In beeld: Stephan von Michaelis, organisator techno feestjes

Zaterdag 23 maart 2019

Door Marieke Nuijten

Wanneer je dit interview leest, vraag je je vast af: ‘Is dit nu een interview met Stephan of een techno pitch?’. De appel valt niet ver van de boom! Doordat de liefde voor muziek zich in Stephan heeft verankerd, is een persoonlijk interview inclusief een beste dosis techno gewoon niet van elkaar los te koppelen. Tijd voor een ‘kijkje in de keuken’…

Over Stephan von Michaelis
Geboren: 6 maart 1985 in Apeldoorn
Ouders: Alfred en Jaqueline
Broers/zussen: Broertje, Jeffrey en (schoon)zus Marelien
Opleiding: Koksopleiding
Werk: Ik werk voor het ambachtelijke bedrijf: CuliConcepts waar wij met name sauzen maken voor ons eigen merk: Saus.Guru. Die sauzen vind je in het schap bij Albert Heijn. Ook maken wij op verzoek sauzen met private label.
Is er trots op: Dat ik uit een liefdevol en gezond gezin kom dat is helaas niet iedereen gegeven.
Raakt geïnspireerd door: Het bezoeken van dance feesten ter inspiratie voor Offline en Digital Lounge.
Favoriete eten: Ik kan genieten van veel verschillende keukens en gerechten zolang het maar met liefde is gemaakt.
In mijn playlist staan nummers van: Van alles. Wát ik kies hangt af van de setting.
Levensmotto-quote: Geniet van het moment en zorg ervoor dat je het leven gevierd hebt aan het einde van de rit.
Als ik 1 dag in de huid van iemand anders zou mogen kruipen, dan zou het deze persoon zijn: Hoewel ik zelf niet graag in de schijnwerpers sta, zou ik wel eens 1 dag een beroemde dj willen zijn. Afreizen van optreden naar optreden voor een groot publiek dat los gaat op jouw platen.

Wie is Stephan?
,,Mijn dagen zijn doorgaans door mijn werk en het organiseren van feesten erg vol. Doordat ik zelf een rustige dertiger ben, vind ik hierin een prima balans. Ik heb een groot hart voor familie en vrienden, met wie ik graag tijd mee doorbreng. Ook heb ik een hele leuke vriendin.”

Wat was als kind je droomberoep?
,,Ik wist al op heel jonge leeftijd dat ik in de voetsporen van mijn vader wilde treden. Kok worden dus. Waarom weet ik niet precies, maar ik vond dat vreselijk interessant. Met heel veel plezier heb ik het koksvak uitgeoefend in horecabedrijven in en om Apeldoorn. Tot het moment komt dat je zelf wat ouder wordt, een relatie krijgt met iemand die niet werkt in de horeca. Dan ga je meer waarde hechten aan je avonden, weekenden en feestdagen samen. Toen ben ik bij Saus.Guru aan de slag gegaan.”

Wat zit er op dit moment in je jaszakken?
,,Weinig spannends hoor, gewoon een portemonnee, sleutels, pakje kauwgom en sigaretten.”

Wat staat er voor dit weekend in je agenda?
,,Een rustig weekend, denk ik. Afgelopen weekend organiseerde collega-organisator Ellipsis een technofeest in Gigant, waar ik even ben gaan buurten. Maar misschien bedenk ik op vrijdagavond alsnog dat ik iets ga ondernemen hoor, dat zie ik dan wel. Ik probeer zo weinig mogelijk te plannen. Maar nu er binnenkort 2 grote feesten van onszelf op de agenda staan 30 maart in Gigant ‘Offline invites edge of motion + Moving thoughts + Jade’ en 27 april in de ravesteeg naast Gigant ‘Kingsnight’ by Digital Lounge & Freeware, is een rustig weekend opzicht best een goed idee.”

Wat doe je het liefst als je zelf even offline bent?
,,Ben ik alleen, dan plof ik lekker op mijn bank met een goede film of serie. Heb ik familie of vrienden over de vloer, dan kook ik graag. Ik sta dan graag de avond in de keuken en stop er al mijn liefde en tijd in. Samen tafelen en echt even quality time.”

Op wat voor manier zou je de Apeldoornse techno scene omschrijven?
,,Een scene waarin iedereen welkom is en er niet in hokjes gedacht wordt. Je zou het zelfs een beetje alternatief kunnen noemen. Geen macho gedoe of agressie op de dansvloer. Techno is een muziekstijl waar je naar moet willen luisteren. Veel mensen die de muziek een keertje horen, zeggen: ‘Het klinkt toch allemaal hetzelfde’. Maar als je er écht naar wilt luisteren, hoor je zoveel meer dan alleen maar die 4-maats beat met hier en daar een hoge toon. Een goede techno plaat heeft veel diepgang en lijkt je bijna een verhaal te willen vertellen.”

