In Beeld: boswachter Dick van Beek

Zaterdag 4 juli 2020

Door Amrutha Mol

Boswachter Dick van Beek was al 42 jaar boswachter bij de Apeldoornse gemeente. Je zag hem onlangs al langskomen in een van onze ‘Snapshots’. Hij werkte al die tijd als bosbeheerder van Berg & Bos. Op 25 juni was zijn laatste werkdag en nu mag Dick met pensioen, maar hij hoopt wel als vrijwilliger verbonden te blijven aan Berg & Bos. In de afgelopen 42 jaar heeft Dick veel mee gemaakt. We spraken met hem…

Hoe zou u zichzelf omschrijven?

“Ik denk dat ik mezelf zou omschrijven als rustig en behulpzaam. Ik verstrek graag informatie aan anderen en ben dan ook erg geïnteresseerd in anderen.”

Over Dick van Beek:

Geboren: 18 maart 1954

Getrouwd: Ja

Kinderen: 1 zoon, 1 dochter

Kleinkinderen: 2 jongens, 2 meisjes

Favoriete bosdier: edelhert en vliegend hert

Favoriete plek in Apeldoorn: Berg & Bos

Wordt blij van: meegroeien met het bos

Wordt wakker om: een vliegend hert te spotten

Wat is uw mooiste ervaring als boswachter?

“Ik heb in de afgelopen 42 jaar veel mooie ervaringen opgedaan als boswachter, maar er zijn een paar hoogtepunten uit mijn carrière. Zo ben ik een keer Nederlands Kampioen Bosarbeider met de motorzaag geworden. Maar ik vond het ook altijd heel mooi om de kerstbomen voor het Stadhuis en de markt te verzorgen. Daar keek ik dan een heel jaar naar uit. Ik zocht een boom en als die goed was maakte ik de ruimte daaromheen vrij om de boom te laten groeien. Daarnaast vind ik het mooi om dode bomen om te zagen en dood hout geschikt te maken voor insecten.

Het was ook bijzonder toen het raster om Berg en Bos verwijderd werd. Ik had toen het idee dat we echt onderdeel waren van De Veluwe. Wat mooi is om te zien is dat mensen belangstelling hebben voor de natuur en bossen. Mensen stellen veel vragen aan mij over het bos, het hout en de verschillende bomen. Het mooiste is toch wel dat het bos is gegroeid door de jaren heen en dat ik daaraan mee mocht werken. Ik mocht doelstellingen nastreven en daarbij komt ook nog eens het voordeel dat ik de hele tijd buiten was.”

Wat is uw favoriete plek, naast het bos?

“Ik vind de bergen heel mooi, die kan ik opzoeken in Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen. Zo vind ik de Jungfrau in Oostenrijk en de Noorse fjorden heel erg mooi.”

 

Ik ben via mijn vrije tijd in het vak terechtgekomen.

 

Wanneer wist u dat u boswachter wilde worden?

“In de jaren’70 waren er veel stormen, er waaiden veel bomen om en ik hielp met het opruimen daarvan. Toen kwam ik in contact met de gemeente Apeldoorn en via cursussen, opleidingen en andere scholing ben ik boswachter geworden. Ik was altijd al in de bossen, dat vond ik prachtig! Vroeger was ik vaak te vinden in de Loenermark. Ik ben dus eigenlijk via mijn vrije tijd in het vak terechtgekomen.”

Wat voor werkzaamheden deed u als boswachter?

“Ik ben begonnen als bosarbeider en ik heb toen voornamelijk de bosverzorging gedaan. Ik ben bezig geweest met het duurzaam in stand houden van het bos en het verhogen van de natuurwaarden. Ik vind het mooi van bosverzorging dat 1 boomsoort meerdere boomsoorten kunnen worden. Dus daarmee verhoog je de natuurwaarden, waardoor er meer dieren komen.”

Waarom is boswachter een mooi beroep?

“Het werk als boswachter is afwisselend werk. De ene dag ben je bezig met bosverzorging, de andere dag ben ik bezig met het oogsten van hout en weer een andere dag ben ik bezig met de verkoop van hout. Ondertussen kom ik ook allemaal verschillende dieren tegen, dat is hartstikke mooi werk.”

Wat gaat u doen nu u pensioen heeft?

“Als mensen aan mij vragen wat ik nu ga doen tijdens mijn pensioen, zeg ik: eerst helemaal niks! Maar ik hoop vrijwilliger te worden bij Berg & Bos. Maar thuis ga ik lekker bezig met klussen, houtbewerking, wandelen, fietsen en met de caravan erop uit trekken. Ik wandel veel in de bossen. Wat ik daar zo mooi aan vind is, dat als je ver vooruit kijkt, je allemaal wilde dieren kan zien. Dieren zoals herten en zwijntjes.”

 

Na een weekje zee wil ik wel weer terug naar de Veluwe.

 

Gaat u deze zomer nog op vakantie?

“Ja, een klein weekje naar Harlingen; de Waddenzee. Ik vind de zee ook wel mooi hoor, maar na een weekje wil ik wel weer terug naar de Veluwe, haha!”

Heeft u ook spannende dingen meegemaakt als boswachter?

“Ja, bij bezuinigingen was het altijd wel spannend of het ging lukken voor de gemeente om de bossen in eigen beheer te houden.”

Welke wilde dieren bent u tegen gekomen?

“Ik ben veel verschillende dieren tegen gekomen. Zwijnen, (edel)herten, boommarters, dassen, vossen, reeën, hazelwormen, ringslangen, eigenlijk wel al het wild van de Veluwe. Echt prachtig! Het zijn tekenen dat je goed bezig bent als boswachter. Maar iets van de laatste tijd, zie ik sporen van de wolf. Bijzonder hè!”

Wanneer is de natuur op z’n mooist?

“Natuurlijk heeft elk seizoen z’n charme, maar de lente vind ik het mooiste, omdat je dan veel dieren ziet en alles ziet opbloeien.”

 

Ik denk dat mensen er toch op uit willen doordat ze veel thuis zitten.

 

Wat is uw favoriete bos?

“Douglas bos, dat is puur voor de houtproductie. Maar een afwisselend bos is ook heel mooi, met bomen en struiken van alle leeftijden.”

Is het drukker in het bos sinds de coronacrisis?

“Jazeker! Ik denk dat dat komt doordat mensen veel thuis zitten en er toch op uit willen. Ze willen toch naar buiten en zoeken dan de natuur op.”

Was het niet raar om tijdens de coronaperiode met pensioen te gaan?

“Ja, dat was wel een beetje apart. Ik mocht namelijk maar 30 mensen uitnodigen voor het afscheid. Dat is wel lastig, want ik ken heel veel mensen, waarmee ik ook nauwe banden heb. Dus die zou ik graag allemaal uit willen nodigen. Maar het is ook begrijpelijk, want de coronamaatregelen zijn er natuurlijk niet voor niks.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!