Vrouwen in de horeca: Bianca en Rita

Zaterdag 9 april 2016

Door Redactie

Gerard Oltmans

Hotel Zenzez aan de Canadalaan 26 scoort hoog op de lijsten van hotelsites. De 9.1 op Booking.com en de aanbeveling van onder meer Michelin (2016) spreekt boekdelen. Het restaurant (ook geopend voor niet-hotelgasten) opereert geheel zelfstandig onder de vleugels van het duo Bianca Mezach en Rita Chaillet. Ze maken alles zelf en hun culinaire prestaties mogen verrassend worden genoemd. Pakjes, blikjes en potjes blijven buiten de deur. Voor veel Apeldoorners zijn de twee echter grote onbekenden.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
,,Via het hotel. Wij waren op een gegeven moment van mening dat er meer in zat dan een lunch alleen. We zijn met de eigenaren Paul en Matthijs om de tafel gaan zitten en zo is een half jaar geleden de constructie ontstaan dat wij het restaurant runnen. Wij werken dus niet meer voor een baas, maar voor onszelf.’’

Waar moeten jullie het van hebben? Van hotelgasten of Apeldoorners die van lekker eten houden?
,,Dat is ongeveer fifty-fifty. Hotelgasten, waaronder de buitenlandse, vinden het prettig dat ze in hun hotel nu ook kunnen dineren. Die voorziening was er eerder niet. We merken dat er een duidelijke, stijgende lijn zit in het bezoek van mensen die hier niet logeren. Toch zijn er nog heel veel Apeldoorners die niet weten dat wij naast lunches en high tea’s ook diners verzorgen. Dat ligt voor een deel ook aan ons. Sociale media worden steeds belangrijker voor je naamsbekendheid en daar mogen we wel wat meer aan gaan doen. Maar ook mond-tot-mond-reclame doet zijn werk. Onze gasten zijn meestal heel tevreden.’’

Jullie koken creatief en houden een drie gangenmenu betaalbaar.
,,Dat is heel fijn om te horen. We vinden het ook heerlijk om onze gasten in de watten te leggen en ze het gevoel te geven dat er speciaal voor hun wordt gekookt. Wij koken met liefde. Die liefde komt tot uiting in de pan. We maken alles zelf. Tot de koekjes bij de koffie toe. Dat is onze kracht. Zijn er mensen met een allergie, dan horen we dat graag een dag van tevoren. Dan kunnen we daar nog beter op inspelen.’’

Naast de high tea prijkt er ook een high wine en een high beer op de kaart. Dat laatste zie je zelden.
,,Wij combineren de gerechtjes met de thee, wijn of bier die we schenken. Alle gerechten komen uit onze keuken. Vers gemaakt. Bij bier serveren we dus andere gerechten dan bij wijn. We hebben diverse bieren in huis. Waaronder Palm en de Veluwse Schavuyt.”

Jullie doen in de keuken heel veel dingen samen, handelingen overlappen elkaar en jullie kunnen elkaar waarnemen. Maar wat zijn nu jullie specifieke, sterke kanten? 
Bianca: ,,Ik heb een horeca-achtergrond. Van huis uit meegekregen. Ik kan heel goed organiseren, plannen en de borden opmaken. Er schilderijtjes van maken. Braden doe ik ook graag.’’
Rita; ,,Ik heb naast een passie voor koken een culinaire achtergrond. Ik heb bijvoorbeeld een aantal boekjes geschreven en heb best wel veel productkennis. Ik ben goed in recepturen en het maken van jams en chutney’s. En ik bak heel graag. Tussen ons was meteen een click. We kunnen goed samenwerken en we zijn ook nog eens aanvullend.’’

Hoe zit het met het gebruik van streekproducten?
,,Die worden steeds belangrijker. Mensen vinden het ook fijn als je er wat over vertelt. Waar de producten vandaan komen. We willen er ons ook nog meer op gaan toeleggen. Veel van die producten zijn biologisch. Dat past bij onze manier van koken.’’

Wat vinden jullie een uitzonderlijk mooi streekproduct?
Rita: ,,De Veluwe heeft veel te bieden. Ik ben zelf in Lunteren geweest op de biologische kaasboerderij van de Remeker. Dat is een kaas die van de melk van Jersey koeien wordt gemaakt. Die koeien geven een extra vette melk. Dat levert een heerlijke kaas op.’’

Waar gaan jullie zelf graag uit eten in Apeldoorn?
,,Roma aan de Hoofdstraat. Je eet er lekker en de sfeer is heel prettig. En Sizzles. Die kleine amuses tussendoor. Heel inspirerend ook.’’
Rita; ,,Ik ga met het gezin niet zo heel vaak uit eten, maar ik wil ook graag het Indiase restaurant Moon Sky aan de Hoofdstraat noemen. Gezellig, aardige mensen en heerlijk eten.’’

Jullie zitten nu ‘verstopt’ in een hotel. Denken jullie wel eens aan een eigen pand waarin jullie restaurant gevestigd is?
,,Voorlopig is dat niet aan de orde. Aan de andere kant sluiten we niets uit. We zitten op dezelfde lijn, we willen verrassen, houden van een huiselijke sfeer, gaan voor goede smaak en zijn beiden gepassioneerd. Dus: wie weet.’’

Nog wensen?
,,Ons restaurant mag nog wel wat bekender worden. Er zijn zoals gezegd nog te veel Apeldoorners die hier niet komen. Maar als je ziet dat we pas een half jaar bezig zijn, dan mogen we absoluut niet klagen.’’

Meer informatie: www.zenzezhotelandlounge.nl

ONDERWERPEN

Portretten Vrouwen in de horeca

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over vrouwen in de horeca

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?