In Beeld: Anja Slotboom, 12 ½ jaar Artcafé Sam Sam  

Zaterdag 2 juni 2018

Door Ben Eggermont

Aan de van Kinsbergenstraat nummer 17 in Apeldoorn zit Artcafé Sam Sam van Anja Slotboom, al meerdere malen in de prijzen gevallen bij de terrasverkiezing van Apeldoorn Direct. Zij viert binnenkort haar 12 ½ jarig jubileum, een goede reden om eens met haar in gesprek te gaan.

Wat was 12 ½ jaar geleden de drijfveer om hier te beginnen?

,,Ik werkte bij BP aan de snelweg, ik heb daar 9 jaar gewerkt.

ik minder plezier had in het werk en dacht ik wil wel graag weer wat anders
Er veranderden daar zoveel dingen, waardoor ik minder plezier had in het werk en dacht ik wil wel graag weer wat anders. Begin jaren’90 had ik al eens een paar jaar in Sam Sam gewerkt en hoorde dat het te koop kwam. Met mijn partner Fućo heb ik flink overlegd en toen besloten we het te kopen. Ik was toen net 50. Krijg je nog wel een hypotheek, hoe ga je het financieel organiseren. Het kan wel een leuke droom zijn, maar hoe houd je het langer vol, voor je na een paar jaar alsnog moet stoppen. Dat was best wel spannend.”

Wat wilde je bereiken, wat was je ambitie?

,,Dat vroeg de bank ook, ik moest een plan schrijven wat ik wilde.

Doelgroepen zijn leuke mensen maar die komen uit alle leeftijdsgroepen
Het grappige is dat ik had gezegd een café voor 8 tot 88 jarigen en zeker het oudere publiek. Daarna vroegen ze wat is je doelgroep dan, ik zei zo breed mogelijk zowel jongeren als ouderen met muziek, toneel, danslessen van alles wat. Maar ze zeiden: ‘Je moet een doelgroep hebben’. Doelgroepen zijn leuke mensen maar die komen uit alle leeftijdsgroepen. En dat is uiteindelijk gelukt, ik heb publiek van jong tot oud. Niet alleen dertigers of zo maar echt heel breed. En vanaf het begin direct weer begonnen met exposities.”

Gebeurde dat al vaker?

,,Nu zie je het overal in Apeldoorn, maar toen ik begon nog niet echt veel. En altijd in combinatie met muziek.”

Wat was de afgelopen jaren de ingrijpendste verandering. Het rookverbod in de horeca?

,,Klopt, dat was een grote verandering, tijdelijk hadden we binnen een rookruimte gecreëerd, die we ook weer snel afgeschaft hebben omdat het enorm ging stinken.

Dat was een grote verandering, tijdelijk hadden we binnen een rookruimte gecreëerd
Het vervelendste vond ik dat de mensen aan het mopperen waren en zeiden: ‘Nou dan kom ik niet weer’. Maar je kon er niets aan veranderen en ik was er heel consequent in. Het fijne was dat de hele tent schoner en frisser werd en er kwamen andere mensen voor in de plaats die het waardeerden en dat had ik niet verwacht. Geen asbakken meer binnen, geen peuken op de grond, geen brandvlekken meer op de bar. En iedereen vindt het nu normaal om buiten te roken. Alles bij elkaar heeft de overgang wel zo’n twee jaar geduurd. Uiteindelijk vindt iedereen het nu normaal.”

Nog last gehad van de crisis?

,,Dat was niet fijn, maar we hebben het overleefd. De laatste paar jaar zijn er wel veel cafés bijgekomen. Gigant kwam met de Stadsoase en de muziektent in het Oranjepark kwam er ook bij.

Dat was niet fijn, maar we hebben het overleefd
Voor mij zijn daarom de jaren 2016 en 2017 flink moeilijk geweest. Er is een publiek van zo’n maximaal 2000 mensen die uitgaan en dat moet zich over de stad verdelen, de rest zie je alleen op feestdagen. Je moet wat extra’s doen.”

En dat is bijvoorbeeld?

,,Al jaren geeft Frank Lamberts van Estamanera salsalessen en party’s.

