Vrouwen in de horeca: Annika van Kruijssen

Zaterdag 25 juni 2016

Door Ben Eggermont

Onder het dak van de belevingswinkel ’t Achterhuus aan de Molencatelaan 4a in Ugchelen bestiert Annika van Kruijssen ´t Koffiehuus sinds april van dit jaar. Een veelzijdige gelegenheid voor een bakje koffie met, een high-tea, een kinderfeestje of een lunch.

Hoe kwam je op het idee om een koffiehuis te beginnen?
,,Via een vriendin kwam ik te weten dat ’t Achterhuus op zoek was naar iemand met horeca-ervaring. Ik ben al zo’n 17 jaar werkzaam in de horeca. Ik heb gewerkt in restaurants, lunchrooms, bars en cafés. Ik heb altijd al gezegd als ik ooit voor mezelf begin, dan doe ik dat het liefst in Ugchelen.’’

Is voor jou het shop-in-shop concept een goede formule?
,,Absoluut. Je bent zelfstandig ondernemer die samen met de anderen een geheel nieuwe beleving wil creëren. Je werkt samen, wisselt ideeën uit en samen sta je sterk.”

Je bent nu bijna 3 maanden open. Loopt het naar verwachting?
,,Ja. Boven verwachting. De mensen weten de zaak inmiddels wel te vinden. De high tea is een enorm succes, de lunch loopt goed en vorige week waren de eerste vakantiegangers uit Limburg en Den Haag er al. En de vakanties moeten nog beginnen.”

De naam ’t Koffiehuus is uiteraard bewust gekozen. Wat wil je daarmee zeggen?
,,Toen ik het plan schreef moest er ook een naam komen en dat werd al gauw ’t Koffiehuus. Het paste helemaal bij de naam ’t Achterhuus. We proberen sfeer uit te stralen. We, Annika, Miranda en Sandra van ‘t Achterhuus, kunnen het goed met elkaar vinden. We zitten echt op één lijn.’’

Waar komen de mensen voor?
,,Ik heb de zaak volledig naar eigen inzicht ingericht. Overal komen antieke spulletjes en sfeervolle meubeltjes vandaan. Ik wist precies wat ik wilde. Zoveel mogelijk verse producten en die zelf maken. Het huiskamergevoel, met de voeten op de stoel. We hebben ruimte voor zo’n 30 mensen binnen en nog zo’n 10 op het terras. Deze zomer nog zijn er plannen om het terras flink uit te breiden.”

Maak je nog dingen zelf of koop je alles in?
,,We maken bijna alles zelf.  Deze week is dat rabarbertaart met met rabarber uit eigen tuin. De inkopen doe ik zoveel mogelijk bij lokale leveranciers. De koffie bijvoorbeeld komt van een kleine branderij aan de Molenberg 1 in Lieren. Als de bonen worden gebracht zijn ze nog warm en het is  heerlijke koffie .’’

Openingstijden?
,,We zijn open van 09:00 uur tot 17:30 van dinsdag tot met zaterdag en ook de koopavond op vrijdag. Zondag en maandag zijn we dicht.”

Doe je alles alleen of zijn er hulptroepen?
,,Ik heb nu mijn dochter Demy die af en toe bijspringt. Ze doet het heel goed. Voorlopig doe ik het verder nog alleen.”

Staan er nu nog plannen op stapel?
,,Op korte termijn willen we het terras vergroten. Verder willen we het menu verder uitbreiden met uitsmijters en soepen. Binnenkort staat de ijskoffie op de kaart en nieuwe recepten voor gebak liggen klaar.”

Hoe ziet ‘t Koffiehuus er over 5 jaar uit?
,,Niemand kan vooruit kijken, maar de ambitie is er! We hopen over 5 jaar een goedlopende zaak in Ugchelen te hebben en wie weet een tweede zaak in een Hanzestadje als Doesburg, Elburg of Kampen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over vrouwen in de horeca

ONDERWERPEN

Portretten Vrouwen in de horeca

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!