In Beeld: kunstenaar Marcel Smink

Zaterdag 10 oktober 2020

Door Amrutha Mol

Begin dit jaar schreven we al een artikel over het kunstwerk dat er bij de Matenpoort komt. Het kunstwerk wordt gemaakt door de Arnhemse kunstenaar Marcel Smink. Marcel maakt voornamelijk kunstwerken in de openbare ruimte. Hij heeft op verschillende plekken door het land kunstwerken gemaakt. Waaronder in Amsterdam, Zaltbommel, Almere, Arnhem en nu ook in Apeldoorn. Het kunstwerk van Marcel Smink wordt dit najaar gerealiseerd bij de Matenpoort in Apeldoorn. Op 23 oktober wordt de Matenpoort geopend. Hoe kwam Marcel op het idee om dit werk te maken en wat heeft hem geïnspireerd?

Welke eigenschappen van jou komen naar voren in het werk?

“Ik denk dat ik soms best wel een controlfreak kan zijn, dus wellicht dat je dat ook wel terug ziet in mijn werk.”

Over Marcel Smink:

Geboren: 11-07-1967

Relatie: ja

Favoriete kunstwerk: een werk in Blijswijk

Raakt geïnspireerd door: complexe dingen

Hekel aan: moeilijke vragen

Wat vind je belangrijk om mee te geven aan een kunstwerk?

“Mijn werk staat bijna altijd in de openbare ruimte, het werk moet altijd toegankelijk zijn voor een breed publiek. Het werk moet gelaagd zijn in betekenis.”

Waar heb je nog meer kunstwerken gemaakt?

“Ik heb kunstwerken gemaakt door het hele land heen: Nootdorp, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Waalwijk. Het zijn allemaal kunstwerken in de openbare ruimte en ze zijn allemaal ontstaan en afgestemd op hun omgeving.”

Wanneer is een werk typisch Marcel Smink?

“Als een werk een knipoog heeft, dus dat als je naar een werk kijkt je een glimlach ziet. Er zit altijd wel iets geks in mijn werk.”

Hoe denk je over kunst in coronatijd?

“Ik denk dat uitvoerende kunstenaars meer last hebben van de coronacrisis dan scheppende kunstenaars. Uitvoerende kunstenaars zijn namelijk afhankelijk van publiek. Dus ik denk dat muzikanten en andere uitvoerende kunstenaars het zwaarder hebben dan scheppende kunstenaars.”

Wat is de functie van jouw kunstwerk?

“Het is de bedoeling dat het Kanaal Zuid een soort parkfunctie krijgt en dat dit kunstwerk het vertrekpunt is van het park.”

Wat is het verhaal achter het kunstwerk?

De Matenpoort wordt gevormd door een twee-tal zuilen met daarop een architraaf, erachter nog een halve zuil en ernaast twee stukken basement waarop je kunt zitten. De twee zuilen met architraaf maken het kunstwerk tot een fysieke doorgang en daarmee tot een symbolische poort voor de wijk de Maten. Een symboliek die verder wordt versterkt door het gebruik van de hooibalen. Aangezien de herkomst van het woord maten hooiland betekent en deze betekenis in de historie tegenkomt in de namen van een aantal lager gelegen delen binnen Apeldoorn. Waarmee de naam van de stadswijk een verwijzing is naar het hooiland van de oorspronkelijke Wormense Maten.”

Hoe is het kunstwerk tot stand gekomen?

“Ik heb gekeken naar de historie van de Maten, naar het kanaal gekeken en naar de plek waar het kunstwerk komt te staan. Ik heb gekeken naar oude kaarten en uit alle aspecten is de Matenpoort ontstaan.”

Hoe lang is er aan dit kunstwerk gewerkt?

“Het ontwerp duurde 2 tot 3 maanden en het hele proces duurde 1 jaar.”

Wat is het werk precies?

“Het is een poort naar de wijk de Maten en een landmark in verband met de hoogte. Het is een landmark in de vorm van een poort voor de wijk de Maten.”

Wat doe je nog in je vrije tijd?

“Mijn werk is mijn hobby, mijn werk is mijn leven. Ik ben er altijd wel mee bezig.”

Wat vinden je naasten van je werken?

“Ze zijn steeds meer onder de indruk, want het wordt steeds meer. Ze vinden het knap dat ik na 25 jaar nog steeds m’n brood verdien met dit werk.”

Wie is je favoriete kunstenaar?

“John Körmelink.”

Na de corona ga ik…

“Wellicht reizen.”

Wat is je favoriete kunstgenre?

“Niet per se iets, als je iets leuk vind moet je er over lezen en leren. Zo ontdek je steeds meer, kijk je met andere ogen naar het werk en groei je steeds meer. Elke reis begint met een eerste stap en dan moet je doorstappen. Het reisverhaal is altijd een leuk verhaal om te vertellen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!