In Beeld: Marloes Reijenga, tekstschrijver en illustrator

Zaterdag 14 augustus 2021

Door Ben Eggermont

Marloes Reijenga bracht kortgeleden haar 1e boek uit. Het boek, getiteld ‘Muziek bij je stemming’, is een praktische handreiking die je helpt bij het zoeken en vinden van de muziek die past bij je stemming. In het dagelijks leven is ze tekstschrijver en illustrator. Sinds een aantal jaren is ze zelfstandige onder de naam ’Liedje aan de muur’. 

Over Marloes

Geboren: 9 september 1974

Broers-Zussen:1 broer en 1 zus

Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd met Gerton

Meest trots op: zoon Joris

Raakt geïnspireerd door: wandelen, natuur, muziek, songteksten

Hekel aan: conflicten

Is gek op: kaas

Welk boek ligt er op je nachtkastje: ‘De tuinen van Dorr’ van Paul Bigel

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken: tickets voor een concert

Hoe is het idee voor het boek ´Muziek bij je stemming´ ontstaan?

“Ik deel op social media al een hele tijd allerlei tips als het gaat over muziek en naar muziek luisteren. Alles wat te maken heeft met muziek luisteren vind ik heel leuk. Op een gegeven moment dacht ik: “Hier wil ik meer van weten.” Een manier om ergens meer over te weten te komen, is door er een boek over te schrijven, tips te verzamelen en dingen op te zoeken. Ik begon met 45 tips en uiteindelijk werden het 65 tips over luisteren naar muziek. Ik dacht: “Dat is wel genoeg om er een boekje van te maken.” Zo is het dus ontstaan.”

 

Waar Erik Scherder in zijn boek op een diepgravende manier uitlegt wat muziek doet met het brein, wil ik de mensen hiervoor praktische handvatten geven.

 

Wat kunnen de mensen verwachten van het boek?

“De eerste 4-5 hoofdstukjes gaan over muziek bij verschillende stemmingen. Als je wilt studeren of werken dan heb je focus nodig. Hoe kun je nu muziek gebruiken om echt te focussen? Wat voor muziek zou daarbij kunnen passen? Zo behandel ik nog een aantal stemmingen, zoals muziek voor als je meer energie nodig hebt of lekker wilt relaxen. De tweede helft van het boekje gaat meer over manieren waarop je muziek ook zou kunnen gebruiken in je leven. Zoals het hoofdstukje ‘samen met muziek’, dat gaat over hoe je samen met anderen meer kunt genieten van muziek. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van concerten of samen spelletjes te spelen die over muziek gaan. Daarover geef ik allerlei tips. Er is ook een hoofdstukje over muziek met je kinderen, ‘hoe kun je je liefde voor muziek aan hen meegeven?’ Waar Erik Scherder in zijn boek op een diepgravende manier uitlegt wat muziek doet met het brein, wil ik de mensen hiervoor praktische handvatten geven.”

 

Die mensen wil ik aanmoedigen om te herontdekken wat muziek voor je kan betekenen.

 

Wie heb je als lezer op het oog?

“Ik denk al gauw aan vrouwen, maar het kunnen net zo goed mannen zijn. Mensen die misschien in hun tienerjaren heel veel bezig waren met muziek. Dat is vaak een periode waarin je daar wat actiever mee bezig bent, hoor ik van veel mensen om mij heen. In de loop van de tijd ebt dat een beetje weg en zet je gewoon een standaard radiozender op. Die mensen wil ik aanmoedigen om te herontdekken wat muziek voor je kan betekenen.” 

Naast de tekst is het beeld ook belangrijk in het boek. Verzorg je zelf de illustraties in het boek?

“In het boekje staan 17 illustraties, die heb ik inderdaad zelf gemaakt. Ze zijn bedoeld om het boek wat luchtiger te maken, bijvoorbeeld een pick-up, een cassettebandje, een fanfare op straat. Ik heb heel praktisch gekozen voor zwart/wit afbeeldingen vanwege de kosten. Als je kleurenillustraties gebruikt, wordt het boek gelijk een stuk duurder. Zo blijft het betaalbaar.”

Is er wel behoefte aan zo’n boek nu de ontlezing steeds meer terrein wint en het beeld dominanter wordt?

“Nou, het grappige is dat er elk jaar nog steeds meer boeken worden verkocht, ook de laatste 5/6 jaar. Misschien dat jongeren wel minder gaan lezen door de vele alternatieven. En mijn boek is natuurlijk geen fictie, maar meer een naslagboekje, dat je zo af en toe erbij pakt om ideeën op te doen.”

