In Beeld: Suzanne Stikvoort
Door Amrutha Mol
Suzanne Stikvoort is (kinder)coach en helpt daarnaast ook andere coaches met het opzetten van hun praktijk. Ze heeft in de coronaperiode een boek geschreven voor andere coaches waarin ze stap voor stap uitlegt hoe zij het beste een eigen praktijk op kunnen starten of succesvoller kunnen maken. Hier vertelt ze graag meer over.
Wie ben je?
“Ik ben Suzanne Stikvoort. Ik ben moeder van 3 dochters, coach, systemisch werker, trainer en nu ook auteur. Ik ben nu voornamelijk bezig met het coachen van andere coaches en mijn boek kan daar zeker bij helpen.”
Wat is een kindercoach?
“Momenteel ben ik niet meer zo heel veel met kinderen aan het werken, maar een kindercoach begeleid kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben. In mijn werk ben ik erachter gekomen dat de problemen van een kind vaak oorsprong hebben bij de ouders. Denk bijvoorbeeld aan een verdrietig kind, omdat de ouders in echtscheiding liggen. Daarom ben ik ook systemisch werker, zodat ik met families kan werken. Ik heb ook de training Opvoeden met LOL. Deze is voor ouders en andere coaches, zodat zij meer inzichten krijgen in het opvoeden. Voor andere coaches is de training ook handig om te weten hoe ze de training kunnen geven. Maar ik ben nu vooral bezig met het coachen van andere coaches, omdat veel coaches niet weten hoe ze moeten beginnen met het opstarten van hun eigen praktijk.”
Waarom is dit werk zo leuk?
“Ik probeer een positieve invloed te zijn op het geluk van andere mensen. Ik deel mijn kennis en maak andere mensen daar hopelijk heel blij mee. Daarnaast vind ik het gewoon heel fijn om andere mensen te helpen. Ik denk ook dat het zo werkt: hoe meer coaches er zijn, hoe gewoner het wordt om naar een coach te gaan.”
Hoeveel kindercoaches zijn er in Apeldoorn?
“Dat is een hele goede vraag, ik zou het precieze antwoord niet weten, maar ik denk een stuk of 20?”
Waarom hebben kinderen een coach nodig?
“Vaak is het, omdat kinderen even willen sparren met iemand van buiten het gezin. Dus ze willen even praten met iemand anders dan hun vader of moeder.”
Welke kinderen hebben een coach nodig?
“Ik gun ieder kind op zijn tijd een goede coach. Ik geef ook KRAGT Training, dat is weerbaarheidstraining voor kinderen. Hierbij kijken kinderen ook naar hun eigen identiteit en kwaliteiten. Maar ik gun ieder kind een kindercoach, iedereen is welkom. Ik zie ook veel verschillende kinderen voorbij komen. Van pubers, tot kinderen van ouders die gaan scheiden en van kinderen met faalangst tot hele gevoelige kinderen.
Is het bezoeken van een coach anders dan 10 jaar geleden?
“Ja, ik denk dat het nu normaler is om een coach op te zoeken. Er zijn ook veel verschillende coaches, dus ook veel verschillende manieren om je te ontwikkelen.”
Heb je lessen van je moederschap kunnen toepassen in de praktijk?
“Ja zeker! Autonomie is voor kinderen heel belangrijk. Dus het zelf laten kiezen van dingen en het kind zelf laten nadenken. Je moet je telkens afvragen of hetgeen dat je doet bijdraagt aan het geluk van je kind. Dus veel overleggen met je kind is belangrijk en luisteren. Maar weet vooral dat je je best doet als ouder en dat je altijd kan kijken naar hoe je het beter kan doen. Ik heb zelf ook door schade en schande geleerd en wil andere ouders vooral alleen maar helpen.”
Hoe kwam je op het idee voor dit boek?
“Ik gaf al training aan andere coaches en ik kreeg veel vragen over het opstarten van een eigen praktijk. Alle tips en tricks daarover heb ik gebundeld in een boek. Het is een handig en overzichtelijk boek. Je krijgt als het ware een blauwdruk over hoe jouw praktijk eruit zou kunnen zien.”
Hoe lang heb je er over gedaan om een boek te schrijven?
“Ik heb het boek in de coronatijd geschreven. Dus in ongeveer 3 maanden. Ik ben tijdens de lockdown fulltime gaan schrijven onder leiding van een schrijfcoach. Het schrijven ging voorspoedig en ik had ook andere coaches die mee hebben gelezen tijdens het schrijven.”
Ben je niet bang voor concurrentie als je andere coaches helpt met je boek?
“Concurrentie? Nee, iedereen heeft zijn of haar eigen specialisatie. Als coach pas ik ook niet bij ieder mens en daarom is het maar goed ook dat er meerdere coaches zijn. Daarnaast geloof ik in overvloed. Ik geloof dat er genoeg werk is voor iedereen.”
Hoe vond je het om een boek te schrijven?
“Ik vond het super leuk om een boek te schrijven! Het is zeker niet de laatste keer dat ik een boek schrijf. Ik vond het heel interessant en tijdens het proces werd mij ook veel duidelijk over het schrijven van een boek.”
Hoe heeft de coronasituatie jouw werk beïnvloed?
“Ik zag de coronatijd als een kans om iets anders te doen dan gebruikelijk, namelijk mijn boek schrijven. De praktijk stond stil en ik kon niemand ontvangen, trainingen gingen niet door en ik kon ook niet reizen om trainingen te geven. Dus heb ik er het beste van gemaakt en heb ik de kans gepakt om een boek te schrijven.”
REACTIES