Weer leven in de brouwerij van proeflokaal Het Achterom

Vrijdag 3 februari 2017

Door David Levie

Na een halfjaar van stilstand is er letterlijk weer leven in de brouwerij van proeflokaal Het Achterom. In de ketel aan de Mariastraat wordt weer bier gebouwen dat in het proeflokaal wordt geconsumeerd. Met dank aan een handjevol amateur-brouwers die in de bijkeuken van een huis in de Parkenbuurt met het geestrijk vocht experimenteren. Valt het brouwsel in de smaak, dan gaat het recept naar Het Achterom. Er is zelfs de mogelijkheid om bij hoge uitzondering een dergelijk bier aan de professionele Apeldoornse micro-brouwerij De Vlijt te slijten. De banden tussen café en brouwerij zijn heel kort.

Brouwerij de Vlijt heeft Het Achterom namelijk geheel overgenomen. In het verleden moest er teveel geld bij. De directie van de Vlijt heeft van Het Achterom een bedrijf gemaakt dat winst moet maken. Jan Brouwers, de geestelijke vader van zowel het Achterom als De Vlijt heeft zich zakelijk teruggetrokken. Wel blijft hij als adviseur aan de Vlijt verbonden.

Jan Brouwers is ook één van de liefhebbers die in het laboratorium van Het Achterom actief zijn. Met onder anderen Dolf Sijbesma die zijn bijkeuken in de Parkenbuurt aan de brouwers ter beschikking stelt en Wijnand Lammers die echt verstand van bierbrouwen heeft. Daar in dat voorportaal dat is omgedoopt tot Dolfinarium experimenteren de heren met diverse bieren. Van Kölsch tot stout en winterbok. Per poging levert dat 30 liter op. Kan het bier door de beugel, dan is Het Achterom aan de beurt. De ketel daar is goed voor 250 liter. Het gebottelde bier van het Dolfinarium is niet te koop en alleen voor eigen gebruik geschikt, in Het Achterom gaat het in vaatjes voor de tap. Vooralsnog richten de heren zich op zogenoemd Koningsbier. De verjaardag van de Koning is immers in zicht. Dat bier moet eind maart geschikt zijn voor consumptie. En wie weet ziet De Vlijt er brood in.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!