Al jaren geeft Frank Lamberts van Estamanera salsalessen
Wilco Stronks heeft 2 koren, ‘Zoetgevooisd’ op dinsdagmiddag en de 3e donderdag van de maand ‘Klinkt Goed’.
Wilco Stronks heeft 2 koren
Jaren theater gehad met ‘Effe bellen’ en ‘Aangeschoten wild’, maar dat is er nu even niet, jammer maar zo gaat dat.”

Wie staan er allemaal om je heen om het geolied te laten draaien?

,,Ik heb een vaste groep mensen om me heen en daar ben ik erg blij mee.

Alle klussen doet hij de tuin, inrichten exposities en nog veel meer
En uiteraard mijn partner Fućo, die doet eigenlijk honderd en één dingen. Alle klussen doet hij de tuin, het inrichten van exposities en nog veel meer. Cos Nahuway is ook superbelangrijk, al vele jaren regelt hij mooie muziekavonden als jamleider en multi-muzikant.”

Waar beleef jezelf het meeste plezier aan?

,,Als het gezellig druk is en mensen hebben plezier. En de sfeer goed is en leuke muziek, daar geniet ik van. En dat is bijna altijd zo. Wat ik ook heel leuk vind is de catering verzorgen. Dat doe ik met plezier, hapjes maken voor de bij de expositie-openingen.

Als het gezellig druk is en mensen hebben plezier
Of voor groepen, die weten me inmiddels wel te vinden via mond tot mond reclame. En alles gebeurt in goed overleg van eenvoudig tot een luxere uitvoering. De prijs/kwaliteit verhouding is heel belangrijk.”

Je tuin is natuurlijk een parel. Als je het niet weet verwacht je niet dat zo’n tuinterras achter deze gevel verborgen zit.

,,Ik promoot de tuin wel heel vaak, met foto’s en filmpjes. En degenen die zeggen dat wist ik niet weten behoren meestal niet tot het uitgaanspubliek. Als ze eenmaal geweest zijn op een borrel van de gemeente, het Kadaster of de Belastingdienst, dan vinden ze het wel weer terug.”

Hoe zit het met je druiven?

,,Rond 1992 is de eerste en grootse plant gepoot voorin en de tweede plant achterin pas in 2005.

Vorig jaar was de oogst 250 kilo goed voor zo’n negentig flessen
Fućo verzorgt verder alles, 100 dagen nadat de vliesjes van de bloesem naar beneden beginnen te vallen kunnen de druiven worden geplukt, dat hebben we van Frank de Jongh. Er wordt van wijn gemaakt, maar het is het toch niet helemaal, het is gewoon leuk. Zelf maak er ook nog gewoon druivensap van. Vorig jaar was de oogst 250 kilo, goed voor zo’n negentig flessen.”

Hoe kom je aan de kunst voor de exposities?

,,De mensen die willen exposeren melden zichzelf aan. Ik krijg heel veel aanbod, ik zit nu alweer langer dan een jaar vol. Ik wil aan iedereen een platform bieden, zowel de professional als de amateur die anders nergens terecht kan.

De mensen die willen exposeren melden zichzelf aan
Aanstaande zondag, 3 juni 2018, komt Ronald van den Bosch die alles zelf heeft bedacht, daarna komt Emiel Bruggeman en zo gaat het maar door. Er is ruimte voor bekend en onbekend.”

Wat zijn nu moeilijke dingen die je meemaakt?

,,Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van vaste klanten die wegvallen. Je hebt lief en leed met elkaar gedeeld en dan komt daar een einde aan.

moeilijk om afscheid te nemen van vaste klanten die wegvallen
Voor een aantal van hen hebben we hier ook afscheid kunnen nemen met vrienden en bekenden. Dat voelt dan goed, maar is wel moeilijk.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

,,Ik ga nog een poosje door en heb geen vast plan om te stoppen. Ik ben hartstikke gezond en ik loop nog hard, 1 keer in het jaar een halve marathon, daar blijf je lekker fit bij.

Ik ben hartstikke gezond en ik loop nog hard
Zolang ik gezond ben ga ik lekker door.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Horeca In Beeld Kunst Portretten Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!