Stoomtrein komt met vertraging weer op stoom

Maandag 22 juni 2020

Door Redactie

VSM

Het is de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM gelukt om ook deze zomer haar reizigers op een veilige én verantwoorde manier een dagje uit te bieden. Op zondag 5 juli klinkt de stoomfluit dit jaar voor het eerst weer over de Veluwe. In de periode van 12 juli tot en met 30 augustus rijdt de stoomtrein zelfs elke dag, behalve op zaterdag, door het afwisselende Veluwse landschap tussen Beekbergen en Dieren. Meereizen kan vanuit het museumstation Beekbergen om 10.00 uur en 13.30 uur.

Door de juiste maatregelen te treffen, mag de VSM haar gasten weer ontvangen in de stoomtrein en in het stoomdepot in Beekbergen. Voor een rit met de trein is reserveren verplicht op de website www.stoomtrein.org. In de trein en in het stoomdepot zijn de nodige voorbereidingen getroffen, zoals een 1,5 meter maatregel, gescheiden looproutes, een doorgaande dienstregeling en maximale aantallen bezoekers.

Veluwse stoomtrein

De nostalgische treinreis naar Dieren en terug kan alleen in Beekbergen begonnen worden voor reizigers met een vooraf-reservering. Als om 10.00 uur en 13.30 uur het vertreksein klinkt, zetten de stoker en de machinist hun machtige machine in beweging richting Dieren. Op de stations en halte onderweg kan niet in- of uitgestapt worden. Nadat in Dieren de locomotief aan de andere kant van de trein is aangekoppeld, wordt de terugreis aanvaard over de meer dan 130 jaar oude spoorlijn. Met een rustig gangetje en met regelmatig fluiten bij overwegen bereiken de reizigers het beginpunt Beekbergen. Daar wacht de reizigers nog een verrassing tijdens de depotstop.

Nog meer te beleven

Het station Beekbergen vormt het kloppend hart van dit levende museum. Hier bevindt zich het historische stoomdepot met een imposante collectie stoom- en diesellocomotieven, een kolenkraan, waterkolommen, een draaischijf, klassieke seinpalen, overwegbomen en nog veel meer. De machtige stoomlocomotief wordt losgekoppeld van de trein en rijdt het stoomdepot binnen om kolen te laden en water te nemen. Vanaf het terras van de stationsrestauratie hebben de bezoekers een goed overzicht op de activiteiten in het stoomdepot.

Nieuw bij de VSM

Dit seizoen is er als extra service voor elk gezelschap dat de treinreis met de stoomtrein maakt, een gratis exemplaar van De StoomCourant. Deze nostalgisch vormgegeven krant staat boordevol informatie over de VSM, het gebied waar de stoomtrein door heen rijdt en nog veel meer. Uniek is de mogelijkheid voor jong en oud, om de krant tot leven te laten komen met de bijbehorende mobiele app.

Reserveren

Om toch een leuk uitje aan te kunnen bieden, heeft de VSM dit bijzondere jaar de prijzen gereduceerd. De kosten voor de rit vanuit Beekbergen naar Dieren en weer terug zijn 15 euro voor volwassenen en 7,50 euro voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. In Beekbergen is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!