Help de bevolking van Oekraïne

Nieuwe formule: groot terras tegen over de Mac

Maandag 2 mei 2016

Door Redactie

De Apeldoornse binnenstad krijgt er een mega-terras bij. Op het voormalige PGEM-terrein tegenover MacDonalds gaat Arnoud van Walchren met ingang van 6 mei, de dag van de tijdrit in de Giro, op de langgerekte braakliggende groenstrook van start. Slaagt hij op die dag voor zijn ’examen’, dan ligt een vergunning voor hem gereed en krijgt het terras tot aan de herfst de naam ‘Urlaub’ mee.

Van Walchren heeft naar zijn zeggen een deal kunnen sluiten met zowel de eigenaar van het terrein Frank van Berlo als de gemeente Apeldoorn. Alles draait om een zelfbedieningsterras dat vanuit een voormalige VAD-bus van drankjes wordt voorzien. Nu nog is die bus roze, in de nabije toekomst mogen graffitikunstenaars zich van de terrasexploitant op het voertuig uitleven. Ook aan eten is gedacht. ,,Al gaan we dat niet zelf doen’’, aldus Van Walchren. In het dagelijks leven bestiert hij met zijn zakenpartner Marcel Nijhof het hippe Klein Berlijn aan de zuidelijke kant van de Hoofdstraat. Van Walchren laat wekelijks een andere foodtruck op het terras voorrijden om de culinaire diversiteit te waarborgen. ,,We beginnen in het kader van de Giro met een pastafiets.’’

Het braakliggende terrein dat voor een deel als parkeerplaats is ingericht is al jaren in de ogen van veel Apeldoorners een smet op de stad. ,,Het wordt dan ook hoog tijd dat we van die onaantrekkelijke strook iets moois gaan maken’’, zegt Van Walchren die de indeling zelf heeft ontworpen. Plantenbakken , sfeervolle verlichting en een podium (geen versterkers) maken deel uit van de inrichting. Naast koffie en thee – het terras gaat al tegen een uur of negen in de ochtend open – schenkt de exploitant bier, wijn en fris. Zo tegen de klok van 22 uur is het uit met de pret.

Van Walchren wil vooral gastvrijheid uitstralen. ,,Wie hier komt mag van mij de tijd vergeten. En we komen echt niet bij de mensen of ze nog iets willen drinken. Als ze dat willen, komen ze wel naar de VAD-bus, die we trouwens in Maastricht van een toneelvereniging hebben gekocht.’’.

Van Walchren en Nijhof startten eind 2015 met Klein Berlijn. Onlangs zijn ze naast lunches ook begonnen met diners. ,,Lekker eten, leuke mensen, een nieuw concept. En dat slaat aan, ook bij groepen.’’ De jonge ondernemer (28) zegt een tikkeltje nerveus te zijn. ,,Ik heb in de horeca in veel restaurants ervaring opgedaan. Koken is echt mijn ding. Met een terras treed ik buiten mijn comfortzone. Ik vind het heel erg spannend.’’

Foto’s: Peter Vroon

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over ondernemen

1 REACTIE

Roelof Rump

Roelof Rump 2 mei 2016 om 14:17 uur

al is het maar voor morele steun, ik ga er wat drinken

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Elke maandag ons nieuws in de mail?