In Beeld: Hanna zeemeermin met dansbenen

Zaterdag 19 mei 2018

Door David Levie

In Kopenhagen hebben ze een standbeeld voor een zeemeermin opgericht, in Apeldoorn loopt er eentje vrolijk rond. Hanna van der Gaag (26) ondergaat zo’n twee keer per week een ware metamorfose. Dan steekt ze haar dansbenen in een kleurrijke staart en duikt ze tijdens een kinderfeestje ergens in Nederland ’t zwembad in.

Pakweg drie jaar geleden was zwemmen als een zeemeermin nagenoeg onbekend, anno nu doet ieder zichzelf respecterend zwemband in den lande wel aan het zogeheten mermaiding. Met dank aan pionier Hanna van der Graag, die alert reageerde op filmpjes uit de Verenigde Staten en Australië. Zij pikte het idee op om de meermin in de Lage Landen te introduceren. Niet eens om er haar brood mee te kunnen verdienen, maar puur uit persoonlijke interesse. De jonge dansdocente zag wel wat in al die vloeiende zwembewegingen op internet.

Het leek wel of ik echte zeemeerminnen zag. Vanuit de dans ben ik die bewegingen gaan analyseren. Dat moest ik toch ook eens gaan proberen.

 

Jinek en Hart van Nederland trokken aan de bel

Ze begon eenvoudig. Met een mono-vin van 200 euro die ze in Duitsland bestelde. En door met enige regelmaat zwembad Malkander of De Koekoek in Vaassen op rustige uurtjes te bezoeken en zich de meerminkunst eigen te maken. Nu voelt ze zich als zeemeermin thuis als een vis in het water. Want op het moment dat ze zich daadwerkelijk online als zeemeermin ging presenteren doken de media onmiddellijk op haar. De krant, de radio, de tv, Hanna werd hot news. Ze haalde onder meer Jinek en Hart van Nederland.

Drie jaar na dato is haar leventje behoorlijk veranderd. Ze geeft nog steeds dansles bij Tim Koldenhof, maar het aantal uren is inmiddels ingekort. Van vijf dagen naar drie dagen. Het geeft een fijn gevoel om een vast inkomen te hebben. Van daaruit kan ik doen wat ik nu doe nu. Op maandag en dinsdag zijn er namelijk geen kinderfeestjes.

Hanna heeft ’t goed aangepakt. Ze nam een vriend van haar die deel uitmaakt van de bekende (Apeldoornse) dansgroep Come Correct in de arm voor de eerste beelden onder water.

Ik zag me toen voor het eerst zo zwemmen. Het zag er echt tof uit. Toen ontstond het idee om er meer mee te doen. Maar dan wel vanuit de sprookjessfeer.

 

Op studentenfeest met bodyguard

Ze boorde de markt aan van kinderfeestjes voor meisjes. Een schot in de roos. Al wordt ze ook wel gevraagd voor ’t droge werk’. Een fotoshoot hier of daar, evenement en ze luisterde ooit een studentenfeest op.

Ik vroeg toen wel een bodyguard. Je weet maar nooit wat er gebeurt als ze te veel drinken.

Een zeemeermin schijnt sterke invloed te hebben op de hormonen van de aanwezig ‘heren’. Van badmeesters die haar op haar karretje naar het zwembad begeleiden tot brave huisvader van jarige meisjes.

,,De vaders zijn het meest irritant met hun opmerkingen. Flauwe opmerkingen en dergelijke. Badmeesters doen dat soms ook. Als er een foto wordt gemaakt zeggen ze bijvoorbeeld: nou ik laat die foto maar niet aan mijn vrouw zien, of zo. Dat soort opmerkingen. Nee, geen handtastelijkheden tot nu toe. En ik moet ook zeggen dat het afneemt. Blijkbaar raken ze er aan gewend.”

Voor meisjes treedt ze niet langer dan een half uurtje op. Ze wil dat kinderen daadwerkelijk in het sprookje geloven. Dat het niet gewoon wordt.

,,Dat is ook het mooie. Ik hou vol dat ik een echte zeemeermin ben. Ongewoon dus. Zodra ik gewoon dreig te worden of als de twijfel toeneemt, is het tijd om afscheid te nemen. Ik wil het sprookje in stand houden.”

Hoe zit het met jongetjes?

,,Ook die gaan overstag als ze er zijn. Vaak zijn het de broertjes van de meisjes. Jongens gaan er net zo in op als de meisjes. Vaak tot verbazing van de aanwezige volwassenen. De meisjes willen echt meedoen, de jongens willen verkering. Daan van negen bijvoorbeeld. Ja ja, die vroeg mij.”

Vaak duren reistijden langer dan optreden

Hanna reist het hele land door. Vaak zijn die reistijden langer dan de optredens. Voor een half uur vraagt ze 90 euro. Dat is exclusief de reistijd en de huur van het zwembad. Een enkele keer hebben degenen die haar uitnodigen een eigen pool.

Ik kwam een keer bij een rijke familie. Met een Porsche in de garage voor de weekenden. En een eigen zwembad uiteraard. Ik mocht zelfs gebruik maken van de lift.

Sinds de media haar hebben ontdekt zit ook Hanna in de lift. Maar het is niet zo dat een praatje bij Jinek en of eerder dit jaar aandacht van Het Klokhuis de kassa nu meteen doet rinkelen. Maar de rek is er ondanks concurrentie niet uit.

,,Ik denk dat er nu een stuk of tien zeemeerminnen zijn in Nederland. Je moet je dus onderscheiden. Ik doe dat door de kinderfeestjes in de sprookjessfeer, al is er pakweg een keer in de maand ook wel ander werk. Ik probeer er ook zo mooi mogelijk uit te zien. De vin waarmee ik nu zwem met een siliconenstaart weegt 24 kilo. En hij heeft schubben. Voor werk op het droge (festivals, bedrijven) is deze vin veel te zwaar. Op de andere vin, de veel lichtere, zijn de schubben getekend. Er zijn hele mooie vinnen te koop. Met allerlei accessoires, denk aan sluierstaarten en extra vinnetjes. Dan praat je ook over een vin van 3000 euro.”

Mermaiden zoals zwembaden dat zelf doen ziet ze niet als echte concurrentie.

,,Dan komt er geen zeemeermin aan te pas. Dat doet de badjuf. Dat is toch iets anders.”

 

Zomerkamp op Beekbergense camping

Hoezeer de belangstelling voor Zeemeermin Hanna toeneemt blijkt ook uit de jaarlijkse zomerkampen (drie dagen, twee nachten) in Beekbergen op camping ’t Spoek. Waren er vorig jaar twee kampen, dit jaar zijn dat er drie. Geschikt voor meisjes tussen de 10 en 12 jaar. Ze overnachten in een trekkershut. Naast zwemmen staan er onder meer speurtochten, film kijken en het maken van schelpenarmbandjes op het programma.

,,Zeventig procent van de deelnemers komt terug”, lacht Hanna.

Is er voor de danslerares/zeemeermin nog tijd voor en privéleven?

Zeker wel. Ik dans graag. In Arnhem krijg ik les van iemand van Introdans. Ik ga vier keer per week naar de sportschool, ga met vrienden en vriendinnen de stad in en ga ook naar dansvoorstellingen in het theater. Van klassiek tot modern. Niets te klagen dus.

Meer informatie: www.zeemeerminhanna.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Dans In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!