Huisje James scoort meteen

Dinsdag 18 oktober 2016

Door David Levie

De tamtam heeft zijn werk inmiddels gedaan. Wie zich in het weekend van een plekje wil verzekeren moet het zekere voor het onzekere nemen: reserveren. Niet gek voor een restaurant dat je vanaf de openbare weg niet kunt zien. Sinds een paar weken is het open. De naam? Huisje James. Want in een recent verleden hoorde het rond 1930 gebouwde huis toe aan de familie James. De hoogbejaarde mevrouw James was eregast tijdens de opening van het naar haar vernoemde restaurant.

Huisje James valt onder dezelfde directie als hotel-restaurant de Cantharel. Een uitstekende eetgelegenheid gezien het lidmaatschap van Eurotoques, een club van gerenommeerde restaurants. Maar voor een intiem tête à tête onder het diner is er aan de Van Golsteinlaan in Ugchelen nauwelijks ruimte. Vandaar Huisje James waar vijftig gasten op hun wenken kunnen worden bediend. Met een kaart die afwijkt van hetgeen de Cantharel zijn gasten voorschotelt en ook iets verfijnder mag worden genoemd. Een huisje dus met een eigen karakter, enige autonomie, een eigen chef (Heine Ruitenbeek) en een eigen gastvrouw/bedrijfsleidster (Inge Scholten).

Hoewel er à la carte kan worden gegeten, richt het restaurant zich op menu’s van drie, vier of vijf gangen. De kaart is niet al te groot en biedt keuzes uit vier voor-, vier hoofd- en vier nagerechten. De wijnkaart mag er wezen en wie een wijnarrangement blieft betaalt daarvoor vijf euro per glas. De prijzen van de menu’s zijn al naar gelang het aantal gangen 39,50, 45 en 52,50 euro. Prijzen die je van een subtopper mag verwachten. Maar Huisje James heeft wel een aantal afwijkende troeven in hand. Zo valt iedere gast die komt eten een warm welkom ten deel in de voormalige garage (nu voorzien van onder meer vloerverwarming) van de voormalige privéwoning. Glaasje prosecco erbij, plakje dun en ter plekke gesneden ham (met de nostalgische Van Berkel snijmachine) en wat olijven zijn bij de prijs inbegrepen. Eenmaal opgewarmd gaat het pakweg 50 meter te voet verder naar het restaurant tegenover de Ugchelse Enk.

Aan het eind van het grote parkeerterrein van de Cantharel begint een kleine speurtocht die de gasten langs de aspergeschuur van de firma Leijser voert. Bordjes doen de rest. En wie wat minder ter been is wordt door een karretje opgewacht.

De kaart wisselt met de seizoenen. Verse groenten en kruiden komen deels uit de moestuin die net als het hoofdgebouw, de paardenstallen, de partyboerderij met congrescentrum en sinds kort nu Huisje James deel uitmaken van wat de Cantharel ’het dorp’ noemt. Een dorp dat sportieve gasten graag ziet komen en waar interactie wordt nagestreefd. Zoals straks met de Wilddagen waarvoor ook de brigade van Huisje James (dagelijks geopend vanaf 17 uur) wordt ingezet.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?