Ontdek de bevrijding van Apeldoorn met de Canadian Walk

Vrijdag 23 april 2021

Door Redactie

Apeldoorn werd op 17 april 1945 bevrijd dankzij het heldhaftig nachtelijk optreden van twee verzetsstrijders, waardoor het Canadese leger in de vroege ochtend de stad binnen kon vallen. Het is het verhaal van een bijzondere dag aan het einde van 5 lange en loodzware jaren. Een verhaal dat je zelf kan beleven met de gratis Canadian Walk – een gemarkeerde wandeling waarbij je in de voetsporen treedt van de veteranen die voor onze vrijheid vochten.

Die veteranen komen tijdens de Canadian Walk zelf aan het woord, want de Canadian Walk wil jou als luisteraar zo dicht mogelijk bij de bevrijding brengen. In indrukwekkende audio-opnames van veteranen hoor je hun ervaringen en angsten, maar je beleeft ook de ervaringen van Apeldoorners tijdens de oorlog. Dankzij gedetailleerde dagboeken, tot leven gebracht door stemacteurs, ontdek je hoe het was in die laatste weken van de oorlog.

Bijzondere verhalen

De bevrijding van Apeldoorn en het optreden van de Canadese veteranen mogen we nooit vergeten. Dankzij Canadian Walk is deze herinnering levend houden makkelijker dan ooit te voren. Met de Canadian Walk-app start je de wandeling vanaf het bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan. Vanaf daar volg je, langs 26 persoonlijke en bijzondere verhalen, veteranen en burgers tot aan het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ in de binnenstad.

Op de route vind je ook buitenvitrines met bijzondere objecten uit de oorlog, zoals een uniformjasje en persoonlijke herinneringen van Koningin Wilhelmina. Of wat te denken van het zwart, houten bord met daarop in dikke, witte letters het woord ‘Terrorist’, die tijdens de oorlog en in de audiotour een huiveringwekkende rol spelen. Van 17 april tot en met 5 mei zijn daarnaast op de route ook banieren te vinden met afbeeldingen van Canadese soldaten die hebben gestreden in Apeldoorn.

Beleef zelf de bevrijding van Apeldoorn met Canadian Walk. Download de app en start de wandeling, geschikt voor jong en oud en rolstoeltoegankelijk.

   

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!