In Beeld: Theatergroep Smoesjes! laat na tien jaar doek vallen

Zaterdag 2 februari 2019

Door David Levie

Ruchtbaarheid hebben de muzikale dames er nog niet aan gegeven, maar na tien jaar van intense samenwerking trekken Saniye Zweers en Rosanne van Herksen de stekker uit Theatergroep Smoesjes! De twee blijven dikke vriendinnen en aan werk was er geen gebrek, maar ze willen op het hoogtepunt stoppen. Beiden willen hun vleugels onafhankelijk van elkaar uit kunnen slaan. In maart is hun laatste besloten voorstelling voor kinderen. In Nijmegen met ‘Letter Spetter’ zoals het er nu uitziet, maar wie weet zit er in Apeldoorn nog een spraakmakend slotakkoord in.

Wie kent ze niet, de typetjes die Saniye (38) en Rosanne (33) in de afgelopen twee decennia ten tonele voerden? Vooral de o zo domme rechercheurs Van Dijk en Van Wijk, kleine Pien en haar strenge badjuffrouw Dijkstra en de immer opwekte padvindsters Jannie en Hannie scoorden hoge ogen. De alter ego’s van de in Apeldoorn getogen vrouwen gingen het hele land door. Van Vaals tot Leeuwarden, van Vlissingen tot Texel. Talloze basisscholen, organisatoren van festivals en bibliotheken haalden gretig de grappige en interactieve voorstellingen binnen. Bescheiden pr werk via de sociale media, een nieuwsbrief en vooral mond tot mond reclame zorgen voor een zeer goed gevulde agenda.

We maken de agenda leeg’

Sinds een paar maanden maakt het duo die agenda leeg. Ze gaan niet meer in op nieuwe verzoeken. Dus geen Hannie en Jannie (,,Wij houden van kamperen, dat houdt ons jong en fris”), en ook de Biebshow gaat in het prille voorjaar de archieven in van het kindertheater der lage landen. Saniye sprak zich als eerste uit. ,,Ik kijk terug op tien fantastische jaren. Maar vooruit kijkend kwam ik tot het inzicht dat er twee mogelijkheden waren: of een grote stap maken of stoppen. Ik heb voor dat laatste gekozen omdat ik creatief aan wat anders toe ben. Ik wil me op artistiek gebied verder ontwikkelen. En om dat te doen moet ik een andere vorm kiezen dan wat ik in de afgelopen tien jaar heb gedaan. Nu ik die beslissing heb genomen borrelt er weer van alles in me op. Hoe en wat, dat weet ik nog niet precies. Dat moet nog een vaste vorm krijgen. Maar de ideeën zijn er. Toch wil ik me daarmee nog niet te veel bezighouden. Ik wil eerst alles wat met Smoesjes te maken heeft goed afronden.”

Rosanne knikt. ,,Het kwam wel wat onverwacht voor mij, maar ik kon en kan mij er wel helemaal in vinden. Ik maak solovoorstellingen voor kinderen die ik nauw bij het verhaal betrek door ze rollen te geven. Kleinschaliger dan wat we met Theatergroep Smoesjes! gewend zijn. We spelen samen meestal voor 100 tot 300 kinderen. Wat ik nu maak is geschikt voor maximaal 150 kinderen. Daarnaast geef ik theaterlessen. Ik heb een project over afval en een lessenreeks over burgerschap ontwikkeld. ”

Ze heeft vijf jaar geleden Apeldoorn verruild voor Brummen. Rosanne Ze is politiek actief voor GroenLinks en is destijds met voorkeurstemmen in de gemeenteraad gekozen. Wellicht brengt een zekere ambitie haar ooit nog eens over de gemeentegrenzen. ,,Ik sluit niks uit, maar ik ben niet echt goed in het politieke spel. En dat wil ik eigenlijk ook niet. Maar ik wil wat meer voor de partij doen. Nu de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur staan wordt er campagne gevoerd en dat vind ik heerlijk.”

Prinsesjes Amalia en Alexia weggestuurd

Ooit begonnen ze in CODA in de hoedanigheid van de rechercheurs Van Dijk en Van Wijk. De niet al te snuggere speurders zochten naar een gestolen schilderij dat uiteindelijk gewoon op z’n plek bleek te hangen. In die dagen was het museum in de greep van de expositie ”De Ontdekking van Nederland”, die zowaar vorstelijke belangstelling trok. Zo kon het gebeuren dat Beatrix, Máxima en haar dochters Amalia en Alexia op bezoek kwamen. Saniye en Rosanne bereidden zich voor op hun voorstelling en stuurden de ietwat nieuwsgierige prinsesjes weg, niet wetende dat die twee zich bij oma en moeder voegden. Máxima en haar kinderen woonden de voorstellingen bij, Beatrix bleef wat minder lang. ,,Ja dat was leuk”, blikt Rosanne terug, ,,maar het echte hoogtepunt was voor ons toch wel de magie van het theater. Kinderen die alles om zich heen vergeten en helemaal opgaan in de voorstelling. We hebben een jongetje in zo’n situatie voorover van zijn stoel zien vallen. Dat magische, ja daar doe je het voor. Ook zijn we met een caravan als Hannie en Jannie de Veluwe opgegaan. We hebben op 75 verschillende campings en bungalowparken gespeeld.”

Miskleunen waren er ook, al lag dat niet aan de actrices, die in een wat verder verleden waren ingehuurd om kinderen te vermaken tijdens een Bierfestival op de Markt. Daaraan was een tussentijdse verkleedpartij verbonden in een belendende caravan. Dat trok de aandacht van een zwaar beschonken toeschouwer. Die stak z’n kop door het raam, lacht Saniye. ,,Ik heb een klap gegeven en toen hij de caravan binnenkwam heb ik ‘m eruit geschopt. Vervolgens kotste hij in het publiek. Gelukkig heeft niemand tijdens de voorstelling iets gemerkt. Ja, het Bierfestival. Dat was voor ons eens, maar nooit meer.”

Tot tranen toe geroerde feestgangers

Wat wel gewoon doorgaat voor Saniye zijn de optredens met haar partner Robin, tevens de vader van haar dochtertje. Het zangduo is al ruim 20 jaar actief en een blijvertje in Apeldoorn en omstreken. Ook Saniye’s haar werk voor bedrijven met een hoofdrol voor het rollenspel wordt vervolgd. En wie weet blijft ook de act met Rosanne intact die volwassenen tijdens een feestelijke gebeurtenis bij de entree lof toezingen. Dat optreden als het zogeheten Complimententeam leidt soms tot emotionele taferelen en tot tranen toe geroerde feestgangers.

Toch is het raar dat Theatergroep Smoesjes! altijd goed voor de nodige hilariteit, zo met de stille trom vertrekt. En dat het doek uiteindelijk in een andere stad valt. Zo is de cirkel toch niet rond? Ze kunnen zich in die mening vinden. ,,Maar als we het in Apeldoorn zouden kunnen afsluiten, dan wel in het openbaar. We gaan niet nog eens extra een besloten voorstelling doen. We zeggen niet bij voorbaat nee. Wie weet wat er de komende weken nog op ons afkomt.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!