In Beeld: vuurwerkvrouw Nathalie de Vries

Zaterdag 11 januari 2020

Door Marieke Nuijten

Stilzitten. Dat is er niet bij voor Apeldoornse onderneemster Nathalie de Vries. Maar klagen zul je haar niet snel horen doen, integendeel. Ze krijgt er energie van wanneer wat er uit haar hoofd of handen komt succesvol is. Zo’n 12 dagen per jaar zet ze samen met haar gezin een dikke streep in haar agenda om even bij te tanken. Een alledaags beroep in een alledaagse branche heeft Nathalie niet. In de decemberperiode verkoopt ze vuurwerk in haar eigen winkel.  Ze is dol op Hollandse tradities. Ze vindt het dan ook een dood zonde dat er daarvan één behoorlijk onder druk staat. Onterecht, zo vindt Nathalie. Samen met vrouwelijke branchegenoten maakt zij zich hard voor verbetering in plaats van verbieden. Een bezige bij dus, die Nathalie. We zijn benieuwd hoe ze haar dagen vult en of haar 3 kinderen trots zijn op het hebben van zo’n ondernemende mama.

Naam: Nathalie de Vries
Geboren: 23 maart 1978
Verliefd/verloofd/getrouwd: Getrouwd
Kids: 3 (7, 13 en 16 jaar)
Je mag mij wakker maken voor: Niks, ik slaap heel graag
Op zondag: Ben ik aan het werk, een rustdag kennen we niet
Hier kan ik boos om worden: Liegen
Website die ik vaak bezoek: Die van onszelf www.edraketvuurwerk.nl. De website en webshop onderhoud ik zelf, dat vergt best wat tijd en moeite. Voor de rest ben ik niet zo’n internetter, kopen doe ik liever in de winkel dan in een webshop
Mijn koffie drink ik: Niet, doe mij maar een cola light
Op Oudejaarsavond staat dit op tafel: Oliebollen
Vakantieland: Tot vorig jaar waren we 6 jaar niet weg geweest. Nadat we vorig jaar op Curaçao zo genoten hebben, hebben we afgelopen zomer gezegd dat we begin 2020 weer gaan. Even opladen, want dat hebben we stiekem wel erg nodig!
Trots op: Dat ik mag bijdragen aan een mooie traditie

Wie is Nathalie?

,,Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. Als kind reisde ik samen met mijn ouders op de kermis. Op die kermis leerde ik mijn man kennen en zo zijn wij later samen op de kermis blijven reizen in de zomers. Mensen kunnen ons op de kermis vinden bij het touwtje trekken, ballen gooien of tussen de grijpkraantjes. Maar bij die kermis alleen hebben we het niet gehouden, stilzitten komt niet veel voor bij ons thuis. Samen runnen wij diverse ondernemingen, want ook in de winter moet de kachel blijven branden. Dus om ook in deze periode te kunnen eten zijn we gestart met vuurwerk verkopen. Dat doen we onder de naam ‘Ed Raket’, vernoemd naar mijn man en zoon die beiden Edwin heten. Ja. dat ondernemen zit in ons bloed. Zo hadden we het in onze vuurwerkwinkel eens over het feit dat je zo weinig toiletvoorzieningen ziet op evenementen. En tadaa, niet veel later startten we met het verhuren van toilet wagens onder de naam ‘Ed Toilet’.  En bij dat denken blijft het niet alleen hoor, zelf ben ik doorgaans bont en blauw van het zelf de handen uit de mouwen steken en meehelpen.”

Vinden je kids het niet super stoer dat hun mama vuurwerk verkoopt?

,,Jazeker vinden ze dat stoer! Ze hebben weleens een spreekbeurt gegeven over het onderwerp. Ze zijn heel kwaad op kinderen die illegaal vuurwerk afsteken en lichten hun leeftijdsgenootjes graag toe, hoe je naast lol hebben ook jezelf en omstanders goed kan beschermen. Last van de politieke discussie hebben ze niet, ze zitten echt in de leeftijd waarin ze dol zijn op vuurwerk. Onze oudste zoon werkt zelfs mee in de winkel. Zijn vriendjes staan dan in de rij om door hem geholpen worden.”