Waarom ben je feestjes gaan organiseren?
,,Bij toeval eigenlijk. Het begon allemaal in een antikraakpand waarin ik woonde. Daar organiseerden we met oud en nieuw feestjes. Op mijn 25e verjaardag gaf ik in dat pand samen met een vriend van mij die op reis ging naar Australië een feest. Dat liep een beetje uit de klauwen, er kwamen 500 man op af. Het enthousiasme van de bezoekers heeft mij gegrepen en niet meer losgelaten. Toen ik aan het werk ging bij Noortje Restaurant,Bar & Lounge hebben we daar voor het eerst ons Digital Lounge-concept gelanceerd. Een naam die is ontstaan vanuit de dj’s die er live draaiden in combinatie met de naam van de locatie. En dát sloeg aan. Dus kwam er ook een logo, ontworpen door Multimedia Bureau Wijzijnwolf, dezelfde gasten die nu nog onze flyers ontwerpen. Met die gasten woonde ik 10 jaar geleden samen in dat antikraakpand. We gaan dus echt al even terug in de tijd samen.”

Welke saus staat er bij jou in de koelkast?
,,Skull hot saus een pittige saus die niet geschikt is voor angsthazen. Lekker bij vlees en gevogelte, maar ook bij je tosti, als je durft…”

Als we jouw ouders vragen iets over jou te vertellen, wat zeggen ze dan over jou?
,,Dat ik vroeger een kleine druktemaker was. Ik sloeg altijd met de asbak op tafel en dat soort fratsen terwijl ik nu juist heel rustig ben. Bij mijn broertje is dat nét andersom. Die heeft in de loop van de jaren juist wat meer temperament gekregen en was vroeger de rustige zoon van ons tweetjes.”

Op welke plek in Apeldoorn zou je graag eens een feest organiseren?
,,Die plek bevindt zich in de achtertuin van Apeldoorn. Sterker nog, we hebben daar in 2014 met collega-organisatoren uit Deventer de kelder van Radio Kootwijk mogen hosten tijdens het feest Code AM. Dit karakteristieke gebouw heeft iets magisch wat ultiem is voor een technobeleving op zijn puurst.”

Zijn er nog wensen op gebied van feesten in Apeldoorn?
,,Verruiming van van de openingstijden. Ik kijk er echt van op dat je in sommige steden de hele nacht door kunt feesten, dat vind ik een gemis in Apeldoorn. De tijd en energie die we in de organisatie stoppen, samen met het geld dat Gigant erin stopt, vind ik soms echt doodzonde. Waarom moet het feest om 03.45 uur afgelopen zijn? Als we de eindtijd zouden kunnen verruimen naar 05.00 of 06.00 uur, dan zou dat voor zowel de organisatie als het publiek een cadeau zijn. Het uitgaanspubliek van Apeldoorn komt pas laat op gang, vanaf 01.00 uur raakt de dansvloer vol. Dan mis je eigenlijk door de beperkte tijd die je hebt het totaalplaatje, de opbouw van de dj-set. De openingsact van de show is net zo belangrijk als de afsluitende act. Daarnaast trekken onze feesten veel gasten van buiten Apeldoorn, maar dat zouden er veel meer kunnen zijn. Die gasten komen voor de relaxte sfeer. Doordat de eerste treinen op zondag pas later rijden is de overbrugging te ruim en dát weerhoud mensen van buiten de plaats. Verruimen van de openingstijden draagt dus bij aan nóg meer bezoek van buiten.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
,,Door zelf feesten te bezoeken. Voorheen ging ik voor de grote namen, dat is veranderd. Nu ontdek ik liever onbekende dj’s. Ik kijk dan naar het totaalplaatje. De verschijning, hoe is iemands attitude. Pakt het mij, is hij/zij enthousiast, krijgt hij/zij de menigte opgang? In de technoscene zie je vaak dat de dj’s super serieus met hun dj-sets bezig zijn. Een lachje is soms al te veel gevraagd. Dat komt doordat de muziek vraagt om nét iets meer aandacht dan andere muziekstijlen. Zoals de naam eigenlijk al zegt, techno is nét iets technischer. Ze hoeven van mij echt niet een hele show weg te geven hoor, maar ik vind het wel fijn om te zien dat ze er plezier in hebben.”

