Burgemeester Ton Heerts eerste deelnemer gratis audiotour Canadian Walk

Zondag 7 juni 2020

Door Redactie

Maar liefst 26 persoonlijke, bijzondere verhalen van veteranen en burgers over de Apeldoornse bevrijding kan je beluisteren in de audiotour Canadian Walk. Deze gratis app is vanaf vandaag, zondag 7 juni, te downloaden. Burgemeester Ton Heerts probeerde de audiotour als allereerste uit.

,,De Canadian Walk plaatst Apeldoorn in een internationaal perspectief”, meldt Heerts enthousiast nadat hij de Canadian Walk heeft gelopen en geluisterd. ,,Apeldoorn maakt deel uit van de wereldgeschiedenis rond de Tweede Wereldoorlog. Een tijd waarin veel gebeurd is en de Canadian Walk is een mooie start om je verder te verdiepen in de geschiedenis van de Veluwe.”

Maple leaf-tegels

De Canadian Walk app is vanaf vandaag dus beschikbaar in de Play Store en App Store. Deze audiotour start bij het bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ in de binnenstad. Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen. Door de QR-code op de verschillende punten te scannen, kunnen de gebruikers van de app de verhalen beluisteren. Het is voor een optimale beleving handig om een headset of oordopjes mee te nemen als je de route gaat wandelen.

In eerste instantie zou de app gelanceerd worden op 17 april, de dag van de Apeldoornse bevrijding. Door COVID-19 is de oplevering van de audiotour uitgeweken naar 7 juni 2020 – de Canadese ‘Dag van de Strijdkrachten’ (Canadian Armed Forces Day). Deze dag is een viering van de Canadese strijdkrachten, hun erfgoed en hun personeel. En, bijzonder detail, met ieder verhaal dat je beluistert steek je in de app ook een digitale kaars aan om de Canadese veteranen te eren. Als je de hele tour hebt afgerond, kan je jouw digitale kaars toevoegen aan het digitale eerbetoon.

Blijvend eerbetoon aan Canadese strijders

Michaela Luttenberg, projectleider van de Canadian Walk, licht toe: ,,De audiotour staat in het teken van 75 jaar bevrijding en brengt de historie van Apeldoorn in beeld, zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog. We hebben gekozen voor een route die het verleden en de toekomst met elkaar verbindt. Hier maakt het parcours van de vroegere bevrijdingsdefilés in Apeldoorn onderdeel van uit. Met de Canadian Walk brengen we een blijvend eerbetoon aan onze Canadese strijders.”

Er wordt overigens nog een bijzonder element aan de Canadian Walk toegevoegd: tot en met eind augustus staat om de zoveel tegels een ‘buitenvitrine’, waarin gerelateerde objecten tentoongesteld zijn. Ook komen er vlaggen te hangen van Canadese strijders die in de verhalen voorkomen. Jaarlijks worden deze vlaggen en vitrines teruggeplaatst van 17 april (de bevrijding van Apeldoorn) tot en met 5 mei: Bevrijdingsdag.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!