Vrouwen in de horeca: Ilvia en Lea Piek

Zaterdag 2 april 2016

Door Ben Eggermont

Gerard Oltmans

De zussen Ilvia en Lea Piek runnen samen met Lea’s echtgenoot Jesse Restaurant No. 15 en Hotel Hoog Soeren en zijn vandaag de gast in de serie ‘Vrouwen in de horeca’.

Hoe komen 2 zussen in de horeca terecht?
,,Op 8 april 1966 huurden onze ouders afkomstig uit Haarlem, het hotel. Dit is dus volgende week vrijdag precies 50 jaar geleden. Tijd voor een klein feestje.”

De zusjes groeiden op in Hoog Soeren, bezochten daar de lagere school en vonden later hun werkkring buiten het bedrijf van hun ouders. Vader zei: ‘Ga eerst maar eens buiten kijken’. Ilvia kwam via een tandartspraktijk toch in de horeca terecht, Lea vond na het kappersvak ook haar weg naar de horeca. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In de jaren negentig namen ze het bedrijf geleidelijk over van hun ouders. Samen met Lea’s echtgenoot Jesse vormen ze nu de leiding van het bedrijf.

Wat is er zoal veranderd in de loop der jaren?
,,Toen we in de jaren negentig het roer overnamen, had het hotel een gedateerde en oubollige uitstraling, tapijt op de vloer, allemaal kleedjes, overal borden, hertengeweien en schilderijen aan de wand en donkere groene plafonds.”

Tijd voor verandering dus, in de loop van de jaren heeft het hotel langzaamaan een volledige metamorfose ondergaan van een ‘oubollige tent’ tot een trendy eigentijdse plek. De van oorsprong 24 kamers met gedeelde badkamer werden omgevormd tot 12 kamers voorzien van moderne faciliteiten die je van een hotel mag verwachten. De bouwkundige kennis van Jesse kwam daarbij zeer goed van pas. De kleedjes en borden verdwenen uit het restaurant, vloerbedekking werd vervangen door een mooie houten vloer, de donkere kleuren verdwenen en maakte plaats voor licht en ruimte.

Weten de mensen jullie te vinden?
,,Door de jaren heen hebben we een min of meer vaste kring van gasten opgebouwd die regelmatig terugkeren. Zelfs de kinderen die hier in het verleden met hun ouders kwamen, weten ons te vinden en snuffelen in de gastenboeken naar de reacties van hun ouders. Om het Apeldoornse publiek weer naar Hoog Soeren te krijgen organiseren we sinds kort ook muziekoptredens in het restaurant. Wilco Stronks heeft hier al meerdere malen opgetreden en het werkt steeds meer Apeldoorners weten weg naar ons te vinden. We zijn ook aangemerkt als een officiële trouwlocatie, een medewerker van ons was de eerste die bij ons is getrouwd. Echt speciaal.”

Verder vervullen ze een soort mini-vvv functie, ze verstrekken informatie over de omgeving, wandel- en fietskaarten en zijn de vraagbaak voor elke gast.

Twee (eigenlijk drie) kapiteins op één schip, werkt dat wel?
,,Onze samenwerking verloopt uitstekend, iedereen heeft zo zijn sterke punten en waar nodig vullen we elkaar naadloos aan.”

Lea is de creatieveling die neemt de inrichting en de aankleding voor haar rekening, het bouwkundige brein Jesse zorgt ervoor dat het hotel in een uitstekende conditie blijft, het pand dateert uit 1931 en heeft dus permanente zorg nodig. Ilvia richt zich meer op het hotel en doet verder doet ze alles wat nodig is.

Waarom de naamswijziging ‘Restaurant No. 15’?
,,Vorig jaar hebben we deze naamsverandering doorgevoerd om het restaurant deel los van het hotel te positioneren. Over het algemeen waardeert men de combinatie hotel/restaurant niet zo positief, daarom profileren wij nu ons restaurant sterker en los van het hotel. Tegelijk met de naamsverandering hebben we ook de kaart grondig onderhanden genomen met focus op duurzaamheid en streekproducten. Het werkt.”

50 jaar is niet niks, hoe wordt dit gevierd?
,,Volgende week vrijdag is het 8 april en hebben we ’s morgens om 10 uur een herdenkingsfeestje voor alle inwoners van Hoog Soeren met koffie en een traktatie, de burgermeester komt ook langs om het jubileumboekje dat we zelf uitgeven, in ontvangst te nemen. ’s Avonds is er nog een bijeenkomst met relaties. Ook komt er nog een artikel, het eerste familieportret, in de Apeldoornse glossy ‘Eigen’.”

Hoe kijken jullie naar de toekomst?
,,We hebben alles nu goed op de rit, het loopt goed en we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Belangrijk is dat het pand in goede conditie wordt gehouden.”

Lea’s dochter loopt binnenkort stage binnen het bedrijf, maar wil zichzelf verder ontwikkelen in de richting van de mode. Ilvia’s zoon heeft enkele jaren geleden de hotelschool afgerond, maar plannen om in het bedrijf te stappen zijn er (nog) niet, eerst maar eens buiten kijken, net zoals zijn moeder heeft gedaan.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over vrouwen in de horeca

ONDERWERPEN

Portretten Vrouwen in de horeca

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!