In Beeld: Herna, alias ‘het vloggende bloemenvrouwtje’

Zaterdag 9 mei 2020

Door Marieke Nuijten

Met haar felgekleurde lokken en aanstekelijke stem tovert ze een glimlach op de gezichten van het winkelende publiek. Sinds de coronacrisis moeten haar klanten het even zonder haar en haar bloemen en planten doen op de markten in Ede, Doetinchem, Borculo en Almelo. De coronacrisis maakt Apeldoornse marktkoopvrouw Herna creatiever dan ooit. Ze houdt nu een thuisverkoop aan de Deventerstraat 211 en op 2 april gooide ze haar allereerste vlog online. Die smaakte naar meer, na een fikse hoeveelheid likes, shares en reacties. Inmiddels is Herna dan ook bekend onder haar alias: ‘het vloggende bloemenvrouwtje’.

Wie is Herna?
Bedrijf: Buitenhuis bloemen & planten
Geboren: 16 juli 1969
Getrouwd met: Herman Buitenhuis en we hebben 2 hondjes
Favo Apeldoorns terras: Café De Paris
Besteld daar dan: Een bak koffie en een zonnetje in mijn gezicht
Guilty pleasure: Over de top gaan tijdens verkleed/themafeestjes
Een minuut gratis winkelen doe ik het liefst: Winkelen daar ben er niet zo dol op. Maar als ik moet kiezen dan het liefst in mijn favoriete kledingzaakje in Gran Canaria!
Op zondag: Thuis, niks, rust
Ik zou weleens voor 1 dag: Op het terras willen zitten met mijn zus en moeder
Mijn vakantieland: Gran Canaria, niets anders
Wie is jouw held(in): Mijn moeder
Als ik iets mocht wensen: Dan gaan die wens weer over mijn moeder en zus. Wat saai hé?

Een dag op het terras zitten met je moeder en zus, vertel eens.

,,Mijn moeder en zus zijn er beiden niet meer en dat vind ik verschrikkelijk. Naarmate ik ouder begin te worden, ga ik me dat steeds meer beseffen. Dat waren mijn 2 liefsten! Mijn moeder was een verschrikkelijk lieve, sterke en vrolijke vrouw. Die heeft ondanks alles wat ze meegemaakt heeft, nooit geklaagd. Daar leer je een hoop van. En mijn zus, tja, zij was mijn enige zus. Potverdorie hé. Een dag met z’n drietjes op een terras lijkt me geweldig.”

Die wens snap ik dan wel ja!

,,Ik wil dit interview niet saai maken hoor, maar zo is het wel! Gezond oud worden dat willen we allemaal. Maar het terugzien van mijn zus en moeder, daar hoop ik op. Want die band die wij hadden, die was zó fijn! Verder heb ik niets te wensen.”

Verkleedpartijtjes maken je dus blij?

,,Liefst doe ik dan typetjes als Ma Flodder enzo. Ik dos me dan echt uit, het blijft niet alleen bij een maf jurkje. Nee, dan maak grote tieten en een dikke reet. Dan ben je ik echt even iemand anders, ja dat mag ik graag doen! Schaamteloos ben ik dan, ja ik pak wel uit, ik durf dat!”

 

Binnen 10 minuten tijd raakten wij onze boterham kwijt.

 

En nu ben je ook lekker de bloemetjes aan het buiten zetten rondom jullie huis, zie ik?

,,Ja dat klopt. Uit nood geboren nadat we thuis kwamen van onze laatste markt op woensdag 1 april in Borculo. Binnen 10 minuten tijd raakten wij middels een bericht in onze markt-groepsapp 3 markten kwijt, onze boterham dus. Een vriendin van ons kwam met het idee een thuisverkoop te starten.”

Dat is inventief, maar hoe weten mensen je dan te vinden als je normaal op de markt staat?

,,We hebben een Facebook pagina aangemaakt. Nou ja, we, mijn nichtje eigenlijk. Zij beheert die pagina en is daar net wat handiger in.”

Waarom zijn jullie niet meer welkom op die markten?

,,Non-food is géén eerste levensbehoefte en daarom hebben ze de keuze gemaakt die kramen te schrappen. En voor de kramen die zijn gebleven hebben ze veiligheidsregels opgesteld. Dat beleid verschilt trouwens per gemeente.”

Welke maatregelen nemen jullie zelf?

,,We hebben informatieborden geplaatst, 1,5 meter lijnen op de grond getaped en zelf draag ik altijd handschoenen. Verder staat er desinfectiemiddel klaar en er kan uitsluitend gepind worden.”

 

Binnen de kortste keren had ik onwijs veel volgers en kwamen de klanten van heinde en verre.

 

En dan staat er ineens op 2 april een vlog op Facebook!

,,Ik dacht, weet je wat ik ga doen? Ik ga het eens eventjes filmen. Dus drukte ik Herman (mijn man) een telefoon in zijn handen. Ik liet onze planten zien en ik dacht, ‘dat zien we wel wat er van komt’.”

En wat kwam er van?

,,Niet normaal, ik heb er nooit bij nagedacht zo’n groot publiek te bereiken. Binnen de kortste keren had ik onwijs veel volgers en kwamen de klanten van heinde en verre. En niet alleen maar bekenden, zoveel mensen die je een hart onder de riem komen steken. Fijn om die gun-factor te mogen hebben. Dat maakt mij blij en dát zie je ook terug in mijn filmpjes. Dat het aanstekelijk werkt, dát is inmiddels wel gebleken.”

