Canadian Walk: ervaar de Apeldoornse bevrijding te voet

Maandag 13 juli 2020

Door Amrutha Mol

Het is een zonnige zondag en je zoekt iets leuks en leerzaams om te doen in Apeldoorn. Het liefst vlakbij het centrum, want je wilt ook nog een terrasje pakken met een aantal vrienden. Je wilt iets actiefs doen en bent niet vies van een stukje wandelen. Dan is de gratis app Canadian Walk langs het defilé van de Canadezen misschien wel iets voor jou.

Het ideale zondagsuitje

De Canadian Walk is een initiatief van Apeldoorn Marketing. Het is een wandelroute die vanaf de Loolaan, door het Oranjepark naar de Paslaan loopt. Onderweg kun je zogeheten maple leafs scannen met een QR-code erop. Je hoort, na het scannen van deze tegel een kort verhaal van maximaal 3 minuten. Dit verhaaltje gaat over de Canadese soldaten, de bezetting van Apeldoorn en de bevrijding van Apeldoorn. Wie waren hier allemaal bij betrokken? Hoe ging dit allemaal in z’n werk en welke bijzondere plekken zijn er in Apeldoorn die ons herinneren aan de bevrijding van deze stad? Dat hoor je allemaal in de Canadian Walk.

Volgens Michiel Blom, die de wandeling gisteren (zondag 12 juli) liep is het een mooi zondagsuitje: “Het is heel bijzonder om al die audioverhalen te horen en zo meer te weten te komen over de bevrijding van Apeldoorn. Het meest bijzondere vind ik toch wel het beginpunt, vlakbij het standbeeld van de Man met de 2 hoeden. Dat zelfde beeld staat ook in Canada, Ottowa, en dat geeft wel een speciaal gevoel. Het is een mooie walk.”

 

“Het verhaal zit goed in elkaar en roept herinneringen op.”

 

Een route vol herinneringen

Voor Henk Kelderman is deze Canadian Walk extra speciaal. “Ik ben een bevrijdingskind van een Canadese soldaat. Het bevrijdingsverhaal van de Canadian Walk is daarom ook een bekend verhaal voor mij. Het verhaal zit goed in elkaar en roept herinneringen op. Het maakt wel een indruk en de vrouwenstem die het verhaal uitlegt is ook heel duidelijk. Het heftigst is toch wel het moment waarop de Canadezen Apeldoorn binnen komen. Het is belangrijk dat deze wandelroute er is. Zo wordt de geschiedenis van de Apeldoornse bevrijding niet vergeten.” Zijn vrouw Ans Kelderman voegt toe: “Daarnaast is het handig geplaatst allemaal. Zo zitten de maple leafs met QR-codes onder lantaarnpalen, zo kun je de route ook nog lopen als het donkerder is.”

Mathijs Nicolai loopt de route met zijn ouders en vertelt over zijn ervaring tot nu toe: “De route is leuk aangelegd. Het is mooi om ook die vitrines te zien waar spullen van de bevrijding in liggen. De audioverhalen zijn net lang genoeg om van tegel naar tegel te kunnen lopen. Dus dat is erg handig. Het is een mooi opgezette route die je makkelijk op een zonnige zomermiddag als deze kan bewandelen. Het leuke hieraan is, dat het goed te combineren valt met de binnenstad. Zo kun je na de wandelroute nog een lekker drankje pakken op het terras.”

Beweging en educatie

Frank Manuhutu loopt de route samen met zijn vriendin. “Het is een mooie combinatie tussen beweging en iets educatiefs.” Zijn vriendin Raquel Amzand licht toe: “Als bewoner van Apeldoorn krijg je nu ook weer nieuwe informatie te horen over de bevrijding van Apeldoorn en het is natuurlijk erg mooi dat je langs het defilé loopt. Door deze wandelroute wordt de informatie tastbaar en het is mooi dat deze route specifiek over Apeldoorn gaat.” Frank gaat verder en zegt: “Het is een goede duidelijke route en dat komt door de app. Die leidt je heel duidelijk waar je heen moet lopen.” Maar tijdens de Canadian Walk leer je ook nieuwe dingen. Zo verraste het Raquel dat er een bunker aan de Loolaan heeft gezeten. Ze vertelt: “Dat wist ik totaal niet. Ik zou deze route zeker aanraden bij andere Apeldoorners of toeristen. Je bent lekker buiten in een mooie omgeving en leert ook nog eens wat over je stad.”

Jan Kuiper en Ria Kuiper fietsen de route samen met vrienden. Jan: “Het is een goed initiatief, zo leren de mensen van nu iets over de geschiedenis en mensen van toen. Het is een erg mooie verhaallijn. Wat me erg raakt zijn de verhalen over de soldaten die zijn gefusilleerd vlak voor de bevrijding.” Ria Kuiper zegt: “Ik zou deze route zeker aanraden, omdat je een belangrijk stuk geschiedenis van Apeldoorn te horen krijgt.”

 

“De vitrines maken dat de verhalen echt gaan leven.”

 

Uitgebreide wandelroute

De vrienden van Jan en Ria Kuiper, Ed en Jennie van Gent, vinden het een verhelderende ervaring. Ed: “Dit initiatief past bij Apeldoorn. Het is een verhelderende ervaring en een bijzonder verhaal. Het is compact en te overzien, je bent vlakbij de binnenstad en het is een mooie omgeving.”

Zumaya de Zeeuw woont nog niet zo lang in Apeldoorn. Ze is enthousiast over de Canadian Walk. Ze laat weten: “Het is leuk om al deze verhalen te horen via de handige app van de Canadian Walk. De verhalen zijn erg bijzonder. Ik vind het mooi gedaan dat je ook nog vitrines hebt waarin spullen liggen van uit de tijd van de bevrijding. Dat maakt dat de verhalen echt gaan leven. Ik weet niet welk punt het meest indrukwekkendst is, maar ik weet wel dat ik het iedereen aanraad om deze wandeling te lopen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!