In Beeld: Remco Pollé van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij

Zaterdag 27 juni 2020

Door Amrutha Mol

Grote kans dat jij, als je Apeldoorner bent, de Veluwse Stoomtrein Maatschappij wel kent. Bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij maak je bijzondere ritten door het Veluwse landschap. Dit kan je doen onder leiding van de vrijwilligers van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. De ritten en het onderhoud van de treinen wordt gedaan door een flinke groep vrijwilligers.  Wat houdt een vrijwilliger bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij bezig? We spraken met Remco Pollé, stoomtreinfanaat in hart en nieren.

Wie is deze stoomtrein fanaat?

,,Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in bussen en treinen. Toen ik ouder werd wilde ik vrijwilliger worden bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij en toen ging het balletje rollen. Inmiddels doe ik dit vrijwilligerswerk al 13 jaar. Het leukste aan dit werk vind ik de techniek van zo’n grote machine en het blij maken van mensen. Je geeft mensen echt een unieke beleving en dat vind ik wel heel speciaal. Wat ik heb zien veranderen in de afgelopen 13 jaar is, dat het steeds belangrijker wordt dat je de mensen entertaint en ze een unieke beleving mee geeft. De recent ontwikkelde Stoom Courant helpt hier ook bij.”

Over Remco Pollé:

Geboren: 21 december 1993

Relatie: Ja

Favoriete vakantiebestemming: Denemarken

Wordt wakker voor: Stoomtreinen kijken in het buitenland

Wordt blij van: Vrolijke enthousiaste en geïnteresseerde mensen

Favoriete plek in Apeldoorn: Theater Orpheus, ik hou van musicals

Wat doe je precies bij de VSM?

,,Ik begon met het onderhoud van diesel locomotieven, later ging ik ook de website beheren en werd ik conducteur. Daarnaast doe ik de marketing en hou ik me bezig met de events zoals Sinterklaas en Halloween. Ik laat toeristen beleven hoe een oude stoomtrein werkt.”

Rijd je zelf ook wel eens in een stoomtrein?

,,Ja, ik ben chef van de trein en dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor alle veiligheidsprocessen. Het mooiste vind ik de oude techniek tot leven brengen en mensen blij maken. Ik zeg wel altijd: als machinist moet je wel altijd het onverwachte verwachten. Daarnaast is het soms ook wel lastiger om in het donker te rijden dan in het licht en is het ook wel eens spannend als er blaadjes op het spoor liggen.”

Waar rij je allemaal naar toe met de stoomtrein?

,,We hebben natuurlijk een vast traject wat we rijden: station Apeldoorn – Museum station Beekbergen, halte Immenbergweg, station Loenen, station Eerbeek en station Dieren. Maar daarnaast rijden we soms ook wel eens door Nederland voor events of andere gelegenheden. Zo halen we bijvoorbeeld ieder jaar een Duits gezelschap op in Bad Bentheim en daarmee rijden we dan naar Amsterdam. We rijden dan over het normale spoor tussen de normale treinen.”

Waar zou je altijd nog eens heen willen rijden met de stoomtrein?

,,Ik zou nog wel naar Zuid Limburg of Duitsland willen. Onze locomotieven komen ook uit Duitsland, dus ik zou wel eens terug willen gaan naar de oorsprong.”

Wanneer is een rit met de stoomtrein het mooiste?

,,’s Ochtends vroeg of ’s avonds tijdens de zonsondergang. ’s Ochtends vroeg, omdat het dan nog koud is en omdat dan de stoom wolken goed blijven hangen. En ’s avonds laat tijdens de zonsondergang, omdat het licht dan heel mooi is en omdat je dan mooi door de weilanden kan rijden.”

Waar komt jouw passie voor stoomtreinen vandaan?

,,Tja, dat is lastig te zeggen. Ik denk dat, als je ergens mee in aanraking komt waarvan je heel enthousiast wordt en als je iets vind wat je heel leuk vind dat je er dan ook niet zo snel vanaf komt. Stoomtreinen grijpen mij aan en ik vind het fascinerend. Daarnaast ben ik heel hecht met de andere vrijwilligers en voelt het aan als een soort stoomtreinenfamilie. We laten samen stoomtreinen rijden en dat is heel mooi.”

 

Samen met andere vrijwilligers laten we een stoomtrein rijden en dat is heel mooi.

 

Hoe heeft deze passie zich ontwikkeld?

,,Door bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij te werken leer ik heel veel, werk ik veel samen en groei ik. Zo ontwikkelt mijn passie voor stoomtreinen zich. We bedenken bij de Veluwse Stoomtrein Maatschappij samen nieuwe dingen om de beleving voor onze gasten te blijven verbeteren.”

Wat heb je in de coronatijd gedaan?

,,Op zondag 5 juli gaan we weer rijden, dus ik ben druk bezig geweest met de voorbereidingen daarvoor. Het updaten van de website, de marketing, de Stoom Courant en ga zo maar door. Ik heb niet stil gezeten, maar ik miste het rijden met de treinen wel.”

Wat is je mooiste herinnering aan de stoomtrein?

,,De ritjes rondom de Sinterklaastijd en natuurlijk de ritten met Sinterklaas rondom de Nationale Sinterklaasintocht. De kleine kinderen zitten helemaal in de stoomtreinbeleving en in de Sinterklaasbeleving. Dus dat is heel mooi om te zien. Daarnaast vind ik de ritten met Duitse groepen ook heel mooi. Duitse mensen zijn zo dankbaar voor een rit, vaak geven ze ons ook een applaus na een rit en dat is heel bijzonder om mee te maken.”

Wat vinden je naasten van je stoomtreinpassie?

,,Eerst kijken mensen me een beetje gek aan en denken ze dat ik een passie heb voor modeltreintjes, maar als ik ze dan uitleg dat ik ook op een echte stoomtrein rijd krijgen ze een iets duidelijker beeld. Maar ze weten pas echt waar ik het over heb als ze zelf ook mee gaan op de stoomtrein en het beleven.”

Zit je niet altijd helemaal onder het roet?

,,Hahaha! Na een dag werken ben ik wel heel smerig. Alles wat je aanraakt is een beetje viezig, waardoor mijn handen al snel zwart worden van de viezigheid. Ik ben het ondertussen gewend, maar ik spring na een treinritje wel direct onder de douche.”

Hoe was het voor jou dat de VSM zo centraal stond tijdens de Nationale Sinterkaasintocht?

,,Ja, dat was heel bijzonder. Ik heb daar ook echt van genoten. Ik vond het heel bijzonder om een treinrit te maken met Sinterklaas en mee te werken aan alle shots daaromheen. Het hele verhaal om de intocht heen sprak mij ook aan en ik wilde het verhaal ook groter maken en meer mensen kennis laten maken met de beleving van een stoomtrein. Ik denk ook wel dat er meer bekendheid is gekomen voor de VSM door de Sinterklaasintocht.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

InBeeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!