In Beeld: Tineke, eigenaresse van Parenclub Wilpenhof

Zaterdag 6 juni 2020

Door Marieke Nuijten

Waar begin je aan? Zonder enige voorkennis doken Tineke en haar man Erik het onbekende in. In 2018 openden ze samen, na een verbouwing een parenclub onder de naam ‘Parenclub Wilpenhof‘. Bezoekers van de club komen bij Tineke in een ‘gespreid bedje’. Ontzorgen en zorgen zit Tineke namelijk in het bloed.

Over Tineke
Verliefd/verloofd/getrouwd: Getrouwd met Erik
Kinderen: 1 zoon
Mijn held(in): Heb ik niet, ik zie iedereen als gelijkwaardig
Als ik een miljoen win: Blijf ik werken, open een nieuwe club, verbouwen deze en gaan goed op vakantie
Hier zing ik graag op mee: Ligt maar net aan mijn stemming die dag
Is goed in: Mensen in hun waarde laten, respectvol met anderen omgaan. En het samen runnen van deze club
Kookt het liefst: Ik ben geen keukenprinses
Als ik beroemd zou zijn, zou mijn artiestennaam zijn: Gewoon Tineke, dichtbij jezelf blijven
Quote: Maak gebruik van de kwaliteiten van een ander die jezelf minder bezit

Wie is Tineke?

,,Ik ben een 55 jaar jonge dame. 25 jaar heb ik gewerkt in de thuiszorg (handen aan het bed). Samen met mijn man Erik heb ik een 8 jaar oude zoon en een hondje Tommie. Als persoon ben ik ruimdenkend en kan ik niet tegen onrecht. Ik ben én blijf mezelf. Mijn gezicht is een open boek, dat is niet altijd even handig, haha.”

Vertel eens, wat wilde je vroeger worden?

,,Poeh, ambities op gebied van werk had ik vroeger eigenlijk niet echt.”

En dat ondernemende of zorgende, zat dat er al wel vroeg in?

,,Dat zorgende sowieso. Ook heb ik nog in de muziekhandel gewerkt. En in kledingzaken gewerkt. Dus eigenlijk niet echt een droom die ik achterna gegaan ben of zo.”

Neem ons eens mee terug in de tijd. Hoe is alles ooit begonnen?

,,In 2018 zijn we na een verbouwing geopend. Dit pand was voor onze tijd al zo’n 30 jaar een parenclub en droeg de naam ‘Wilphof’. Ondanks dat de naam een aardige smet had gekregen besloten we de naam niet geheel overboord te gooien. De club kwam op onze weg.”

Dus je zat in de kroeg en iemand vraagt je ineens of je geen parenclub wilt openen?

,,Nou niet in een kroeg, maar in feite wel ongeveer zo. Door Erik zijn werk op de markt, kent hij erg veel mensen. Via via kwam het op onze weg. Nou is hij niet vies van een uitdaging of wat ondernemen. Ik wist al dat mijn werk in de thuiszorg tot mijn 67e niet haalbaar zou zijn. En met 25 jaar ervaring op zak kon ik ook zo weer terug naar de zorg. Ook Erik kon terugvallen op eerder werk als de club op een flop uit zou lopen.”

Maar een parenclub is wel even wat anders dan een kroeg.

,,Het leek ons gewoon leuk! We kregen al snel door dat parenclubs ‘hot’ zijn. En er een groeiende vraag naar is, ondanks het taboe dat er op rust. Toen de koop rond was zijn we ‘in de keuken’ bij een ander gaan kijken. Wat willen we wel en wat juist niet? En zo is het bedrijfsplan gevormd en openden we de club.”

En wat past er dan bij jullie club en wat juist niet?

,,Het laagdrempelige, iedereen is welkom. Ongeacht leeftijd, postuur, handicap, noem maar op. Iedereen moet zich in onze club welkom en op zijn gemak voelen. Wel hanteren wij een maximum aantal alleengaande mannelijke gasten. Dit doen we om de man/vrouw verhouding en sfeer optimaal te houden. Betaalde dames komen de club niet in.”

Wat moet je je eigenlijk voorstellen bij een parenclub?

,,Het is uitgaan+ en die + die vul je zelf in. Je bent hier welkom of je nu alleen bent, met je partner of met een date. Er is een dresscode, voor dames lingerie of een leuk jurkje. Voor de rest is het eigenlijk net als uitgaan. Je kunt gebruik maken van een de sauna, bioscoop en jacuzzi. Niet iedereen heeft hier altijd seks. Daar draait het niet om hier.”

Zijn de wetten en regels voor jullie hetzelfde als voor iedere andere ondernemer?