En andere kinderen? Help je hen ook met hun spreekbeurt?

,,Natuurlijk help ik die. Ze mogen dan bij mij dummy’s op komen halen en ik geef ze graag informatie mee. Dat geldt overigens ook voor BSO’s en scholen. Ik help met plezier.”

Op welke manier kun je juist die jonge doelgroep goed voorlichten, vind je?

,,Ik vind dat hierin voor gemeente een rol is weggelegd. Er zijn enorm veel voorlichtingspakketten beschikbaar voor deze doelgroep waarmee bijvoorbeeld leerkrachten of brandweermannen zo aan de slag kunnen. Deze pakketten zijn online te bestellen via vuurwerkcheck. Het is één belletje en ze sturen het je toe. In de gemeente Haren in Groningen komt de burgemeester zelf op visite op de scholen om de kids voorlichting te geven. Zelf zou ik er ook voor openstaan om die rol op me te nemen.”

 

We zijn de afgelopen jaren liefhebbers geworden van de magie die vuurwerk heet.

 

Hoe ben je zo verzeild geraakt in de vuurwerkbranche?

,,Eigenlijk door de zoektocht naar inkomsten in de winterperiode. Niet door liefhebberij dus, al zijn we de afgelopen jaren wel liefhebbers geworden van de magie die vuurwerk heet. We zien de verschillen in kwaliteit en weten die ook te waarderen. Ik kijk veel op forums en lees daar reacties op potjes, ik wil het beste verkopen wat er op de markt is.”

Kan je zomaar vuurwerkverkoper worden?

,,In principe kan iedereen een vuurwerkverkoop starten, mits je aan alle eisen voldoet. Ik heb deze handel destijds erg onderschat. We hebben te maken met heel veel regeltjes hier in Nederland. Er vinden regelmatig controles plaats en ze maken het je niet makkelijk. Dan moet een gangpad een paar centimeter breder zijn, dan ontbreekt er een sticker op de deur. Ook moet je een instantie in hand nemen die je bunker bouwt volgens de laatste normen en weer een andere organisatie die jaarlijks bij je checkt of alles nog wel ‘up to date’ is. Het is niet zomaar een gebouw, maar eigenlijk een gebouw in een gebouw. Door goed te luisteren naar de importeurs waar we mee samenwerken hebben we onze kennis  flink opgeschroefd en weten we waar we mee bezig zijn.”

Ben je het gehele jaar druk met de verkoop en voorbereidingen op de drukte tijdens de jaarwisseling?

,,De demo’s van de importeurs starten in augustus al. De meeste vuurwerkverkopers werken samen met 1 leverancier, hier hebben ze een website van en zo ontzorgt de leverancier de verkoper. Maar eigenwijs als ik ben doe ik het anders. Ik zei: ‘Ik wil graag de beste producten van de leveranciers hebben’. Dus doe ik zaken met circa 6 verschillende importeurs en kies daarvan de allerbeste producten uit. Dus loop ik in plaats van 1 demo alle 6 de demo’s af. Vervolgens moet alles handmatig op onze website gezet worden, zodat de site in oktober live kan en de voorverkoop kan beginnen. Die vlieger, ‘iets hebben voor de winter’ gaat dus eigenlijk niet op. Ja, daar heb ik me best op verkeken. Het is dan ook fijn dat ik nu en dan wat werk uit kan besteden aan goede klanten met verstand van zaken.”

 

Vuurwerk is net wijn: het wordt beter als je het even laat rusten.

 

Verstand van zaken?

,,Sommige klanten zijn echte kenners. Wat veel mensen niet weten is dat vuurwerk, net als wijn beter wordt wanneer je het even laat rusten. Vaak is vuurwerk dat uit China geïmporteerd wordt nog vochtig. Wanneer het in de bunker ligt, droogt het en dat komt ten goede aan de kwaliteit. Zo zijn er dus klanten die specifiek vragen om dat ene potje uit 2014.”

Wat zijn volgens jou de grootste vooroordelen?

