Vrouwen in de horeca: Gon Bakker

Zaterdag 27 augustus 2016

Door Redactie

Aan de Ugchelseweg nummer 70, op de hoek van de Ugchelsegrensweg ligt het café ‘Back in Town’. Gon Bakker runt hier sinds 1990 met haar man Toon het café,  een populaire plek voor menigeen in Ugchelen.

Wat heb je allemaal gedaan voor je dit café bent begonnen en hoelang zit je al in het vak?
,,Ik heb de detailhandschool gedaan en daarna heb ik bij mijn ouders gewerkt die hadden een camping- en caravanzaak annex sportzaak. Met de verhuizing naar de Deventerstraat ben ik daar gestopt. Ik ben toen bij mijn broer in het cafetaria begonnen, nog zes jaar op de markt gestaan met brood, koek en banket. Ik heb nu 26 jaar het café.”

Hoe is het zo gekomen?
,,We werden destijds door de verhuurder benaderd met de vraag of we het bestaande café wilde voortzetten. Toon had jarenlang het café ‘Toontje’s Corner’ in Ugchelen gehad, is daarna wat anders gaan doen en in 1990 zijn we samen weer begonnen onder de naam ‘Back in Town’, terug van weggeweest en dat is het gebleven tot op de dag van vandaag.”

Hoe zou je je klanten willen omschrijven die jullie zaak weten te vinden?
,,Gewone mensen, in de loop der jaren is dat wel anders geworden door gewijzigd uitgaansgedrag en de invloed van het rookverbod. Ook het drinkverbod voor jongeren heeft er wel mee te maken. We leggen ons wat meer toe op het organiseren van feesten en partijen.”

Wat is voor jullie het belang van de sociale media. Lust of last?
,,Ik doe dat zelf niet, Toon regelt alles met de website en Facebook, heb ik er geen kaas van gegeten. Dagelijks werkt hij dat bij, als er weer spareribs zijn zet hij dat erop, maar niet te lang van te voren, dat werkt niet. De mensen reageren er wel op. En het is wel belangrijk.”

Wat maakt jullie zaak nu speciaal, waar komen de mensen voor als je dat vergelijkt met anderen?
,,We hebben hier wekelijks drie biljartclubs en 3 dartclubs over de vloer. Ikzelf doe mee met darten en Toon speelt een aardig potje biljart. We doen verder jaarlijks mee aan de kunstroute en iedere twee jaar aan de Theaterstraat, dit jaar op 24 september. Je kunt Toon ook inhuren met TOONTJE’s Drive-in Discotheek. Dat doet hij al 40 jaar.”

Kun je bij jullie ook eten?
,,Jazeker, we hebben spareribs, saté, heerlijke schnitzels, bal gehakt, allemaal uit eigen keuken. Voor groepen en partijen is van alles mogelijk. Vaak een buffet.”
Hoeveel uur werk je in de week en hoe bewaar je de balans tussen werk en privé?
,,We zijn 6 dagen in de week open van 16:00 tot 24:00 uur en in de weekenden van 14:00 tot 01:00, dinsdag zijn we gesloten. Dat is zo’n 80 tot 90 uur per week. Balans tussen werk en privé houd ik me niet zo mee bezig. Daarnaast doe ik nog van alles, waaronder verzamelen zwerfvuil in het dorp, inmiddels met een groep van zo’n 40 mensen. We maken de sprengen schoon en jaarlijks bakken we oliebollen. De Europaweg heb ik geadopteerd, zoals met heel veel straten in Ugchelen is gebeurd.”

Doe je het in je eentje. Of heb je als het nodig is nog hulp?
,,We doen het al 26 jaar al met zijn tweeën. Ik houd het café draaiend en Toon doet de inkoop, de administratie en website e.d. En het gaat prima zo.”

Wie is verantwoordelijk voor de manier waarop het café is ingericht?
,,We huren het pand dus ben je beperkt in wat je kunt doen. Ik wil de sfeer van een huiskamer hebben waarin de mensen zich thuis voelen. In de loop der jaren zijn de smyrna kleedjes en schilderijtjes verdwenen voor frissere kleedjes en leuke dingen aan de muur. Toon verzameld Eendjes (red. autootjes, geen bad eendjes) die staan uitgestald in de zaak.”

Tot slot, hoe ziet het café er over 5 jaar uit?
,,We willen gewoon doorgaan op de manier waarop we het nu bezig zijn, over 4 jaar bestaan we dan 30 jaar en dat willen we dan groots gaan vieren, zoals we dat ook hebben gedaan met het 10- en 20-jarig jubileum. Dus op naar de 30.”

  

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over vrouwen in de horeca

ONDERWERPEN

Portretten Vrouwen in de horeca

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?