En hebben concullega’s jullie voorbeeld gevolgd?

,,Ik hoor via via dat er een enkeling is die het belachelijk vind wát en hoe wij dit doen. Prima, denk ik dan, jaloezie. Wij hebben natuurlijk mazzel met een prachtig verkooppunt. Normaliter verkopen we hier in de zomer niets, alleen in de kerstperiode verkopen we vanuit hier kerstbomen. Is de kerst voorbij, dan zie ik mijn klanten het hele jaar niet meer. Gaat het bord weer aan de weg in november, dan komen ze pas weer terug.”

Vanwaar die keuze dan voor de verkoop op markten in plaats van thuis?

,,Dat is gegroeid van vader op zoon. Mijn schoonouders stonden ook altijd al op de markt. Herman zijn vader kocht dit bedrijf van een groentekweker. Hij bouwde het om naar een bloementeelt en vanuit daar zijn ze de markt opgegaan. Herman nam het bedrijf van zijn vader over, het bedrijf bestaat al 60 jaar.”

 

Dat kappersvak heb ik opgegeven, want in je uppie zo’n bedrijf runnen, dat kan geen mens.

 

Dan heeft Herman het wel getroffen met jou als partner en collega!

,,Ik had de verkering nét uit en werd door een gemeenschappelijke vriendin aan hem gekoppeld. Laat het toeval zijn dat ik als kapster op dat moment zonder werk zat en mee ging de markt op. Dat kappersvak heb ik opgegeven, want in je uppie zo’n bedrijf runnen, dat kan geen mens.”

Want? Vertel eens, hoe ziet jullie werkweek er gemiddeld uit?

,,In het hoogseizoen werken we 6 en halve dag in de week. Op zondagmiddag slaap ik dan om de batterij een beetje op te laden. Rond 04.30 uur staan we op en rijden we met de thermoskan koffie richting Deventerstraat om vervolgens richting markt te rijden en de boel op te bouwen. Dan draaien we de markt en ruimen we rond 13.00 uur de boel weer op. Hup naar huis, hap eten en dan vullen we alles bij. En gaan we de kas in, want zelf kweken doen we het eenjarige perkgoed. In de wintermaanden verkopen we enkel kerstbomen en overige kerstartikelen zoals kerststukjes en kransen.”

Waar haal je je inspiratie vandaan voor je vlogs?

,,Een kameraad van ons heeft een zaak; ‘Franky’s meal’ waar je heerlijk kunt eten. En die filmde ook over wat hem bezighield. Ik dacht, als Franky dat kan, dan kan ik dat ook. Zonder script of generale repetitie zijn we gaan filmen. Valt er ineens een pot-Margriet achter me op de grond die ik niet goed teruggezet heb op de kar, staat mijn gulp weer open, hilarisch toch? We doen het niet over, het moet er in 1 keer opstaan.”

En je uitspraken zoals: ‘Toedeledoki de groeten van Croky’, waar komen die allemaal vandaan?

,,Ik weet ’t niet. Denk dat het een stukje met erfelijkheid te maken heeft. Die humor zit in onze familie.”

 

Mijn buren stonden het hele tafereel vanaf hun ladder te bekijken; die lagen in een scheur.

 

Welke vlog vind je zelf het leukst en waarom?

,,Veel mensen vinden die paas-vlog leuk, waarin ik gedost in paashaaspak de boel aan elkaar praat. Maar als ik de filmpjes terug zie waarin iets mis gaat, zoals met die pot-Margriet dan lach ik graag om mezelf. Mijn buren stonden het hele tafereel namelijk bij hun schutting, vanaf hun ladder te bekijken. Die lagen in een scheur.”

Al een beetje gewend aan je bekendheid inmiddels?

,,De eerste keer dat we een vlog online hadden gegooid, heb ik er niet van kunnen slapen. Ik was flabbergasted door het aantal keer dat dat filmpje bekeken was. Meer dan 10.000 keer, niet normaal, toch?”

Zit er een kans in dat jullie aan de Deventerstraat 211 blijven en niet teruggaan naar de markt?

,,Zou je haast denken hé? Maar nee, wij denken dat het een hype is. De mogelijkheden om de deur uit te gaan zijn beperkt nu, iedereen blijft bij huis. Hierdoor hebben de tuincentra en bouwmarkten het extra druk. Mensen willen het gezellig maken en fijn hebben thuis.”

Als je jezelf zou moeten vergelijken met een bloem of plant. Wat zou je dan zijn en waarom?

,,Dan ga ik voor een winterharde plant. Ik hou van de winter en vind de mode dan ook leuker. De sauna is een plek waar ik tot rust kom. Dat bij elkaar opgeteld denk ik dat ik dan voor de eucalyptus ga, die ruikt ook zalig.”

Welk verhaal of welke gebeurtenis van de afgelopen weken is je persoonlijk het meest bijgebleven?

,,Een achterbuurvrouw van ons kwam bloemen halen. Toen ik haar vroeg hoe het met haar ging, vertelde ze dat haar vader aan ‘die rotziekte’ was overleden. Corona dus, waardoor de mogelijkheden tot afscheid nemen beperkt waren. Dat vond ik zo verdrietig dat ik bij een collega van ons een paar bossen snijbloemen heb gehaald en die heb ik gegeven aan oudjes bij ons in de buurt. En bij haar natuurlijk ook!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!