,,Dat knalvuurwerk verboden moet worden. Want ons vuurwerk knalt niet hard. Die harde knallen die je hoorde, dat is verboden vuurwerk. Hetzelfde geldt voor vuurwerk dat handen er af blaast, ook dat is bij ons niet te koop. Iemand die tijdens de jaarwisseling de SEH binnenkomt met een brandwond van een sterretje krijgt al de titel vuurwerkslachtoffer. Tijdens een weekend sporten worden er meer mensen getroffen door een blessure dan tijdens de jaarwisseling. Afgelopen jaarwisseling meldde het Gelre Ziekenhuis zelfs dat ze een extreem rustige avond hadden gehad. Vergeet niet dat er 21% belasting geheven wordt over onze verkoop. Dat is een beste som geld als je uitgaat van een jaaropbrengst van 77 miljoen euro. Die gaat de overheid wel mislopen dan. Van iedere levering die bij ons in de bunker staat word een potje of pijl getest door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Daarvan worden ook dingen afgekeurd en zo komt het weleens voor dat een bepaalde batch is met bijvoorbeeld een te harde knal.”

Bij jullie thuis geen ongelukjes dus?

,,Jawel hoor. Mijn jongste dochter mag nu categorie 1 vuurwerk afsteken. Zij heeft haar vinger dit jaar verbrand aan het lontje. Ach, daar leert ze van.”

 

Ik zie mezelf niet met mijn jongste dochter op een koud plein staan tussen de dronken mensen.

 

Wat zijn jouw jeugdherinneringen aan oudejaarsavond?

,,Als klein meisje ging ik vaak eerst een paar uurtjes mijn bedje in. Even voor twaalven maakte mijn moeder mij dan wakker en om twaalf uur stond ik dan slaperig met een sterretje in mijn handen naar al dat vuurwerk te kijken. Ik zou het zo zonde vinden wanneer gezinnen om vuurwerk te kunnen zien naar een plein toe moeten. Ik zie mezelf met mijn jongste dochter niet op een koud plein staan tussen de dronken mensen.”

En afgelopen jaarwisseling, hoe zag die er bij jullie thuis uit?

,,Moe! We zijn die avond druk met opruimen van de winkel en hebben dan ineens contact met de hele straat. We waren dan ook bij de winkel met de jaarwisseling. De kinderen zijn dan altijd al buiten bezig met afsteken en om 12 uur sluiten wij aan. Daarom vind ik het ook zo’n mooie traditie, die saamhorigheid die er op Oudejaarsavond heerst. Dan rijden we vanaf de winkel naar huis toe en zie je overal vuurkorfjes op straat met groepjes mensen eromheen en denk ik: ‘hé, mooi’. Ja ik ben er echt trots op dat ik deels bijdraag aan die sfeer die avond.”

Welke Oud en Nieuw is je het meest bijgebleven en waarom?

,,Poeh, dat weet ik zo niet te zeggen. Afgelopen 15 jaar zijn we doodmoe geweest in verband met de winkel. Nieuwjaarsnacht daarentegen kan ik wel benoemen. Dat is het jaar van de cafébrand in Volendam in 2001. Dat had een behoorlijke impact.”

 

Ik zie een verbod niet zo 1, 2, 3 gebeuren komend jaar.

 

Stel dat het verbod er in Apeldoorn komt, gaan jullie dan de stad uit volgend jaar?

,,Nee hoor. Daar komt bij dat ik het verbod zelf niet zo 1,2,3 zie gebeuren komend jaar. Iedere knal die je vóór oudejaarsavond 18.00 uur hoort en de knallen die je na Oudejaarsavond 02.00 uur hoort, is illegaal. En zelfs dat wordt al niet gehandhaafd. Laat staan dat we over zouden gaan naar een algeheel verbod. En we mogen vuurwerk blijven verkopen, dus gaan we het hoe dan ook druk krijgen. En als het er wel komt, denk ik dat we voor het eerst in 15 jaar eens vroeg in bed liggen.”

Heeft de Apeldoornse vuurwerkverbod discussie nog iets gedaan met jullie omzet dit jaar?

,,We hebben geplust. Je merkte goed dat er onvrede in Apeldoorn heerste bij zowel jong als oud. Ik irriteer mezelf ook aan mensen die afsteken buiten de vastgestelde uren om. We hebben er weleens over nagedacht in de weken voor Oud en Nieuw in de winkel een voorlichting te organiseren met een kijkje in de bunker. Op die manier kunnen we nóg meer aandacht geven aan onze klanten.”

