Coffee Pitch Apeldoorn: De politiek aan het woord

Dinsdag 25 februari 2014

Door Frank Morhee

Peter Vroon

Afgelopen vrijdag vond in het ACEC gebouw een nieuwe editie plaats van de Coffee Pitch Apeldoorn. In deze editie was de politiek aan het woord. De aanwezige politieke partijen kregen twee minuten de tijd om te vertellen wat zij voor ondernemend Apeldoorn (gaan) betekenen.

De ochtend werd gepresenteerd door Lilian van der Gugten, die de tijd strak in de gaten hield. Een aantal sprekers werd dan ook zonder pardon onderbroken toen hun tijd was verstreken. Wat elke spreker heeft gezegd kunt u teruglezen in hun partijprogramma. Ik wil de, in mijn ogen, opmerkelijke momenten eruit halen.

Prins op het witte paard
We beginnen met de quote van de dag. VVD’er Anja Prins quote het volgende:
““ik ben prins maar geen prins op het witte paard. Ik kan niet al uw problemen oplossen maar stem op de VVD” . …Goed gevonden Anja…Heel goed! (sarcasme)

De laatste boodschap blijft het beste hangen
Onder het motto “De laatste boodschap blijft het beste hangen.” nam Ben Hendrikse van Gemeentebelangen aan het eind op slinkse wijze het woord. Hij had zich niet ingeschreven en kreeg toch nog de gelegenheid om zijn zegje te doen. Sportief van de rest, minder sportief van Ben of is dit zijn manier van politiek bedrijven?

Opdrachten van de gemeente
Een van de aanwezigen was benieuwd naar het volgende: De gemeente Apeldoorn geeft 70% van zijn opdrachten aan ondernemers buiten Apeldoorn. Kunnen we dit meer lokaal houden en transparanter maken? D66: Er zijn Europese regels omtrent aanbestedingen. Deze laten het niet toe om alles binnen Apeldoorn te plaatsen. Echter moet het duidelijk zijn wat de gemeente te bieden heeft. Dit kan door middel van een kalander waarop je kunt bekijken welke opdrachten er zijn en welke opdrachten geschikt zijn voor jou als ondernemers.

Groenlinks had een andere visie. “u wilt toch niet dat wij de grenzen dichtgooien” Protectionisme dat moeten wij niet willen. Wij willen het liefst een Apeldoorns bedrijf maar wij staan ook open voor bedrijven buiten de plaats. Degene met beste prijs/kwaliteit verhouding krijgt de opdracht.

Facturen
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er niks zo vervelend is als een factuur die 2 a 3 maanden later pas wordt betaald. Gelukkig gaat D66 daar wat aan doen. D66 wil ervoor zorgen dat ondernemers hun factuur binnen 7 dagen krijgen betaald. Als zij dat voor elkaar krijgen mag Olaf van mij minister-president worden.

Rotondes
Tijdens de pitch van PSA vertelde Bonny ten Damme dat zij ondernemers de gelegenheid wil geven om kunst op rotondes te sponsoren in ruil voor een naambordje op de rotonde. Goede reclame zou je zeggen, echter liet een van de aanwezig ondernemers haar weten dat hij daar totaal niet in geïnteresseerd is. “Als ik u was zou ik eerst maar is kijken naar de EU richtlijnen die eraan komen, daarin staat dat alle rotondes vrij moeten worden gemaakt van allerlei kunstwerken vanwege het gevaar”

Vraag voor de lezers thuis
Hierboven staan 11 foto’s van kandidaat raadsleden die spraken tijdens de Coffee Pitch. 11 partijen en 11 gezichten. Degene die als eerste, in een reactie, de juiste 11 voornamen + achternamen en bijbehorende politieke partij van de sprekers benoemd die krijgt van mij persoonlijk een slagroomtaart! En bij mij weet je zeker dat ik mijn belofte waarmaak.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over politiek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?