Apeldoorn bezuinigt op zichzelf

Dinsdag 31 augustus 2010

Door Niels Kater

Het stadhuis gaat in de toekomst minder vaak open. Ook moeten inwoners van Apeldoorn langer wachten op de aanvraag van bijvoorbeeld vergunningen. Dat blijkt uit de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders.

Het gaat al een paar jaar economisch erg slecht met Apeldoorn. De komende tijd moet er jaarlijks 30 miljoen euro bezuinigd worden. Dat doet de gemeente voornamelijk op zichzelf. Zo’n 150 ambtenaren moeten verdwijnen, maar er vallen geen gedwongen ontslagen.

Ook bezuinigt de gemeente op duurzaamheid. De komst van een gemeentelijk energiebedrijf is daarmee onzeker geworden. De gemeente zal zich volgens wethouder Fokko Spoelstra in ieder geval niet bezig gaan houden met de dagelijkse leiding van zo’n bedrijf. Wel hoopt hij dat andere partijen enthousiast zijn over het idee en de kar willen gaan trekken.

Verder wordt er bezuinigd op de lokale omroep. De subsidie voor de nieuwe licentiehouder zal tot een minimum worden beperkt. Dat betekent volgens de gemeente minder kwantiteit en minder kwaliteit.

De gemiddelde burger zal -in eerste instantie- nog weinig merken van de bezuinigingen. De woonlasten zullen niet toenemen, zo belooft wethouder Spoelstra. Wel moet er nog eens 13 miljoen per jaar extra worden bezuinigd en dat betekent dat het onvermijdelijk is dat er ook in het subsidiepakket wordt gesneden.

De gemeente vraagt de inwoners van Apeldoorn om mee te denken over de bezuinigingen. Wat kan minder en wat niet? Iedereen kan inspreken of zijn mening geven tijdens een speciale hoorzitting op 23 september. Wie daar interesse in heeft kan op de site van de gemeente nalezen hoe dat moet.

Apeldoorn Direct hoort graag je mening! Laat hieronder weten waar de gemeente op kan bezuinigen en waarop absoluut niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over politiek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!