Nieuwsoverzicht Ondernemen Vrouwen in de horeca: Carla Maessen
Vrouwen in de horeca: Carla Maessen
Zaterdag 12 maart 2016
Door Redactie
Carla Maessen (49) is deze week de gast in de rubriek Vrouwen in de horeca. Zij is directeur van de Keizerskroon. Dit hotel van de Bilderberg groep heeft gisteren na een verbouwing het vernieuwde restaurant feestelijk geopend.
Waarom heeft u voor de horeca gekozen?
,,Vanaf mijn veertiende wilde ik niet anders. Zorgen voor mensen op een gastvrije manier. Zo was het toen, zo is het nu. Ik heb voor Accor Hotels gewerkt en daarna voor Bilderberg. Ik ben vervolgens zeven jaar trainer geweest op hotelgebied, maar daarna begon het weer te kriebelen. En als ik het echte vak weer in wilde, dan kon dat alleen maar de Keizerskroon zijn.’’
Hoe lang bent u inmiddels directeur?
,,Nu tweeënhalf jaar. En daar ben ik erg blij mee. Ik kende de Keizerskroon van tien jaar geleden toen ik er als sales- en marketing manager werkte. Toen ik directeur werd wist ik dat er een verbouwing zat aan te komen, maar ik wist niet wanneer. Ik werk nu met een fantastisch team in een fantastisch pand.’’
Wat wil Bilderberg uitstralen?
,,Bilderberg Hotels onderscheiden zich van andere hotels door top eten en drinken. Daar besteden we heel veel aandacht aan. Daarnaast willen we toonaangevend zijn op het gebied van gastvrijheid. We are hospitality.’’
Gisteren, vrijdag 11 maart, is het verbouwde restaurant heropend. Waarom die verbouwing?
,,Omdat we mee willen gaan met de tijd. En niet alleen voor onze hotelgasten, maar ook voor de Apeldoorner. We willen van het imago af van een beetje stoffig, klassiek, stijf, een hoge drempel en duur. Ons restaurant is er voor iedereen die van goed eten en drinken houdt. Ik zou zeggen kom kijken en laat je verrassen.’’
Hoe belangrijk zijn voor jullie de gasten die niet in de Keizerskroon overnachten?
,,Heel belangrijk. Van maandag tot en met vrijdag is de Keizerskroon de locatie voor de relaties van Apeldoornse bedrijven. Ze slapen hier omdat het eten goed is en er een grote keuze is aan goede wijnen. Het percentage van de gasten die hier alleen komen om te eten bedraagt tussen de 15 en de 20 procent. Door ons restaurant te vernieuwen willen we dat percentage omhoog brengen richting de 40 procent.’’
Dat kun je alleen bereiken als ook jonge gasten trekt. Hoe doe je dat?
,,De leeftijdsgroep tussen de 25 en de 35 jaar zag je hier nog niet zo lang geleden niet. Dat was echt trekken. Maar dat is aan het veranderen. Dat doen we ook intern door jonge mensen in te schakelen. Een jonge stagiaire als Annabel Rosevink heeft taken in het restaurant. Zij straalt een informelere manier van gastvrijheid uit en dat willen we benadrukken. Dat doet ook de chef die uit de keuken komt om wat over de gerechten uit te leggen. Even in gesprek met de gasten. En de prijs speelt een rol. Vanaf 35 euro kun je hier prima eten. We noemen ons Kingstreet lounge & restaurant. Gezellig borrelen, een plank met heerlijke hapjes erbij en daarna aan tafel. Wat we nastreven is dat onze lounge de huiskamer van Apeldoorn wordt en ons restaurant op de shortlist staat van gezellig uit eten.’’
Kiezen uit een à la cartekaart met onder meer streekgerechten.
,,Ja. wij hebben geen keuzemenu’s. De streekgerechten slaan zeer aan. Mosterd uit Zutphen, kalfsvlees van Ecofields uit Wekerom, kaas van zuivelboerderij Den Hoek uit Wilp Achterhoek, forel van ’t Smallert uit Emst en voor de worst hebben we topslager Broekhuizen uit Dalfsen om maar een paar voorbeelden te noemen. Wat we bieden is een menukaart met een verhaal erbij.’’
Over naar de historie. De Keizerskroon verwijst naar het verblijf van tsaar Peter de Grote van Rusland in een Apeldoornse herberg waar nu het hotel staat. Zien we iets van die historie terug?
,,We hebben een replica van de kroon van de tsaar achter onze receptie. Verder is er een suite naar hem vernoemd. De suite die naar keizerin Sisi is vernoemd is een luxe kamer die met antiek is ingericht om te overnachten. Daar is veel belangstelling voor. We zijn trots op onze geschiedenis, maar we kijken vooral vooruit. Waarbij we de nadruk leggen op onze informele, niet stijve, chique formule.’’
Hoe zijn de banden met buurman Het Loo?
,,Met het museum zeer goed. Het interieur van de Sisi-suite is afkomstig van Het Loo. Dat mogen we lenen. En dan heb ik het over vier mooie stoeltjes, een canapé en een antieke spiegel. Daarnaast zijn we leverancier van het hof. Verder kan ik daar niets over vertellen. Alleen dat we het met heel veel plezier doen.’’
Bilderberg gunt haar directeuren speelruimte. Wat is uw handtekening?
,,Ik denk de persoonlijke aandacht voor de gasten. Ik ben een teamspeler. Met het team hebben we het concept voor het restaurant gemaakt. Met als thema’s: laagdrempelig, lokaal, gul en slow food.’’
Is uw carrière vanaf nu aan de Keizerskroon verbonden?
,,Nee. Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan. Ik vind wel dat mijn werk mij energie moet geven. Zolang ik dat uit mijn baan krijg, is het goed. Misschien is dat over enige tijd niet meer zo, maar wie weet ben ik hier over een kleine twintig jaar nog. Ik houd mij daar niet zo mee bezig.’’
Meer lezen over vrouwen in de horeca
Redactie
De redactie bestaat uit een eindredacteur, hoofdredacteur, fotografen en een aantal verslaggevers. Zij gaan geregeld op pad om verhalen te maken over onderwerpen die spelen in Apeldoorn. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw restaurant zijn, werkzaamheden aan een straat of dingen waar Apeldoorners graag hun verhaal over kwijt willen.
Berichten van Redactie
REACTIES