Het initiatief ‘vuurwerkvrouwen’, vertel daar eens iets meer over?

,,Toen ik op 17 oktober over vuurwerkverbod in Apeldoorn las in de krant raakte ik lichtelijk in paniek. Klanten belden ons met vragen waarop wij geen antwoord konden geven. Toen ik contact opnam met een vrouwelijke leverancier uit Hilversum gaf ook zij aan dat het tijd was samen actie te ondernemen. En omdat vuurwerkverkopers toch al een bepaalde stempel en schimmig karakter dragen besloten we als vrouwen de handen ineen te slaan. Al snel hadden we 9 dames bij elkaar en was vuurwerkvrouwen geboren. Dat alles onder het mom van: ‘Stop verbieden, ga voor verbetering’. We willen benadrukken dat vuurwerk, mits je het legaal koopt en je je goed laat voorlichten, veilig en vooral leuk is. Komend jaar willen we het aantal vrouwen graag uitbreiden om zo landelijke spreiding te krijgen. In korte tijd hebben we al best wat bereikt samen.”

 

De controles bij de grenzen moeten verscherpt worden.

 

Gaat er volgend jaar al iets veranderen?

,,Volgend jaar kan er bij ons geen vuurpijl meer gekocht worden door de nieuwe wetgeving. Maar de klant wil ze toch en rijdt daar de grens voor over. En ja, als je er dan toch al bent dan neem je daar de rest toch ook mee? Op die manier gaat het dus fout en krijgen we een berg aan knalvuurwerk en ander verboden spul ons land in. Er worden verkeerde keuzes gemaakt door de overheid. Doordat de regelgeving in Duitsland vele malen soepeler is zijn de prijzen er ook nog eens lager. Als er op je vuurwerk geen Nederlandse gebruiksaanwijzing zit óf je hebt meer dan 25 kilo vuurwerk bij je, dan ben je in overtreding. De controles bij de grenzen moeten verscherpt worden.”

Jullie gaan de pers niet uit de weg en hebben ‘Man Bijt Hond’ gehaald. Welk tv-programma staat er nog op jullie verlanglijstje en waarom?

,,Met de vuurwerkvrouwen samen hebben we een ludieke reclamespot opgenomen. Die laat zien hoe de avond er zonder vuurwerk uit zou zien. Kijk maar eens op onze website. We hadden onze zinnen gezet op het programma van Jeroen Pauw. Brandpunt stond ook op de lijst, maar dat liep stuk op het feit dat ze geen slachtoffer konden vinden van legaal vuurwerk én een oogarts wilde niet deelnemen aan het gesprek. Wel mocht vuurwerkvrouw Evelien Arler aanschuiven bij tv programma ‘De Hofbar’. Na de uitzending van De Hofbar wil niemand meer met Evelien om tafel. Ze heeft teveel kennis en kunde en is daardoor niet zomaar onder tafel te lullen.”

Als je een bekende Nederlander als ambassadeur mocht inzetten voor jullie initiatief, wie zou dat dan mogen zijn van jou en waarom?

,,Geen bekende Nederlander. Evelien Arler is als je het mij vraagt de meest geschikte ambassadeur. Zij is zelf importeur geweest en opgegroeid in de branche. Met recht een vakvrouw te noemen dus. Ze is van alles op de hoogte, kent ieder regeltje en elke instantie.”

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling, Pakjesavond, Koningsdag, Draaiorgelmuziek, Carnaval, Elfstedentocht. Zomaar wat oer Hollandse tradities. Stel je moest één van deze tradities schrappen, welke zou dat dan zijn en waarom?

,,Niet! Kijk, ik houd niet van draaiorgelmuziek hoor, maar het is wel oer-Hollands. Carnaval en de Elfstedentocht heb ik ook niets mee. Dus omdat ik er niet gek op ben moet het maar verboden worden? Wat een onzin. Ik vind het juist mooi om mensen van zoveel verschillende dingen te zien genieten. Toevallig heb ik in de winkel een leuke poster hangen met een paar van die tradities erop.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!