Nieuw pand: laatste kunstje van Theo Wiggers

Vrijdag 6 september 2019

Door David Levie

Hij spreekt vol overtuiging van zijn laatste kunstje. Maar met Theo Wiggers weet je dat nooit helemaal zeker. De Apeldoornse ondernemer gaat in ieder geval met zijn kledingzaak Bla- Bla Deluxe aan de Korenstraat verhuizen naar een veel groter pand, een eindje verderop in dezelfde straat. Daar waar ‘Eigen’ en ‘Loft’ het in een recent verleden niet wisten te redden ziet Theo Wiggers volop mogelijkheden. Hij gaat begin volgend jaar eerst slopen, dan bouwen en vervolgens inrichten. Tegen het voorjaar hoopt hij op de nieuwe locatie zijn verse zomercollectie te kunnen presenteren.

Wat er met het pand gaat gebeuren van waaruit Bla-Bla Deluxe momenteel actief is ligt nog in de schoot van de toekomst verborgen. Maar wie weet heeft Wiggers daar straks wèl concrete ideeën over. Mocht hij dat ook nog gaan huren, dan groeit zijn Apeldoornse imperium uit naar 5 fysieke winkels en een webshop. En dat bijna allemaal aan zijn zo geliefde Korenstraat. Alleen Bla-Bla Classics is gevestigd aan de Hoofdstraat. Om de hoek, dat dan weer wel.

Plezier

Wat bezielt Theo Wiggers in hemelsnaam nu de retail (detailhandel) in het algemeen en kleding in het bijzonder moeten knokken voor lijfsbehoud? ,,Ja, dat vragen wel meer mensen zich af. Het is ook vrij uitzonderlijk dat de verschillende Bla-Bla’s in één stad gevestigd zijn. Maar het is ook de kracht. We kunnen mensen die in één van onze winkels komen doorverwijzen. Want ze zijn allen verschillend van karakter.”

,,Bovendien is ondernemen mijn passie, mijn hobby en mijn werk”, vervolgt hij. ,,Ik moet nog steeds werken voor mijn boterham en als dat kan wil dat nog wel een jaar of 10, 15 volhouden. Ik beleef er plezier aan. En aan de 20, 25 mensen die in de verschillende winkels werken. Een geweldig team zonder wie ik dit niet allemaal zou kunnen doen. Mensen die al jaren bij ons zijn. Waar ik een band mee heb. In de afgelopen tijd zijn er ooit 7 weggegaan, maar ze zijn allemaal weer teruggekomen.”

En dan is er nog een reden: De komst van Peter Rijkers met Oxener. ,,Ik weet dat het in de straat niet allemaal fantastisch gaat, ik hoef maar naar de overkant te kijken, maar ik kijk liever naar de mooie dingen die hier óók gebeuren. Ook Peter Rijkers heeft het gedurfd om de stap naar de Korenstraat te maken met een Apeldoorns bedrijf dat een historie heeft. Dat inspireert mij, geeft me een goed gevoel.”

Team

,,Dat goeie gevoel geeft mij niet alleen ons team, maar ook mijn familieleden die daarvan deel uitmaken. Mijn partner Jacqueline werkt mee, mijn dochter Niquelle, mijn zus Inge doet fulltime de boekhouding en mijn broer René niet te vergeten. Hij leidt één van de vestigingen. En dan is er nog mijn zoon Roy. Hij ontwerpt kleding, sweaters en t-shirts. Die gaan als een speer. Ach, je doet het allemaal samen. Je werkt dicht bij elkaar. Dat is ook de reden dat ik nooit in een andere stad ben begonnen of dat ik me op franchise heb geworpen. Ik ben geen directeur die achter een bureau gaat managen. Ik heb wel een bureau, maar geen computer. Ik ben een man van de werkvloer, die graag een praatje maakt met de mensen. Sommigen ken ik al jaren, ze komen nu met kinderen. Al die dingen geven mij nog zoveel voldoening.”

Theo schakelt over naar de aanstaande verhuizing. Van 80 vierkante meter naar 200. Een nieuwe, rechte pui, een eigentijds interieur en een diepe tuin die hij graag wil benutten. Al met al een geweldige investering voor wat nu nog een huurpand is. Maar Theo houdt het niet voor onmogelijk dat hij zich over vier, vijf jaar eigenaar noemen. ,,Dat is één van de opties en niet meer dan dat”, zegt hij voorzichtig.

Hoe dan ook, een mooie plek voor een modeshow, een herenavond met een pilsje of even uitpuffen na of tijdens het winkelen met een glaasje wijn of een potje bier. ,,Neeee! Beslist geen horeca. En zeker geen broodjes. Ik ga mijn vrienden die hier in de horeca hun boterham moeten verdienen toch geen concurrentie aandoen? Als je in een andere stad een zaak opent zou je daaraan kunnen denken, maar in Apeldoorn absoluut niet.”

Nek uitsteken

Werken, zijn nek uitsteken. Maar nimmer met de borst vooruit. En als het moet is hij niet te beroerd om zijn handen vies te maken. Echt handig is hij niet, maar slopen kan Theo als de beste. Straks tijdens de verbouwing probeert hij met zijn vaste mensen zoveel mogelijk zelf te doen. Als MTS’er met een diploma bouwkunde op zak tekent hij zelf voor het ontwerp.

Of hij nog wat kwijt wil? ,,Zeker wel. Ik ben opa geworden en dat vervult mij met trots. Een kleinkind is fantastisch. Dinsdag opa-dag. Er is meer dan werken. Geld verdienen heeft me nooit zoveel geïnteresseerd. Dat is nooit mijn drijfveer geweest. Gelukkig zijn wel. Kijk, het gaat met Bla-Bla relatief goed. Want het gaat in deze branche niet goed. Snap je? Maar dan ga je niet bij de pakken neerzitten. Ik pak liever an. Mijn laatste kunstje, Bla-Bla de luxe? Ja, hou het daar maar op. Verder kijk ik even niet. Wel zo rustig voor het thuisfront.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!