 

Ik dacht dat iedereen evenveel van muziek houdt.

 

Hoe belangrijk is muziek voor jezelf?

“Heel belangrijk, en ik denk eigenlijk dat ik dat mijn hele leven niet zo gerealiseerd heb. Ik dacht dat iedereen evenveel van muziek houdt. Maar op een gegeven moment kwam ik er toch achter dat het voor mij net iets belangrijker is dan voor sommige anderen. Ik heb ook altijd zelf muziek gemaakt. Eerst een paar jaar piano, later ben ik op gitaar overgestapt en heb ik af en toe een optreden met mijn eigen band Bapigi. De laatste tijd lukt dat wat minder, maar we gaan het wel weer oppakken. Naast muziek maken heb ik sinds mijn tienerjaren veel naar muziek geluisterd en betekende het echt heel veel voor me. Met name popmuziek in de brede zin van het woord. Mijn oudere broer en zus luisterden veel naar wat toen symfonische rock heette, zoals Supertramp en The Alan Parson’s Project en daar luister ik ook nog steeds naar. Ook bands die in mijn tienerjaren bekend waren zoals de Noorse band A-ha, die vond ik geweldig en ze maken nog steeds muziek. De laatste jaren verschoof het meer naar soul en jazz.”

Sinds een aantal jaren ben je zelfstandig ondernemer. Hoe bevalt dat?

“In 2006 ben ik begonnen als zelfstandig tekstschrijver en vertaler, daarvoor heb ik in loondienst gewerkt, eerst als tekstschrijver bij een softwarebedrijf en daarna als hoofd van de mediatheek bij het Walterbosch. Nu werk ik dus als tekstschrijver voor zakelijke klanten. De laatste jaren kwam het creatieve er een beetje bij, zo groeit dat. Samen met mijn zus heb ik ook een kaartenwebshop. Maar het blijft goochelen met de tijd.

 

Mijn illustraties kenmerken zich door eenvoud, het gebruik van vlakken, en zijn niet erg gedetailleerd. Die stijl past denk ik het beste bij mij.

 

Beeld en tekst zijn belangrijk elementen in je werk. Langs welke wegen heb je je daarin laten vormen en opleiden?

“Ik ben opgeleid als tekstschrijver, ik heb Engels gestudeerd. Bij het softwarebedrijf schreef ik de handleidingen en de help-teksten. Voor het creatieve deel heb ik diverse cursussen gedaan op het vlak van illustratieve vormgeving en verdere aanvullende cursussen, maar ik heb geen kunstacademie gedaan. Mijn illustraties kenmerken zich door eenvoud, het gebruik van vlakken, en zijn niet erg gedetailleerd. Die stijl past denk ik het beste bij mij.”

Welke markt bestrijk je met je producten?

“Dat is nog wel een hele uitdaging. Ik probeer klanten te bereiken via social media en via via komen er wel opdrachten binnen. Als verkoopkanaal heb ik mijn eigen webshop en daarnaast maak ik gebruik van het wereldwijde platform Etsy. Daar kunnen mensen hun handgemaakte producten te koop aanbieden. Via Etsy heb ik al verschillende illustraties verkocht aan klanten in de Verenigde Staten en Canada.

Hoe belangrijk zijn de social media voor jou?

“Die zijn zeker belangrijk. Ik richt me vooral op Facebook en Instagram, je kunt eigenlijk niet zonder als je een webshop hebt. Pinterest vind ik ook heel leuk. Ik heb er wel eens wat opgezet, maar eigenlijk ontbreekt me daarvoor de tijd.”

Wat zijn de ambities voor de komende jaren?

“Hoe dan ook wil ik verder met de illustraties. Die maak ik met de druktechniek ‘gelli plate’. Met de gelli plate, acrylverf en sjablonen maak ik monoprints. Zo is elke afdruk uniek. Op deze manier maak ik illustraties bij popliedjes, vandaar mijn bedrijfsnaam ‘Liedje aan de muur’.”

Wat doe je om je te ontspannen en de balans te bewaren tussen werk en privé?

“Dat is een levenslange zoektocht. Voor je het weet kan van alles om je heen je dag in beslag nemen. Ik denk dat ik er wel steeds handiger in word om genoeg tijd te maken voor mijn gezin en voor mijn werk. Om te ontspannen wandel ik heel graag. Zo ben ik vaak in het Paleispark te vinden, ik kende dat helemaal niet. Ik heb nu een jaarpasje en daarmee kun je er altijd heen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.400 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!