Lokale ondernemers maken graag gebruik van coronahulp

Donderdag 29 oktober 2020

Door Amrutha Mol

Helaas zitten we nog steeds in de coronacrisis. Hier hebben lokale ondernemers in Apeldoorn veel last van. Ze moeten de gebruikelijke winkelprotocollen aanpassen en het is vanzelfsprekend minder druk in de winkelstraten. De ondernemers kunnen niet werken zoals ze dat anders wel zouden kunnen doen. Hiervoor kunnen de ondernemers hulp aanvragen.

Hulp voor zelfstandig ondernemers

Als zelfstandig ondernemer kan je nu een tijdelijke overbruggingsregeling aanvragen. Deze regeling bestaat uit een tegemoetkoming voor levensonderhoud en een mogelijkheid voor het aanvragen van bedrijfskrediet tot maximaal 10.157 euro. Als je deze inkomensondersteuning al hebt aangevraagd kan je hem verlengen via dit formulier. Moet je de ondersteuning nog aanvragen dan kan dat hier.

Hulp voor bedrijven

Bedrijven kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. De geleende 10.157 euro moet wel terugbetaald worden. Je kan de lening voor bedrijfskapitaal aanvragen via het aanvraagformulier. En daarna kan je hem eventueel nog een keer aanvragen. Daarbij geldt dat de hoogte van beide leningen samen niet hoger dan 10.157 euro kan zijn. Daarnaast kan je uitstel krijgen van gemeentebelasting en waterschapsbelasting.

Werkgelegenheid

De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid zorgt voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Dit geldt tot eind juni 2021. Werkgevers hebben een inspanningsplicht om hun werknemers naar werk te begeleiden. De aanvragen hiervoor gaan via het UWV. Vanaf half november 2020 is aanvragen met terugwerkende kracht mogelijk voor de periode oktober tot en met december 2020. Meer informatie over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid vind je op de website van het UWV.

Bla Bla krijgt hulp

Theo Wiggers van Bla Bla maakt wel gebruik van de coronahulp die de gemeente aanbiedt: “Ik heb gebruik gemaakt van de TOG-regeling: 4000 euro in verband met de BV en de NOW1-regeling: personeel en loonkosten. In de eerste golf kreeg ik de TOG regeling en de NOW1 regeling. We zijn daarmee super goed geholpen als ondernemers. Wat de gemeente nog wel extra kan doen is de stad aantrekkelijk houden en hopelijk niet meer strengere regels opleggen.”

Ik voelde geen drempel om de hulp aan te vragen.

Theo heeft niet gevraagd om de hulp, maar geeft wel aan dat het fijn is om er gebruik van te maken. “Ik voelde geen drempel om de hulp aan te vragen”, meldt Theo. Hij gaat verder en zegt: “Ja, ik heb wel wat aan de hulp die geboden wordt. Het is toch fijn dat het er is.” Op de vraag of de coronacrisis merkbaar is in zijn portemonnee zegt Theo: “Heel iets, maar niet zorgwekkend. Ik eet geen boterham minder, kan nog normaal boodschappen doen en heb geen mensen hoeven ontslaan.” Wel heeft Theo een aantal dingen anders aangepakt: “De reguliere coronamaatregelen gelden in de winkel: desinfectie spray, looproutes, 1,5 meter afstand enzovoorts. Daarnaast proberen we positief te blijven.”

Sandmann gebruikt tegemoetkoming

Paul Mol van Sandmann Optiek maakt ook gebruik van de tegemoetkoming die de gemeente aanbiedt. Hij zegt hierover: “Momenteel maken wij geen gebruik meer van de tegemoetkomingen, maar in de eerste golf deden we dat wel en we hebben in de eerste fase de NOW-regeling aangevraagd en gekregen en de TOG regeling ontvangen.” Hij is wel blij met de hulp: “Erg fijn dat wij gebruik kunnen maken van deze hulp waardoor de eerste nood is opgelost en we werknemers “gewoon” konden blijven uitbetalen ondanks de sterk teruglopende omzet.” De gemeente kan financieel gezien niet zoveel betekenen voor deze onderneming: “Misschien iets meer bezoek van wethouders of medewerkers gemeente ten tijden van de crisis. Gewoon een luisterend oor. Qua financiën is het voor de gemeente moeilijk om bij te dragen.”

Wij wilden hulp om  de eerste klappen financieel op te vangen.

Het was voor Paul geen drempel om hulp aan te vragen: “Wij wilden hulp om  de eerste klappen financieel op te vangen en wel de lonen te kunnen betalen. We hebben wel echt wat aan de hulp.  Het helpt ons om de crisis door te komen.” Wat merkt Paul van deze crisis in zijn portemonnee? “Privé was de coronacrisis niet direct merkbaar in de portemonnee. Als de eerste golf langer had aangehouden denk ik zeker dat we privé het zouden merken. We hebben ons eigen salaris als ondernemers tijdelijk opgeschort. Maar ik ben al lang blij dat ik geen medewerkers heb hoeven ontslaan.”

Wel heeft Sandmann een aantal zaken anders geregeld: “Zaken die we anders regelen: per situatie die zich voordoet anticiperen, huur per maand betalen in plaats van kwartaal, personeel veel informeren omtrent de veranderende situaties en financiële beslissingen afwegen. Paul zou nog wel wat hulp willen en zegt: “Zeker zou ik nog hulp willen, maar die is er ook. In dit stadium is hulp niet nodig, omdat de omzet vanaf juni weer is genormaliseerd en hebben we een stuk kunnen inhalen qua achterstand. Maar misschien nog wat praktische ondersteuning en eventueel hulp bij huurondersteuning.”

Crea-art redt het wel

Lex Kleinbussink van Crea-art klinkt erg optimistisch. Hij heeft in de eerste golf hulp aangevraagd maar heeft dit nu niet meer: “In de eerste golf kreeg ik loonsubsidie, maar nu heb ik verder geen hulp. Wel vind ik het goed dat er hulp is voor de mensen die het nodig hebben, maar wij hebben het niet nodig. Wat we wel nodig hebben is een gemeente die de binnenstad publieksvriendelijker maakt en het publiek op doordeweekse dagen wat meer naar de stad toe trekt.”

De hulp is ook niet nodig voor ons dus dat scheelt.

Lex merkt namelijk wel dat er door de coronacrisis minder inkomen is: “Er zijn minder mensen in de stad en dus ook minder klanten. Dat betekent ook dat we minder inkomen hebben. Het voordeel is wel dat mensen nu meer thuis knutselen en de spullen bij ons komen halen. Daar halen we de omzet vandaan. Ik kan dus nog wel normaal eten zoals anders en normaal boodschappen doen en heb nog geen mensen hoeven ontslaan.” Net als veel andere winkels heeft Lex ook coronamaatregelen in de winkel genomen, maar waarom wil Lex geen hulp van de gemeente? “Ik kom niet in aanmerking voor de hulp, dus daarom krijg ik deze niet. De hulp is ook niet nodig voor ons dus dat scheelt. Het enige wat de gemeente voor mij kan doen, is de binnenstad toegankelijker maken voor publiek.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!