Ben je zelf degene die bepaalt wie er wel of niet draait op je feest? En hoe maak je de afweging?
,,Kijk, ik ben zelf geen dj, maar echt een liefhebber. De dj die we boeken moet écht een bepaalde uitstraling hebben. Ook zijn we afhankelijk van een budget. We kunnen helaas niet jan en alleman boeken. De sound is altijd doorslaggevend. We moeten er zelf geraakt worden anders gaat het hele feest niet door. Heel leuk als het publiek er op los gaat hoor, maar als wij het niet voel dan is er geen ‘go’. Ik organiseer niet alleen, wil ik een dj boeken, dan leg ik het voor en hakken we samen de knoop en contacten zijn boekingskantoor.”

Is het makkelijk in Apeldoorn een feest te organiseren?
,,Nee, dat is het niet. De technoscene in Apeldoorn is erg klein en het aanbod is groot. Het Apeldoorns publiek heeft keuze en daardoor is een volle zaal niet vanzelfsprekend. Dat geldt met name voor Offline waar we afhankelijk zijn van een betaalde entree. We doen op deze feesten echt ons best met een dikke programmering, inhuur van audiovisuele middelen en een VJ (Visual Jockey). We willen niet met ‘de hype’ meelopen. Daarmee proberen we ons als organisatie te onderscheiden.”

Welke feesten of evenementen in Apeldoorn bezoek je zelf graag?
,,Als ik eerlijk ben, ga ik het liefst Apeldoorn uit om dance evenementen te bezoeken omdat je daar de nacht door kan feesten. In Apeldoorn zelf bezoek ik uitsluitend feesten van mijn collega’s als Deciliters en Ellipsis. Beide organisaties geven feesten op niveau waar ik echt naar uit kijk. Een foodtruckfestival op zijn tijd vind ik ook wel leuk en lekker.”

Zijn er om muzikaalgebied nummers die je persoonlijk raken? Welke zijn dat dan en waarom?
,,Ja genoeg, echt goede muziek hoort je te raken. Maar ik heb echt geen idee nu wat ik zo snel op moet noemen.”

Wat maakt jou het gelukkig op dit moment?
,,Dat de lente eraan komt, een beetje zonneschijn doet iedereen goed. Mijn vriendin uiteraard. Maar ook waardering van de bezoekers van onze feestjes. Als ik de dag na een feest uitgeteld op de bank lig na te genieten en bij te komen van het feest en ik lees online een enthousiaste review, dan kan ik daar de hele dag op teren. Daar doen we het voor.”

Stel, je wint vandaag de loterij, hoe ziet morgen er dan uit? 
”De reden dat ik op dit moment feestjes organiseer, is puur passie. De manier waarop we ze organiseren is kleinschalig, maar altijd met diezelfde energie. Als ik de loterij win, zou ik weleens willen meemaken wat er met diezelfde energie gaat gebeuren als we er meer euro’s in kunnen steken. Volgens mij overleeft de bezoeker dat feest niet, haha. Liefst natuurlijk in onze regio, maar als het geld er is, zou ik een uitstapje naar een industrieel terrein in de Randstad ook wel leuk vinden.”

Is er iemand – of zijn er personen in je leven aan wie je iets belangrijks te danken hebt? Wie en waarom dan?
,,Cliché, mijn ouders. Aan hen heb ik eigenlijk alles in het leven te danken. De liefde in het gezin waarin ik ben opgegroeid en de normen en waarden die me zijn meegegeven hebben me gevormd tot de persoon die ik nu ben.”

Is er iets wat je graag nog eens zou willen leren?
,,Je bent nooit uitgeleerd, dat is iets wat zeker is. Op dit moment heb ik geen wensenlijstje. Maar mocht er iets gebeuren, zakelijk of privé, waardoor ik in een situatie kom waarin ik iets nieuws zou moeten leren, dan ga ik daar 100% voor.”

In 2020 is het 10 jaar geleden dat jij je eerste feestje organiseerde, tijd voor een feestje?
,,Poeh, zó ver denk ik echt nog niet vooruit. Ik leef met de dag, maar sluit niets uit. Eigenlijk vieren we tijdens iedere editie van Digital Lounge of Offline dat we weer mogen organiseren. Daardoor gaat tijdens al onze feesten het dak eraf en kijken mensen als de klok 03.45 uur slaat alweer uit naar de volgende editie.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Caterplein Apeldoorn Dans Evenementen Apeldoorn Festival Gigant Apeldoorn In Beeld Koningsdag Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!