,,Dat verschilt per gemeente. Er rust een zekere taboe op clubs als deze. Wij hebben er zelf weinig last van, omdat we ons keurig aan de regeltjes houden. Maar voor een lening voor een club hoef je bij de bank niet aan te kloppen, hoor. Uiteraard hebben we met strenge hygiëneregels te maken, dat snap je.”

7 dagen in de week open, hoe kom je zelf aan je ontspanning toe?

,,De ochtenden zijn van ons. En in de weekeinden zijn we later geopend. We hebben personeel hoor, dus kunnen ook gerust op vakantie. En we hebben ook een thuis hé!”

Even over dat thuis, jullie zoon, wat weet hij over het werk van papa en mama?

,,Hij weet niets meer of minder dan hij voor zijn leeftijd zou hoeven te weten. Hij stelt weleens vragen, daar geven we hem zo eerlijk mogelijk antwoord op, passend bij zijn leeftijd.”

Ik zie op de site dat er weleens artiesten optreden, wil iedere artiest hier optreden? Vertel je altijd waar ze optreden?

,,Ja hoor, dat weten ze. De artiesten die wij hier te gast hebben gehad vonden het stuk voor stuk spannend.”

Om 01.00 uur gaat de deur dicht, waarom?

,,We hebben een vergunning tot 01.00 uur. Uitzonderingen op de regel moeten we aanvragen.”

Weleens last gehad van ongenode gasten?

,,Er komen weleens gasten die zich minder sjiek gedragen. Single mannen moeten vooraf hun bezoek reserveren. In de tijd heb ik ook een voelspriet ontwikkeld voor wat niet pluis is. Nee is hier ook echt nee.”

Verzwijg je de club weleens? En zo ja in welke gevallen?

,,Nooit! We rijden zelfs in een bus met reclame erop. Verzwijgen heeft dus geen nut. Het is ook geen schande, we zijn een goede gezonde onderneming.”

Op de website lees ik dat dames naast vrij entree op sommige dagen ook gratis gebruik maken van een hapje en drankje, waarom is dat eigenlijk?

,,Dat hapje en drankje krijgt iedere gast. We hanteren een all-in prijs. Door single dames vrij entree te verschaffen, verlagen we de drempel een beetje om alleen deze kant op te komen.”

Wat zijn de grootste vooroordelen over erotisch uitgaan?

,,Dat seks de hoofdzaak is en dat het hier één grote orgie is.”

En was jouw eigen idee dan over parenclubs voordat je er zelf één opende?

,,Doordat het spannend terrein is, zag ik hierin juist de uitdaging. Dát heet ondernemen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit voor jullie?

,,We beginnen en eindigen de werkdag met schoonmaken. En gedurende de dag doen we dat ook, veel schoonmaken dus. Afhankelijk van de dag of drukte zetten we (extra) personeel in. We zorgen dat het de gast aan niets ontbreekt, we schenken een drankje en verzorgen een hapje.”

Zijn er bepaalde dagen die populair zijn?

,,We hebben themadagen in de club. De BDSM (Bondage and Discipline) dagen zijn erg populair. De swingers en BDSM-liefhebbers treffen elkaar in de club en spelen hier dan met elkaar op een respectvolle manier. Mooi te zien dat verschillende soorten publiek zo goed samen gaan.”

En toen klopte corona aan de deur, wat gebeurde er toen?

,,Alsof we in een horrorfilm terechtkwamen. De datum 15 maart, 18.00 uur zal ik niet meer vergeten. Zo onwerkelijk wat er allemaal gebeurt en gebeurd is.”

Maar op 1 september gaat de deur weer open toch?

,,Dat is nog maar de vraag, dat weten we zelf ook niet. We kunnen de 1,5 meter niet garanderen. Dus een lastig vraagstuk. We hopen natuurlijk op 1 september. Rutte geeft aan dat sekswerkers dan weer aan de slag mogen, maar daar vallen wij niet direct onder. Hoe creatief je de boel ook bekijkt, die 1,5 meter is onmogelijk.”

Wat een zure appel zeg!

,,Zeg dat! We krijgen net als andere ondernemers steun vanuit de overheid. Maar daar is alles mee gezegd.”

Wat kunnen we in de toekomst nog van jullie verwachten?

,,We gaan een nieuwe club bouwen. Op dit terrein bouwen we naast dit pand de nieuwe club. Zo kunnen we open blijven tijdens de bouw.”

Stel, ik vind het interessant de club eens te bezoeken, maar ook spannend, wat raad je dan aan?

,,Dan ben je van harte welkom om onze open dagen te bezoeken. Dan kan je vrijblijvend een kijkje nemen en vragen stellen. Maar een bezoek brengen aan onze kinky BDSM markt op eigen terrein kan ook. Daarvoor hoef je de club niet eens te bezoeken. Nogmaals iedereen is hier welkom.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!