Artcafé Sam Sam heeft het beste terras van 2016

Woensdag 10 augustus 2016

Door Redactie

Geen Jules Verne dit jaar op nummer 1 van de terrasverkiezing van Apeldoorn, maar een ander terras mag zich ‘het beste terras van 2016′ noemen, namelijk Artcafé Sam Sam. Eigenaresse Anja Slotboom was enorm verrast toen een deel van de redactie van Apeldoorn Direct vanmiddag, woensdagmiddag 10 augustus, bij haar zaak naar binnen stapte met bloemen, chocola en een oorkonde om aan de muur te hangen.

,,Ik had het niet verwacht, wel gehoopt”, vertelt Anja, die toen Apeldoorn Direct een paar maanden geleden flyers kwam neerleggen, omdat ze genomineerd bleek te zijn, meldde dat ze nu wel eens eerste wilde worden. ,,Ik ben al een paar keer 2de geweest en ook al eens 3de, dus ik heb de klanten nu opgeroepen om te stemmen”, legt ze uit. ,,Er zijn zoveel leuke terrassen, dus het wel een hele mijlpaal als mensen die van jou de leukste vinden.” Dat Anja blij is met de overwinning bleek wel: ze bood alle aanwezigen in de zaak een drankje aan en proostte met hen.

De meerderheid van de stemmers (ruim 25%) op de site van Apeldoorn Direct koos voor Artcafé Sam Sam aan de van Kinsbergenstraat 17 als leukste terras. Opvallend, want dat terras is wel een van de meest verborgen terrassen. Bezoekers zitten niet aan de straat, maar veelal in de achtertuin, die overigens werd aangelegd door Anja’s man, Fuco Hadziavdic. De Apeldoorners die gestemd hebben, benadrukten vooral de gezellige sfeer van het terras en een aantal benoemden de soep die op zondag altijd klaarstaat.

Nummer 2 in de lijst is Het Oude Huis geworden. Eigenaar Jeroen Frémouw was niet aanwezig bij de uitreiking, maar wel Roy Langman. ,,Hier zijn we blij mee. We zijn natuurlijk een redelijk klein café. We hebben veel vaste gasten, maar blijkbaar vinden mensen daarbuiten ons terras ook leuk.”

Frank de Jongh is een vaste gast van de nummer 1 en 2 van dit jaar. De Apeldoornse fotograaf is het eens met de lezers van Apeldoorn Direct. ,,Inderdaad, Sam Sam heeft het mooiste terras van de stad. Niet aan de voorkant, maar aan de achterkant ligt het best bewaarde geheim van Apeldoorn. Heerlijk nu onder druiven. Een oase in een druk gebied.’’ Het Oude Huis kent hij al veel langer. ,,Ik kom daar sinds 1963. Onafgebroken. Ik heb er 15 jaar gewerkt. Ook toen het minder was ben ik blijven komen. Nu is het er weer heel prettig. Dankzij het beleid van de nieuwe eigenaar Jeroen Fremouw. De bezem is er doorgehaald. Letterlijk. Het was er een rommeltje, onoverzichtelijk allemaal. Het is er weer schoon, er zijn goede barkeepers. Heel prettig. Al vind ik het jammer dat er op het terras zoveel wordt gerookt.’’

Plek nummer 3 is dit jaar voor het Stadscafé. Jordie Vastenhoud gaf aan niet speciaal campagne te hebben gevoerd voor de verkiezing. ,,Eigenlijk waren we er niet zo mee bezig, al heb ik wel van anderen berichten langs zien komen. Maar dat geeft juist wel meer erkenning, dat we er dus niet voor hebben lopen ‘spammen’ ”, lacht hij.

In april ging de terrasverkiezing 2016 van Apeldoorn Direct van start. Eerst konden de lezers de naam insturen van hun favoriete terras in Apeldoorn. Naar aanleiding hiervan werd een top15 samengesteld en daarop konden de Apeldoorners vanaf 24 mei stemmen.

Motivaties van de stemmers om Artcafé Sam Sam als nummer 1 te kiezen:

Hans Kiel: ,,Vertrouwd en eerlijk. Kwaliteit en prijs zijn volledig in harmonie. De tuin achter het bedrijf is on-Apeldoorns; dus voortreffelijk!”

Rob Duin: ,,Beschut, zonnig, contact met optredens binnen, gezellige mensen.”

Shirley Luhukay: ,,Een geweldige leuke kroeg en een gezellige terras en vooral klantvriendelijk!”

Anita de Vries: ,,Je kan heerlijk op het besloten terras in het zonnetje en in de schaduw zitten. Eigenaresse Anja is een fantastische gastvrouw en je kan er altijd terecht voor een lekker bakje soep op zondag.”

Jacqueline de Vries: ,,Gezelligheid en relaxen mensen, eigenaar zorgt altijd op en top voor iedereen. Je kunt altijd soep of iets dergelijks blijven eten, mooie expositie foto’s binnen.”

Roel de Boer: ,,De beslotenheid van het terras achter Sam Sam is een grote pré. Gezellig, intiem, bbq en hangende druiventrossen zijn slechts enkele steekwoorden. Wie zien en gezien wil worden kan op het voorterras gaan zitten met vrolijk gekleurde stoelen en banken langs de muur.”

Isaura Leonie: ,,Je verkeert je echt in een heerlijke tuin met vogels op de achtergrond, water dat klettert enn een zacht muziekje. Je hebt er mooi groen aan bloem boompjes en planten en er hangt zelfs kunst buiten. Er is dus genoeg te zien. Dit terras is er als van schaduw houdt en ook als je de zon verkiest.”

Monique Pesurnaij: ,,Gezelligheid: zowel op het terras voor als in de tuin. Leuk personeel. Wisselende exposities met gratis prosecco en hapjes. Regelmatig live muziek. Kortom een dikke 10 waard.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Terrasverkiezing

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!