In Beeld: Jorn Kneppel, kinderburgemeester van Apeldoorn

Zaterdag 8 mei 2021

Door Ben Eggermont

De inmiddels 11-jarige Jorn Kneppel is sinds september 2020 de kinderburgemeester van Apeldoorn. Nu, na een kleine 8 maanden in functie te zijn, vragen we hem naar zijn ervaringen.

Over Jorn:

  • Geboren: 27 april 2010
  • Ouders: Marcel en Mirjam
  • Broers-Zussen: een zusje van 9 jaar
  • Meest trots op: dat het goed gaat op school
  • Raakt geïnspireerd door: bekende YouTubers en de burgemeester
  • Hekel aan: dingen MOETEN, ik kies graag zelf
  • Is gek op: attractieparken
  • Ligt er een boek op je nachtkasje: leven van een loser / professor klein Brei / waanzinnige boomhut
  • Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: tompouce of een feestje

Hoe komt een 10-jarige jongen op het idee zich aan te melden voor de taak van kinderburgemeester?

“De buurvrouw vindt dat ik heel goed kan presenteren en zij zag de vacature voor kinderburgemeester op Facebook. Ik heb toen gelijk maar een filmpje gemaakt.”

Hoe ging dat in zijn werk met een brief of een presentatie of een filmpje of iets dergelijks?

“Je moest een filmpje insturen. Het filmpje mocht niet langer zijn dan 30 seconden. Het moest gewoon leuk zijn en je moest iets over jezelf vertellen. Waarom je burgemeester wil worden en wat je wil gaan doen. Ik heb er niet lang over na moeten denken, want ik heb ook een eigen YouTubekanaal en daar doe ik al dat soort dingen.”

Hoe heb je je destijds verder voorbereid op de verkiezing toen de kandidaten eenmaal bekend waren?

“Ik heb met een groep vrienden geflyerd in brievenbussen en op de markt en ik heb extra introductiefilmpjes gemaakt die ik op mijn YouTubekanaal en op Facebook geplaatst.”

Samen met Noa had je evenveel stemmen en was er een tweede ronde nodig. Hoe spannend is dat geweest?

“Apeldoorn had nog 4 dagen de tijd om te stemmen, ik had echt wel slapeloze nachten. Op woensdag zou de wethouder naar een van de scholen komen en dat was dus mijn school, de Parkenschool. Ik wist eigenlijk wel een beetje dat het goed zou komen, maar het was toch heel spannend.”

In september was het zover, geïnstalleerd als kinderburgemeester. Hoe speciaal was dat in coronatijd en alle beperkingen?

“Net zomervakantie achter de rug, en werd ik geïnaugureerd. Mijn familie was erbij, de burgemeester en de wethouder. Normaal hadden er zo’n 100 mensen kunnen komen, maar door corona waren het er maar 30. Het gebeurde allemaal in de Burgerzaal in het Stadhuis.”

Wat heb je allemaal al gedaan in de achter ons liggende maanden?

“Ik heb meegewerkt met het filmpje van RTV Apeldoorn op 17 april. Kinderen gingen een gedicht voorlezen en ik moest het zo’n beetje aan elkaar praten. Verder was ik lid van de jury van de voorleeswedstrijd bij CODA. Ik kreeg van tevoren een blad waarop stond wat ik moest doen en waar ik op moest letten. Iets anders wat ik mocht doen: bij een suikertest moest ik raden hoeveel klontjes er in een frisdrankje zitten. Daar is een filmpje van dat op basisscholen is vertoond. In een sportdrankje zitten 17 suikerklontjes en ik gokte maar 6, ik zat er aardig naast. Het heeft me wel geleerd dat ik beter meer water kan drinken. Voor Bevrijdingsdag op 5 mei is er ook nog een filmpje gemaakt van de lichtshow met de burgemeester bij de Grote Kerk. In de Volkskrant stond ik ook met een stoere foto en een interview. Ik mocht de zin ‘Wat als ik minister van onderwijs was ….’. Dan zou ik een beweegschool willen met allemaal klimmuren op de wanden en renpaden door de gangen. Meer bewegen is heel belangrijk, zelf doe ik aan trampoline springen.”

Wat wil je allemaal nog doen als kinderburgemeester?

“Ik heb al een heleboel gedaan. Maar ik wil zeker een goede opvolger vinden en nog 2 goeie kinderjournaals maken en ik hoop geen coronavrije tips meer hoef te geven. Die filmpjes worden op alle basisscholen in Apeldoorn vertoond. Ik ben nog tot september kinderburgemeester.”

Wat waren voor jou hoogtepunten tot nu toe?

“Het interview met de Volkskrant vond ik wel heel leuk. Het leukste blijft het maken van de journaals.”

Wat moet een toekomstige kinderburgemeester moeten kunnen?

“Ze moeten goed kunnen presenteren en niet bang zijn voor dat soort dingen en ze moeten luchtig en makkelijk kunnen praten. Het zou mooi zijn als ze het maken van journaals doorzetten.”

Je bent nog heel jong, maar heb je al een idee over je toekomst en je dromen?

“Ja, ik wil eigenlijk een eigen attractiepark of misschien in de politiek. Acteur en presentator lijkt me ook heel leuk. Maar mijn eerste stap is naar de middelbare school Walterbosch. Ik zit nu in groep 7, dus nog één jaar.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!