Digitale ode aan 76 jaar vrijheid in Apeldoorn

Donderdag 6 mei 2021

Door Redactie

Apeldoorn Partners

Zoals we onlangs al konden vertellen is er een speciale film gemaakt met de titel Apeldoorn Remembers. De korte film Apeldoorn Remembers is een digitale ode aan 76 jaar vrijheid. Opgenomen zonder publiek, maar daardoor treffend en impactvol door de leegte en stilte en waar verleden en heden herdacht worden maar ook gevierd.

De film laat historische beelden zien, maar ook hedendaagse kunstvormingen van vrijheid. In de film zijn beelden terug te zien van afgelopen 17 april, dé bevrijdingsdag van Apeldoorn. Opnames met onder meer de ontsteking van het bevrijdingsvuur, de lichtbundels die over Apeldoorn schenen en een uitgelichte Grote Kerk. De film is daarnaast aangevuld met historische beelden van Vereniging Oud Apeldoorn en een uniek muziekstuk dat is gecomponeerd en uitgevoerd door de 48th Highlanders of Holland pipes and drums.

Route Canadian Walk centraal

Centraal in de film staat de route van de audiotour Canadian Walk. De route waar vroeger de Canadese oud verzetsstrijders jarenlang zijn onthaald in Apeldoorn. In de film worden een drietal locaties belicht waaronder het startpunt van de route ‘Monument De man met de 2 hoeden’ en het eindpunt bij het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ in de Paslaan. Het middelpunt in de route, letterlijk en figuurlijk, is de Grote Kerk die op spectaculaire wijze in beeld is gebracht en heden en verleden met elkaar verbindt.

Apeldoorners reageren enthousiast op de film. Zo zegt Marjola van Luttikhuizen-Balk: “Mooi gedaan zeg!” Flora Vroonland is het met haar eens: “Zeker mooi gedaan.” En ook Angelique Hulshof sluit zich erbij aan: “Wauw, wat mooi is dit gedaan.”

Ook benieuwd? Bekijk de film hieronder:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!