ondernemers die met hun onderneming een maatschappelijke verandering maken is er een startersprijs, waarbij je als ondernemer 100.000 euro kan winnen. Dit is de IGNITE Award. Deze wordt in 2020 voor de 6e keer uitgereikt. Niet zomaar iedereen maakt kans op een IGNITE Award. Uit ruim 40 inzendingen zijn er 8 social start-ups geselecteerd, waaronder het Apeldoornse Houtatelier Régine. De overgebleven ondernemers volgen een trainingstraject met als doel om hun onderneming te versterken. Er kan dus 100.000 euro gewonnen worden door 1 van de 8 ondernemers.

Houtatelier Régine

Er zijn verschillende ondernemers geselecteerd uit Gelderland en Overijssel. Waaronder dus het Apeldoornse Houtatelier Régine, een meubelwerkplaats voor talentontwikkeling van jongeren die net even anders in het leven staan. Régine van Heest vertelt over haar houtatelier waar ze jongeren begeleidt die net even anders in het leven staan: “Ik heb in de coronatijd mijn houtatelier omgetoverd tot sociale onderneming. Ik maak, samen met jongeren, meubels van hoogwaardige kwaliteit. Vaak zijn dit jongeren van 16 tot en met 30 die te maken hebben met autisme, jongeren uit gebroken gezinnen of jongeren die zijn uitgevallen op school of hun stage. Ik wil met mijn sociale onderneming jonge talenten stimuleren en van hun talenten een kracht maken. Uiteindelijk wil ik, samen met de jongeren, de meubels verkopen in een conceptstore. Naast meubels maken we ook nog woonaccessoires en kinderspeelgoed, zoals loopfietsen. Deze verkopen we tot nu toe aan consumenten die erg van hout houden.”

IGNITE deelname

Voor het winnen van de hoofdprijs moet Régine eerst nog een pitch houden. Daar bereidt ze zich als volgt op voor: “Tijdens het IGNITE-traject volg ik pitchtraining en trainingen, onder andere om een businessplan te schrijven. Tijdens dit traject word ik begeleid door coaches die mij kunnen helpen om mijn onderneming verder te ontwikkelen. Het helpt mij om als klein startend bedrijf een duwtje in de rug te krijgen. Ik had al een houtatelier, maar door de corona heb ik het sociale aspect erbij toegevoegd. Mijn werk als eventmanager kwam stil te liggen en ik wilde geen uitkering aanvragen, dus heb ik een extra dimensie gegeven aan mijn houtatelier. Ik had al wel ervaring in het lesgeven in houtbewerking en ik had al ervaring met het werken met jongeren. Dit wilde ik altijd al combineren en door de corona is die droom versneld uitgekomen. Mijn deelname aan IGNITE helpt om mijn droom groter aan te vliegen.”

Als ik win dan…

“Voor de IGNITE Award moet je jezelf als ondernemer opgeven. Ik heb 10 vragen beantwoord, een videopitch ingestuurd en selectiegesprekken gevoerd. Na een aantal rondes sta ik in de finale. Natuurlijk hoop ik de eerste prijs te winnen, maar het traject zelf is ook al heel waardevol. Als ik win, dan wil ik mijn bedrijf graag verder ontwikkelen. Samen met de jongeren wil ik een andere naam bedenken en een traject inrichten voor de jongeren waarin zij hun talenten naar voren kunnen laten komen. Een soort eigen IGNITE traject, voor de jongeren.”

Publieksprijs

Vanaf nu kan er gestemd worden voor de publieksprijs via www.igniteaward.nl/genomineerden. De winnaar van de publieksprijs ontvangt 5.000 euro.

Finale IGNITE Award

Op 12 november pitchen de 4 sterkste deelnemers hun onderneming tijdens de finale. De jury maakt tijdens het event de winnaar van de IGNITE Award 2020 bekend. De winnaar ontvangt een startkapitaal van 100.000 euro. De tweede prijs is 50.000 euro.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!